Assalamualaikum WBT
CADANGNYA malam tadi nak makan western di Der Cabin Bistro Taman Nusantara yang dekat dengan rumah tapi dalam perjalanan tu Pak Inche dok sebut-sebut tentang restoran yang baharu dibuka di Permas Jaya yang menghidangkan makanan laut Chinese Muslim. Siap waze tu yang tak menahan, jadi, jomlah memandu ke arah sana walaupun kelopak mata tu rasa berat semacam, kita gagahkan, yang penting makanan ditanggung halal.
Tengok-tengok hidupan laut yang sedang berenang-renang di tepian dalam akuarim. Di ruangan dinding bahagian atas tergantung gambar-gambar pelbagai makanan yang sungguh menyelerakan.
Boleh pilih nak makan di ruang dalam restoran atau di perkarangan restoran dalam ruang terbuka. Tempatnya bersih dan nampak ekslusif dengan warna yang ceria. Teringat Linda Onn buka restoran nasi ayam dengan warna tema oren. Warna oren dikatakan boleh menambah selera makan dan tentunya itu juga yang diharapkan oleh pemilik restoran yang Sk singgah ini.
Restoran Gan Jiong, terletak di Permas, berhadapan dengan Pasaraya Econsave Permas Jaya. Waze aje, mesti jumpa. Mula Sk ingat Gan Jiong tu mungkin nama tempat di negara China rupanya Gan Jiong bermaksud gelabah. Tapi, nampaknya staf semua sopan-santun dan tiada yang gelabah pun, hihi.
Sotong Bakar Sambal, RM28. Sambalnya sedap dan tidak terasa pedas dengan potongan bendi serta hirisan bawang.
Udang Goreng Oat, RM43. Udang digoreng bersama kulit. Kulit udang pulak lembut, boleh kunyah sekali dengan isinya yang terasa segar. Sedap jugak macam Udang Goreng Nestum tu.
Ikan sekor-sekor boleh tahan jugak regenya jadi kami memilih fillet. Macam tak lengkap pulak makan di Seafood Restaurant jika tiada ikan dihidang atas meja. Yang ni masak masam manis, RM25. Sedap.
Tauhu Panas, RM15. Ni pun sedap. Dia guna tauhu biasa jer tapi lembut dan yang penting tak hanyir atau masin walaupun warnanya kelihatan agak pekat.
Kailan Muda Goreng Ala Thai, RM18. Ada kelainan sikit la berbanding selalu makan goreng sos tiram.
Sotong Goreng Telur Masin, RM28. Dimasak kering tapi lembab-lembab. Yang penting bukan guna sotong ring frozen tu. Sotong lembut bila dikunyah maknanya sotong segar dan tidak terlebih masak.
Ni semua porsi kecil iaitu saiz S. Tapi, sayur dengan sotong telur masin tu selambak dia bagi. Sk cakap, agaknya mereka nak habiskan terus stok makanan basah sebab dah nak tutup restoran, hehehe. Tempat ni pulak agak terpencil dan mungkin belum dikenali, tak ada pelanggan lain selain kami tiga beranak. Di sebelah belakang restoran ada medan selera juga, pun tak ramai orang, kena promosi lebih la supaya lebih ramai yang tahu.
Harga makanan tak sampai 200, bagi Sk tidaklah terlalu mahal dengan harga setiap hidangan tu, tapi ni baru baca resitnya, ada caj perkhidmatan dan cukai, sampai RM21.20. Haishhh.. nyesal tolong kemaskan pinggan .. hahahahaha. Sekali-sekala bolehlah makan tempat macam ni, kan. Nak masak sendiri banyak-banyak, kan penat. Sebab tu kalau kat rumah masak pun satu dua lauk aje, kalau nak masak macam restoran, pengsan!!!
Alhamdulillah...meriah sungguh seafood...Semua nampak sedap..
ReplyDeleteSedap memang semuanya
Deletetapi linda onn xde restoran kat jb kann? hehe
ReplyDeleteDulu ada kat CIQ, rasa dah tutup.
DeleteBetul... harga dia not bad dengan tempatnya
ReplyDeletePermas jaya? eh kawasan tunang SA ni...boleh la ajak dia pi sini 20hb nanti SA ada kat sana...nanti SA bg tau dia siap2 la....hehehe...
ReplyDeleteSelamat menjamu selera.. Memang sedap-sedap juga makanan cina..untunglah ada cina muslim yang buat
ReplyDeleteRasanya dia pilih nama kedai ni 'gelabah' sbb lps mkn gelabah la berat naik.. sbb mcm semua sedap mst berselera mkn smpai lupa diri akhirnya menggelabah
ReplyDeleteTu dia mesti penuh atas meja kan. Semua sedap-sedap je tu. Saya jarang makan kat luar ni, tengok harga tu adeii sesekali boleh la.
ReplyDeleteAgaknya gelabah tu utk pelanggan kot...kalau PH dapat bil camtu mng gelabah la cari duit 🤠anyway semua nmpk sedap dan pastinya setanding dgn harganya tu kan SK...
ReplyDelete