MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
Untuk pertanyaan, hubungi (call)/ whatsapp : 0127799705 atau sms 0127844524

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, September 24, 2012

BEST EVER CUCUR JAGUNG... 1001 RESEPI

ASSALAMUALAIKUM...

ATAS permintaan Kak Zakie, pagi ini saya nak tayang cucur jagung yang saya buat semalam hasil menyelongkar dapur Kak Ida 1001 Resepi. Sebenarnya saya pun ala-ala hilang ingatan jugaklah. Apalah susah payah sangat saya bongkar dapur Kak Ida tu sebab selalunya saya google jer.. contohlahhh.. kalau saya nak resepi cucur udang tu, saya taip jer kat google tu cucur udang 1001 resepi tetapi terlebih rajin punya pasal habis dapur orang saya selongkar.. ekekeke. Alkisah dapur Kak Ida ni makin dibongkar makin banyak resepi yang kita jumpa.. memang sesuailah dengan namanya Koleksi 1001 Resepi.

Bila saya amat-amati, saya rasa ada persamaan resepi Kak Ida dengan resepi saya iaitu penggunaan air panas cuma cara Kak Ida ialah menjadikan air itu air suam. Saya pulak, tuang terus air panas dan air sejuk dalam resepi cucur yang selalu saya buat. Hasilnya saya memang mendapat cucur yang lembut tapi strukturnya tidak gebu macam Kak Ida punya. Dan setelah membuat kaji selidik.. ekeke.. teknik yang betul penting untuk mendapatkan cucur yang gebu. Ingat ya, teknik mesti betul kalau nak dapatkan cucur yang gebu gebas bukan pakai taram saje.. (sayalah tu...) hihihi.

Betullah kata ramai yang cucur ini memang best forever and everlah.. gebus gebas. Setiap kali gigit tu dia macam span tau. Wallaaaaaaaa... buat sendirilah ya kalau nak tahu macammana tahap kegebuannya. Lebih-lebih lagi bila gigit jagung yang rangup-rangup tu dan bila tergigit udang... urmmmm.. eh! Cuba sendirilah ya... Kak Zakie, Kak Zakie wajib buat tau, lepas tu boleh mimpi-mimpi.. hehehe. Terima kasih, Kak Ida, kita kongsi resepinya di sini ya. Oh! Saya buat sos kacang yang pernah saya kongsikan sebelum ini di sini, memang terangkatlahhhhh!!

Cucur Jagung Berudang
Sumber : Koleksi 1001 Resepi
Bahan-bahannya :

2 cawan tepung gandum
1/4 sudu teh baking soda
1 cawan udang kecil putih
3/4 cawan bawang besar putih cincang
1 biji cili merah cincang
1 cawan daun kucai cincang
3/4 cawan isi jagung, fresh atau frozen
2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kunyit serbuk
perisa jika suka
(Campurkan semua bahan diatas dalam sebuah mangkuk..,gaul)

masukkan dulu semua bahan ke dalam mangkuk besar
kemudian gaul rata

Air...
campurkan 1/2 cawan air panas thermos dengan 1 1/2 cawan air biasa
extra...1/2 cawan tepung gandum

Caranya
Tuangkan air sedikit-sedikit ke dalam campuran tepung dan gaul rata...
Tambahkan setengah cawan tepung extra tadi sikit-sikit dan gaul hingga betul-betul sebati...texturenya harus likat seperti foto yang ditunjukkan ini.
Panaskan minyak dalam deep frying pan kepada 180C...sendukkan dengan sudu bulat dalam ukuran 2 sudu besar dan goreng hingga kekuningan...hidang panas dengan sos dan mayonnaise...

Saya hidang dengan sos kacang
Resepi sos kacang
Bahan-bahan :
200 gm kacang tanah
4 ulas bawah putih*
4 ulas bawang merah*
10 biji cili kering*
1/2" belacan*
1/2 sb pes asam jawa adabi
garam dan gula secukup rasa
Air panas mendidih

setelah dicampur tepung yang extra tu kita akan dapat adunan yang seperti ini

Cara-caranya :
Panaskan minyak dalam kuali, goreng kacang tanah hingga masak, angkat dan toskan.
Kemudian goreng semua bahan bertanda * hingga layu angkat dan toskan.
Tumbuk semua bahan yang telah digoreng tadi hingga lumat (kacang tuu biar ada yg kasar2 sikit la), masukkan dalam mangkuk.
Masukkan asam jawa garam dan gula.
Tuang sedikit air panas mendidih, kacau sebati, tuang lagi air jika perlu. (kuah mesti agak pekat supaya sedap dicicah nanti)


22 comments:

  1. ni yang trasa2 kat tekak jugak neh.. hahaha semua2 makanan kalau nampak gambar semua saya terliur.. canner tu kak..

