MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
Untuk pertanyaan, hubungi Whatsapp Sahaja : 0127799705 atau telefon/ sms 0127844524. PEMBERITAHUAN : Mulai Disember 2014 semua urusan boleh dibuat melalui satu talian sahaja iaitu 0127844524. Harap maklum.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah bubur burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tmj tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Sunday, May 1, 2011

KEK STRAWBERRY (BLENDED)

ASSALAMUALAIKUM wbt

JANJINYA nak postkan resepi kek strawberry ni malam tadikan.. urmmm.. nak buat macammana, kita hanya mampu merancang tapi Allah jua yang menentukan. Seperti yang saya beritahu semalam, kami sekeluarga pergi makan ikan bakar di Melaka bagi meraikan hari lahir ER. Kali ini kami memilih untuk menjamu selera di Medan Selera Ikan Bakar, Kuala Sungai Baru, nak cuba tempat yang baru kononnyalah.. Bayangkanlah, kami sampai jam 9.30 dan cuma dapat makan lebih kurang 10.45 malam.. Fuyohhhhhhh! Sampai di bilik hotel terus pengsan.. cemana nak post entri, nak buka lappy pun dah tak larat.. huhu. Jadi, tak mahu membebel lagi, cerita ikan bakar akan di sambung nanti.. hehe.

Tak sangka pulalah resepi kek strawberry inspirasi dari orange blended cake yang meletops-letops tu sungguh menjadi. Lembut, gebu dan sedap dan hancur lagilah diet.. keh.. keh.. keh. Memang nak kena habiskan buah strawberry tu, cadangnya nak buat strawberry cheese cake

tapi mood malas pulak melanda jadilah strawberry blended cake.. hehe...

Bahan-bahan:

Bahan A:


  • 100 gm buah strawberry

  • 3 biji telur

  • 1 cawan gula

  • 1 cawan minyak jagung (minyak masak pun boleh)

Bahan B:



  • 1 st perisa strawberry

  • 1/2 st pewarna merah

  • 2 cawan tepung gandum*

  • 2 st baking powder* (*diayak bersama)

Cara-cara:



  1. Panaskan oven 170'C. Alaskan loyang berukuran 8" dengan baking paper, sapu sedikit keliling loyang dengan minyak dan ketepikan.

  2. Kisar halus semua bahan A.

  3. Masukkan perisa strawberry atau strawberry emulco dan pewarna merah, kacau rata menggunakan spatula.

  4. Masukkan tepung gandum yang diayak bersama baking powder sedikit-sedikit, kacau sebati.

  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan tadi, bakar selama 1 jam atau sehingga masak. Cucuk dengan lidi di tengah kek, jika lidi keluar bersih maknanya kek telah masak. Sejukkan kek sebelum dikeluarkan dari loyang.

Hiasan:



  • sedikit filling atau jem strawberry, belah dua kek dan sapukan bahagian pertama (bawah)kek dengan jem atau filling, kemudian lapikkan bahagian atasnya.

  • beberapa biji buah strawberry segar di belah jangan putus letakkan di atas kek

  • ayakkan sedikit gula aising.. sedia dihidang.

4 comments:

  1. akak....masuk list resepi kek ni..
    nampak senang jerk membuatnya..he..he..

    ReplyDelete
  2. wahh sedap ni kak....nieza suka stroberi...tunggu nk pi petik buah kat ladang dulu nanti boleh buat kek ni...masuk list juga..:D

    ReplyDelete
  3. Happy Birthday buat ER, moga sentiasa bahagia di samping insan2 tersayang dan semoga sentiasa dlm limpah rahmat Allah SWT selalu.
    * uwaaa ada kek speciallah...akak mmng suka perisa strawberry,,kek ni ada buah strawberry...lagilah sedapkan...terliur je tngk...yummy...

    ReplyDelete
  4. kak yus..
    nie kek untuk ER ker..
    happy birthday ER semoga panjang usia dan dimurahkan rezekinya

    PS: peeh.. terbaiklah.. menjadi ko.. gebu gitu ku lihat kek ER..

    ReplyDelete

komen anda amat dihargai... terima kasih

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?