Assalamualaikum WBT
KONONNYA semalam nak berbuka di luar tapi tak jadi. Tak rasa rajin nak keluar tapi rasa rajin nak masak. Teringat ada udang dah lama beli (lupa ia wujud), jadi tanya Iman, nak masak apa dengan udang tu? Kalau ikutkan tekak Sk ni, memang lemak cili api la yang membangkit selera tapi Iman minta masak tomyam. Cun jugak tu, lama tak masak tomyam. Tapi bahan-bahan cukup ke? Hahahaha.
Oh, PI tak ada semalam, dia ada program berbuka IRDA (Iskandar Regional Development Authority) x Kelab Media Johor di Opero Hotel. Sk balik kerja singgah beli kuih tepung pelita dan donat kat warung depan lorong rumah.
Sampai rumah, apa lagi, kita selongkar la freezer cari harta karun. Dia.. serai, halia, lengkuas tu memang ada dah. Tapi, nak kena jugak ada pokok ketumbar dan daun limau purut. Mujurrrrr semua ada, kecuali pokok ketumbar, Sk jumpa akarnya aje. Daun ketumbar dah tak dikenali, ditakuti daun sup menyamar, kan. Jadi tak payah letak, nanti lain pulak rasa tomyamnya, hehehehe.
Senang jer masak tomyam ni, dulu Sk rasa macam susah no. Rebus jer air dalam periuk, kemudian campaklah dalam tu serai sebatang (potong dua, ketuk), halia seinci, lengkuas seinci, bahagian akar pokok ketumbar dan daun limau purut. Biar dia mendidih lama sikit pun tak apa, kemudian masukkan pes tomyam dan kiub tomyam, jus limau nipis, sos ikan, bawang besar potong baji dan cili padi (pecahkan)
Sk jugak letak susu sejat dua senduk dan 1 1/2 sudu susu pekat. Garam tak letak sebab dah guna pes dan sos ikan. Dah mendidih, baru masukkan udang dan akhir sekali sebelum tutup api, masukkan tomato. Ngam azan maghrib, tomyam pun siap! Memang sengaja masak lambat sebab nak makan panas-panas.
Iman pulak goreng telur dadar stail kedai tomyam. Telur dua biji campur sedikit air, secubit garam dan sesudu sos ikan. Kena goreng dengan minyak lebih sikit untuk dapatkan tekstur tomyam yang gebu.
Sk goreng mee jugak, nak habiskan bahan-bahan tu la tuuuu.. tapi, masinnnn! Apa ketidaknya, mee tinggal semangkuk tapi letak sos tomato, sos cili, sos tiram, kicap manis, macam nak goreng mee setengah kilo, hahahaha. Sendiri pun tak sanggup nak makan. Jadinya, pagi tadi Sk panaskan udangnya aje dengan belen 4 keping sambal tauhu, makan dengan nasi.
Iman dengan Pak Inche sahur nasi dengan tomyam udang.
Telur dadar is must la kan. Hurmmm.. asyik makan telur dadar, telur mata... telur dadar.. telur mata. Tinggal angan-angan jer la nak sahur telur rebus hari-hari kononnnnnnn, hahahahah.
sedapnya tomyam udang....campur susu, rasa lemak2 sikit..
ReplyDeletesmlm pun saya makan tom yam...tapi letak suhun...
ReplyDeleteammi skrg ni mcm malas nak berbuka kat luar sebab leceh pulak rasa tetengah makan nak stop cari tempat solat. Ada tempat tak proper pulak suraunya
ReplyDeleteFuh menyelerakan. Macam kedai orang Siam..
ReplyDelete