    ReplyDelete
  2. Bertuah betul Yus nie tau... kalau dekat nak terus kakak ketuk pintu. Kakak ni bukan jenis rajin macam Yus. Kakak ni kalau tengok resepi berkobar-kobar nak buat tapi bila dah kat rumah masuk dapur lain yg dibuat..

    Apa-apa pun terima kasih dah turunkan petua dan resepi gebu-gebas ini:)

    ReplyDelete
  3. wowww....mmng nmpk sedaplah Yus, harus petang ni akak buat....tq berkongsi resepi ni.

    ReplyDelete
  4. memang terliur nengok gambor cucur jagung sari...dan sari, semoga berjaya jadi daun!

    ReplyDelete
  5. memang terliur nengok gambor cucur jagung sari...dan sari, semoga berjaya jadi daun!

    ReplyDelete
  6. selalu jugak bukak 1001 resipi ni tapi belum try lagi resipi ni, nampak sedap dan menyelerakan.

    ReplyDelete
  7. Kak Ida punya resipi memang marvelous. Sari, kita nak buat kuah kacang mcm tu juga lah... Macam senang jer (asyik nak yang senangg jer kan). Cuma, kalau cili kering tu pakai cili boh, boleh kan? Rumah bujang kat KL nie takder blender...hehehehhehe.

    ReplyDelete
  8. cucur jagung kawan ngan udang...
    memang terbaikkk tu..
    sedapppppppp....

    ReplyDelete
  9. assalam
    best nya layan cucur kalu petang kan, asyik cekodok biasa je sekali tukar tentu sedap...nak trylah he he sb akk x penah buat cucur jagung ni

    ReplyDelete
  10. sedapni sari lamanya akak tak buat cucur jagung terliur ni

    ReplyDelete
  11. adududuhhhh....bila baca "gigit mcm span" tu x sabar rasanya nak mencuba..kebetulan ada stok udang kat dalam peti ais...tp jagung plak x der... :( xper KIV dulu lah nampaknya...

    ReplyDelete
  12. Salam kak yusssss!!! fffuuuhhhhh! golek2 kan jagung ni sampai siam kak :D malas betul nak membelinya :D sedap cucur2 gini mmg kita suke kalau letak kucai byk2 lagiiiiiiiiiii sukeeeeeee :D

    ReplyDelete
  13. wah tg sudi share respi ni, anak2 KA pown penggemar cucur2 ni, bolehlah ikut resepi ni pulak len kali, again tq ye

    ReplyDelete
  14. Salam Sari..
    rindu teramat rindu dgn kamu semua... cucur apa2 jenis cucur mmg pengemar di rumah mama lama betul tak buat!

    ReplyDelete
  15. sedapnyer cucur jagung tu..teringat cucur jagung ibu mertuaku..Sal kalau buat mesti keras..huhuuh xpandai

    ReplyDelete
  16. cucur udang cicah kuah kacang memang meletops!!!

    ReplyDelete
  17. salam kak,
    tak boleh tahan ni nampak cucur2 yg sedap macam ni...mahu setengah pinggan saya kerjakan..best cicah ngan mayonis+sos..

    ReplyDelete
  18. Sari, mengancam sungguh cucur jagung tu...kak zu kalau cucur jagung main campak2 saja, last2 sendiri yg makan. Lain kali nak cuba resepi ni pulak. Terima kasih naaaaa (cakap kedah pulak hehehehe)

    ReplyDelete
  19. waaaa sedapnyer kak.. nak kena cuba nih..

    ReplyDelete
  20. Ellerinize sağlık, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar...

    ReplyDelete
  21. salam kak...lepas baca trus saya try...yum2 memang sedap...maceh banyak ye...sharing is caring =)

    ReplyDelete
  22. Memang hebat sesuai dengan namanya cucur jagung dengan kuah kacang tetap menjadi pujaan walaupun diperantauan orang dai utara amerika sehingga ke selatan amerika mahupun di eropah pastiia menjadi makanan warisan tuknenek moyang kita semua....

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?