RESEPI BIHUN SUP GITU-GITU - Alam Sari Di Tanah Jauhar

RESEPI BIHUN SUP GITU-GITU

  Assalamualaikum...
 
INILAH yang terhasil bila Pak Inche dah jemu dengan nasi, sambal dan kari.
Nak makan bihun sup yang gitu-gitu aje katanya.
Tapi nanti sekejap dia soh bubuh daging
sekejap dia soh bubuh sotong
sekejap suh bubuh udang
Aik.. tadi kata nak bihun sup yang gitu-gitu
Ni banyak pulak yang nak dibubuhnya
Lagi.. nak soh letak fish ball dan fish cake banyak-banyak
Agagaga
 
 
Bihun Sup Gitu-Gitu
 
Bahan-bahan :
 
Bihun secukupnya.. dicelur hingga lembut dengan air panas suam.. tos dan ketepikan.
 
Bahan Sup :
 
1 - 1.5 L air
2 genggam ikan bilis
4 - 5 ulas bawang putih diketuk dan dipecah-pecah
1 sb minyak bijan
Fish Ball
Fish Cake
Udang
 Sayur Sawi secukupnya
garam secukup rasa
 
Bahan sampingan untuk dimakan bersama :
 
Cili Jeruk atau hirisan cili padi
kicap cair
 
Didihkan air dengan ikan bilis kira-kira 15 minit
Keluarkan ikan bilis dari periuk
Masukkan bawang putih yang dah dipecah-pecah boleh hiris juga jika mahu
dan minyak bijan
biar sup terus mendidih
masukkan pelepah sawi (batangnya)
Fish Cake
Fish Ball
Udang
Biar 3 - 4  minit
Masukkan daun sawi
dan garam secukup rasa
Masak lagi 1 - 2 minit
Siapppp!!
 
Notakaki : Boleh gantikan garam dengan kiub ikan bilis jika suka
Sk memang jarang gunakan kiub atau serbuk perasa dalam masakan.
 
 

1 comment:

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih