MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, November 21, 2012

WALAUPUN KECIL USAHAKU

ASSALAMUALAIKUM...



Mari mulakan langkah pertama... Usaha kita mungkin nampak kecil, nampak sia-sia tapi besar kesannya kalau kita bersatu hati, insyaAllah...


Seperti cerita tentang Nabi Ibrahim AS...

Maka tersebutlah sebuah kisah di mana Nabi Ibrahim dibakar di dalam api yang amat besar oleh Raja Namrud. Melihatkan kejahatan Raja Namrud, seekor burung kecil oleh disebabkan rasa sayangnya kepada kekasih Allah Nabi Ibrahim, ia lantas mengambil air dengan menggunakan paruhnya yang kecil dan dititiskan ke atas api yang besar itu. Perbuatan burung kecil itu telah ditertawakan oleh burung-burung yang lain.

"Usahamu itu hanya sia-sia, api yang besar itu tak mungkin terpadam dengan setitis air itu", mereka mengejek.

Lalu burung kecil itu membalas,

"Aku percaya bahawa Allah tidak akan menanyakan kepadaku sama ada api itu berjaya dipadamkan atau tidak, tetapi Allah pasti akan bertanya apa yang telah aku usahakan untuk memadamkannya."

14 comments:

  1. sikit2 lama2 jadi bukit kan...semoga terus sukses

    ReplyDelete
  2. Sari, dpt msg akak kat fb baru tak? dah tukar nama ke, fb baru? kakpb pun tukar fb baru, nak nombor tel sari. kot2 balik johor boleh bagi barang tu.

    oh ye, jom boikot ramai2.

    ReplyDelete
  3. Hi Sari....tu dia lamanya tak singgah sini. Thumbs up for the new design.
    Yaaa...kalau kita umat islam bersatu hati, insyaallah! ISRAEL akan tenggelam dari bumi ini..PRAY FOR GAZA!!!

    ReplyDelete
  4. salam kak sari. betul tu. saya baru plan tanak dah minum nescafe dah then nak ganti 100% dengan satu kopi german (jenama tscibo), rupanya jenama tu pon israel punya..huhu...susah kan bila kebanyakan barang harian kita, dia yg punya. tp macam mcd & starbuck tu insyaAllah takde masalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sitiezahim, haaa, tulah. Byk sgt produk diorg. Macam nestle tu mmg byk ada kat umah ni. Yg lain2 tu takde mslh nak boikot, huhu

      Delete
  5. Kalau boleh kakak pun nak turut sama walau sedikit. Banyak dari list tu kakak dah tinggalkan lama cuma jujur kakak katakan nestle product banyak di dapur kakak lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, Kak Zakie. Sy pun lom dpt istiqamah lagi. Bab nestle ngan Johnson&Johnson tu susah sikit nak boikot sebab tu jer yg serasi. Kira macam darurat, bleh tak? huhu

      Delete
  6. nestle tu byk dh tguna pkai...kena kenal pasti la brgnnya. Jom sama2lah kita!!!

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?