ASSALAMUALAIKUM...
"Nak makan dulu?" Tanya ER
"Memanglah.. lapar niiii," Sambil menggosok-gosok perut
"Aaaa.. Yaya pun laparrrrrr..." adu Iman pula.
ER memandu keluar kawasan pasar. Belok ke arah kiri menghala ke Rompin. Makin lama makin jauh. Perut kita dahlah lapar.
"Babah nak makan kat mana ni??"
"Gi Rompinlah... dah dekat ni...." sambil tersengih-sengih.
"Ayoooooooo.. jauhnya, dahlah laparrrrr.."
"Alaaaa.. dekat jerrrr.."
Iman kat belakang terus terbongkang kelaparan... hahaha.
Tak jauh pun sebenarnya Endau dan Rompin kan cuma bersempadan. Layankan sajalah perut suami. Asal jangan mintak kita yang belanja sudahlah ya.
Akibat kelaparan yang amat, masing-masing bertambah nasi. Ini bukan pertama kali kami makan di Leban Condong ni. Walaupun pernah rasa tertipu tapi tetap tak serik datang lagi. ER lah tu... Kalau Sk, memang lalu sajalah. Atas permintaan, udang galah sekilo dimasak sambal. Sekilo tu cuma 8 ekor jer tau. Bukan besar sangat pun tapi dah sampaikan... redho sajalah. Rasa macam nak mintak timbang jer. Tapi macam rasa melampau sangat pulak. Sk syak udang galah ni selain dari kepala dia besar, kulit dia pun tebal. Dengan bawah galah dua batang lagikan, apa tak beratnya. Sambal Udang di Leban Condong ini biasanya agak cair dari sambal yang biasa. Ialah, udangnya tukan sikit jer, kalau tak berkuah karang tak puaslah pulak kita menikmatinya. Tak apa.. makan.. makan... orang tua kata, gendang gendut tali kecapi, kenyang perut angkat kakilah... Jom balik ke Endau. Agak-agak dapat udang macam Che Mat Gebu tak????
Udang galah ni, tang kepala dia berat....kulit dia, berat jugak! hahahaha
ReplyDeleteKalau nak belu udang galah, saya ada sahabat yg mmg kerja nya mengail/menangkap udang galah..dan jual..di Muar aja...
SK...kita yg dok KK ni pun jarang mkn udang galah. Jauh berjalan luas pandangan, udang galah punya pasal ni ye...
ReplyDeleteKakpb dah update nombor hp kat whatsapp tau, save ye.