MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Sunday, March 7, 2010

ketagihan cupcake dan cistat

NAMPAKNYA akibat dari ketagihan mem'baking', berat badan saya telah naik hampir 3kg. Perghhhhhhh! Nak salahkan siapa.. diri sendiri jugak, semua resepi nak dicuba dan dirasa, padan muka.
Kadang-kadang rasa nak membaking tu datang tiba-tiba. Pantang lalu sebelah En Zanussi, mulalah datang idea mencanak-canak. Apalagi kalau bahan guna habisnya pun belum habis, memang pakai capai jerlah.
Berikut adalah sedikit sesi fotografi yang dibuat setiap kali siap aktiviti membesarkan pinggang dan pinggul.
Di bawah ini ialah Carrot Cupcake, resepinya dapat dari Myresepi. Sedap, bagi sesiapa yang suka makan sayurlah. Saya bagi sikit kat Along Dewi masa pergi ke Melaka.

Yang ni pulak, vanila cupcake asalnya. Saya dapat resepi dari majalah Rasa. Tapi bila saya dah mula memasukkan bahan dalam mangkuk mixer tu, saya rasa beratnya macam tak seimbang pulak. Jadi saya tambahkan sedikit minyak jagung. Dah masuk dalam paper cup, tiba-tiba rasa nak tuang sunquick pulak, tapi bila dah masak tu, memang sedap, rasa oren sunquick yang sebenar.. dushhh!!!

Semua cupcake tu dah agak-agak dalam seminggu dua saya buat. Tapi masa tu betul-betul tak sempat nak update.
Pasal cistat tu, sebenarnya saya dah berjanji dengan adik nak buat cistat semalam. Tapi masa pergi Giant kelmarin, kononnya nak cari loyang muffin yang comel-comel untuk acuan cistat, tapi takde pulak yang murah. Sengaja tak beli acuan sebenar kat C Siang, takde bajetlah.. hihi. Jadi saya cakap dengan adik, tak jadi buat.
Tapi masa pergi dapur lepas makan tengahari tu, terpandanglah loyang muffin yang belum disimpan lagi, lalu terfikir nak habiskan balance buah peach dalam peti ais, lalu terhasillah peach cheese tart. Saja lepas-lepas gian, saya buat separu adunan jer.

Dah tu sementara tunggu bakar kulitnya tu lama sangat, saya pun buat yang kecil-kecil kat loyang yang comel tu, dapatlah sikit blueberry cheese tart.

MMM... rajin tak rajin sangatlah, sebenarnya sebelum tu baru buat Kek Puding Caramel, pun dapat resepi dari MYresepi cuma untuk adunan puding tu saya letakkan perisa coffee, sedap.. Yaya sangatttt suka.

Tengahari semalam pun masak simple jer.. jadi taklah penat sangat, yang penting kepuasan membaking tu.. dan lemak yang terhasil bila menikmatinya...ahakz!
Lauk tengahari semalam,sambal udang, sayur kubis goreng dan mr papadom.

No comments:

Post a Comment

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

INAYAH - AKU MAHU PULANG

Assalamualaikum... Alhamdulillah. Akhirnya, Telemovie INAYAH akan ditayangkan di Astro Citra pada hari Ahad,  22 Oktober 2017 jam 10 ma...