MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, September 29, 2015

LONTONG

Assalamualaikum...
 
TAK ada apa nak cerita
cuma nak masukkan gambar Lontong yang tak keluar semalam.
Mulanya tengok dalam 'draft' tak keluar..
tetiba bila Sk 'view' dia terselit kat tepi pulak.
Masuk balik 'draft'
puas meng'adjust' dia main turun naik pulak.. huhu.
Sk perasan semalam dah ada pengunjung yang buka post tu
sebelum Sk tutup balik
dan mungkin ada yang nak masuk lepas tu
tak dapat.
Maaf ya sangat-sangat.
Akhirnya, Sk keluarkan gambar lontong tu..
senang.. huwa huwa huwa.
Jadi.. daripada buang karen 'edit'
kita buat jer entry lain.. kui kui.
 
Kali ini lontong tak lengkap
sebab tak ada sambal cengeng dan serunding.
Kira buat syarat ajelah
 sebab nenek dah janji dengan Iman.
Tapi tengok muka Iman pun
gembira beno dia mengadap lontong dari pagi sampai malam.. hahahah.
Nasi beriyani pun dia makan sekali jer..
lontong sampai dua kali.
Tupun.. macam makan empat kali
penuh semangkuk besar.
Tak apalah anak.. selagi ada selera makan, makanlah.
Gemuk pun tak apa.. kih kih kih.
 
Haaa.. inilah lontong ibu Sk
Iman kata banyak-banyak dia makan
Ini yang paling sedap
Tapi Iman ni tak makan tempe
Semua tempe dia letak tepi
Puas Sk pujuk dia
tempe ni sedapppp
sedapppp
tetap dia tak mahu makan
pernah termakan sekali
tapi dia kata tak suka
dua kali limalah dengan babahnya
 
Ibu kalau masak Kuah Lodeh
memang terbaik
santannya tak pecah
tidak terlalu cair
dan tak pula pekat sangat
Ibu juga tak menumis
semasa memasak kuah lodeh
sebab Sk ada perasan
resepi kuah lodeh yang ditumis
sehingga menyebabkan kuah lodeh
jadi berminyak
macam masak lemak cili padi pun ada
tapi terpulanglah
resepi masing-masing
macam sambal
ada orang suka bubuh gula
ada orang tak suka
ada orang suka manis-manis
gitu
 
Cara Sk memasak
banyak mengikut ibu Sk
dan sekarang ni
banyak dipengaruhi
cara ibu mertua
yang selalu Sk perhati
di zaman sihatnya
menumisnya lama-lama
dengan api perlahan giler
Ibu Sk pula
jenis buka api besar
dan tak meninggalkan dapur
kerana takut hangus
jadi cepat siap masakannya
Emak (mertua)
sambil memasak.. menumis bawang untuk kari
siap menyapu daun di laman rumah
cis!
bertuah punya menantu
bukan nak tolong mak mertua tu
huhu
 
Eh!
Tadi nak cerita pasal lontong
dah cerita pasal lain pula
kui kui

1 comment:

  1. sedapnya lontong.... tapi kalau kuah lodeh tak de tempe serasa tak lengkap gitu! meh sisi cik rose tolong abeskan tempe yang iman tak makan tu! hihihi

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?