MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Sunday, May 29, 2011

MACARON LAGI




ASSALAMUALAIKUM wbt



TEMPAHAN dari kawan sekerja untuk kudapan anak-anaknya. Kalau diikutkan saya memang tak berani lagi mengambil tempahan macaron tapi tidak sampai hati pula bila kawan ni cakap untuk anak-anaknya. Lalu saya berkata, saya tak berani berjanji, saya akan cuba buat dan kalau jadi saya akan bawa ke pejabat. Alhamdulillah, rezeki Kak Zah dan anak-anak. Cuaca yang tidak menentu semalam membuatkan saya bimbang pada mulanya dan benar seperti jangkaan saya, satu tray tidak menjadi tetapi untuk tray yang seterusnya, ropol skrirtnya kembang tersenyum, hehe. Untuk fillingnya, saya masih menggunakan coklat lepa, tak pandai dan tak belajar lagi membuat yang alaaaaaaahai, namanya pun tak reti nak sebut, kih.. kih.. kih.



Masih ramai yang bertanya saya resepi macaron ini, dan saya kongsikan sekali lagi di sini yang saya intai dari dapur Kak Dzanariah.



ALMOND MACARON


Sumber : Kak Dzanariah




Bahan-bahan:


2 biji telur (L) diambil putihnya sahaja


60 gm gula kastor


80 gm serbuk almond


120 gm gula icing


sedikit esen vanilla




Inti: Ikut citarasa




Cara-cara:




  1. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Pukul lagi sehingga kental dan masukkan sedikit esen vanilla.


  2. Ayakkan gula icing dan serbuk almond. Masukkan sedikit-sedikit ke dalam adunan putih telur dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan sedikit pewarna. Sebaiknya satu adunan satu warna jika menggunakan warna cecair.


  3. Masukkan dalam piping bag dan picitkan ke atas loyang yang dialas baking paper. (Lukis dahulu bulatan bersaiz lebih kurang siling 50sen (atau ikut citarasa) di atas baking paper tersebut). Paipkan adunan sehingga memenuhi bulatan


  4. Pecahkan buih-buih udara menggunakan lidi tajam. Hiaskan jika suka.


  5. Biarkan sehingga 30 minit atau sehingga ia tidak melekat di jari. Bakar 150 darjah selsius selama 25 minit. Tanggalkan dari baking paper bila ianya sejuk dan letakkan inti di antara dua macaron.


Selamat Mencuba

8 comments:

  1. amboiii...rajinnya akak sorang ni memaracon.....
    jeless kita..
    entah bila mas nak membuatnya..

    ReplyDelete
  2. Mas, dah janji dengan kawan, cuaca baik semlam, kenalah tunaikan janji... hehe

    ReplyDelete
  3. aduhai sari.. akk pun mcm teringin nk mencuba lagi.. tgh kumpul kekuatan ni..bahan2 dah kumpul lama.. hihihi.. takut failllllllll.. sari punya menjadi n cantik..

    ReplyDelete
  4. assalam sari..
    akak masih tak berani mencuba..
    tengok terinign..tapi nak cuba takut tak menjadi..

    ReplyDelete
  5. nak ngetes rasa camana leh tak?

    ReplyDelete
  6. congrat..jadi cun la tu..ini yg buatkan kita bersemangat nak try..harus try ni..hehhe..izinkan nak cedok resepi ye..

    ReplyDelete
  7. tak teringin lagi nak makan macaroon..nape ntah...awak,ade word verificationlah...boleh disable tak..hehehe

    ReplyDelete
  8. Nasib baik tak ada versi 18SX...hehehe

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

KEK OH KEK!

Assalamualaikum... DAH sarapan ke tu? Sk ni dah dua hari berturut-turut sarapan dengan kek yang superrr duperrrr jelita. Meh tayang sikit...