Assalamualaikum...
TERSENYUM sendiri Sk bila teringatkan gelagat Iman menikmati Lauk Daging Salai Masak Lomak Cili Api Stail Nogori yang Sk masak Jumaat lepas. Apa tidaknya, Iman tak henti-henti memuji keenakan kuah lemak tu. Malah, malam tadi, semasa Sk panaskan semula baki lauk daging salai ni, di hujung-hujung titisan kuah lemak tu pun dikautnya dengan jari jemari sambil menyuap ke mulut menandakan sedapnya tu bukan sekadar puji untuk ambil hati. Kembang kuncup hati tengok gelagat Iman, hahaha.
Daging Salai tu Sk beli dari bekas rakan sekerja yang datang ke kolej kerana ada tugasan. Tak silap Sk, kawan Sk yang dipanggil Ami ni tinggal di kawasan Alor Gajah yang berhampiran dengan Negeri Sembilan. Masakan salai ni memang selalunya dikaitkan dengan Negeri Sembilan, kan. Teknik menyalai ni digunakan dalam kebanyakan masakan mereka sebelum dimasukkan ke dalam masak lemak cili api yang begitu sinonim dengan orang negeri. Apa saja tak disalainya, daging lembu, itik, ayam, ikan keli, antara yang popular.
Boleh dikatakan, Sk agak mahir menyediakan masakan lemak stail negeri yang langsung tidak menggunakan bawang dalam masakan mereka. Yang penting, wajib ada kunyit hidup, pernah Sk gunakan kunyit serbuk, ke laut jadinya. Jadi, kalau nak masak stail negeri, SK akan pastikan ada kunyit hidup di rumah. Serai dan halia membangkit aroma di samping penggunaan cili padi kampung cuma Sk campur-campur jenis cili padi supaya tidak terlalu pedas sehingga sakit perut. Bau daging yang disalai juga salah satu faktor pembangkit rasa masak negeri ini tau. Menyesal pulak beli sebungkus aje daging salainya.
DAGING SALAI MASAK LOMAK CILI API RESIPI ASLI ORANG NOGORI
Bahan-bahan :
250 gm Daging Salai
2" kunyit hidup*
Segenggam Cili Api*
300 ml santan pekat (Sk guna santan kotak M&S)
2 biji kentang potong empat
1 biji tomato potong empat
2 keping asam gelugor
2 batang serai diketuk
1" halia dihiris kasar
Dua helai daun kunyit disiat-siat
Garam secukup rasa
*Tumbuk/ Kisar halus bahan bertanda
Cara-cara :
1. Panaskan bahan tumbuk/ kisar di dalam periuk dengan api kecil, kacau sekali sekala dan masak sehingga cili masak. Masukkan serai dan halia sekali. Jika terlalu kering, boleh tambahkan air.
2. Masukkan kentang dan air secukupnya untuk tenggelamkan kentang, masak sehingga kentang hampir empuk, baru masukkan daging salai. Masak sehingga kentang empuk dan daging lembut.
3. Masukkan asam gelugor.
4. Masukkan santan pekat dan daun kunyit, kacau sehingga mendidih, jangan sampai santan berketul.
5. Masukkan tomato (jika suka), garam secukup rasa, kacau sekejap dan tutup api.
Siap!
Perghhh mantapnya, terasa2 kesedapannya
ReplyDeleteTengok gambar, ingatkan makan di restoran. Rupanya masak di dapur sendiri. Dah boleh sangat buka restoran ni...ahaks!
ReplyDeleteTerliur tengok gmbr daging salai..
ReplyDeleteTahun ni tak dpt daging korban Dan buat korban pun guna EZ korban..
kena cubalah resepi ini. kat kelate ada etak salai je.
ReplyDeletenampak sodap
ReplyDeleteUittt peberet kita ni... ingat baru gak nak order daging salai siap, terus ternampak plak akak punya..nanti try resepi akak laaa...
ReplyDeleteAntara fav SA gak ni...memang bagus makan yang salai- salai ni....
ReplyDeleteadoiii peberet niii..adussss..macam nak kena beli lah stok daging salai!
ReplyDeletemain poker dengan banyak penghasilan
ReplyDeleteayo segera hubungi kami
WA : +855969190856
Join yuk di chanelku yang seger...
ReplyDeletebanyak film terbaru yang memanjakan mata loh...
STREAMING NONTON BOKEP GRATIS ..!!
Kumpulan BOKEP Terlengkap Terbaru Terpopuler & Ter-Update By SUKABOKEP
SUKABOKEP
BOKEP INDO NGENTOT ASIK
BOKEP BARAT NGENTOT MANTAP
BOKEP JEPANG NGENTOT NIKMAT
BOKEP KOREA NGENTOT PUAS
FILM SEMI NGENTOT SERU
SKANDAL ARTIS, MODEL, SELEBGRAM TERBARU 2020