MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Monday, February 15, 2016

MAKAN DI KAFE ELEVEN KITCHEN

  Assalamualaikum...
 
SELAMAT kembali ke sekolah.
Selamat berbento kembali untuk ibu-ibu dan anak-anak.
Teringat masa sekolah-sekolah dulu..
Sk memang jarang berbekalan makanan
Bawa air pun jarang-jarang
kenapa ya?? tak ingat pulak
Biasanya masa sekolah rendah Sk makan nasi lemak kantin
tu masa sekolah di Pontian
kadang-kadang epok-epok
boleh dikatakan dua makanan ini yang paling popular
kalau nak makan berat-berat tunggulah balik rumah
berpinggan-pinggan makan nasi
yang peliknya tak gemuk pulak tu
kurus meninggi jer.. hahaha
 
Sk perasan badan Sk mula naik
sejak tahun 1996
masa tu Sk dah mula bekerja sebagai instruktor di sebuah kolej
selain dari mengajar sepenuh masa
Sk juga terlibat mengajar untuk kelas separuh masa
setiap hari isnin, selasa dan rabu
dari jam 7 malam hingga 9 malam
jadi selalulah makan lewat
lama-lama badan pun mengembang
sedikit demi sedikit tanpa disedari. kui kui kui
 
Paling ketara
semasa mengandungkan Iman laaa..
masa timbang sebelum masuk labour room
dah dekat 95 kg
lepas habis pantang
Sk berjaya turunkan berat badan sehingga 30 kg
Percaya tak?
Masa tu Sk tak amalkan apa-apa diet pun
berpantang macam biasa
makan jamu bersalin Nyonya Meneer
dan minum ubat periuk
nasi lauk kari ayam pun Sk telan
masak kurma, asam pedas semua Sk belasah
cuma Sk tak minum ais sahaja
 
Eh.. eh... Sk salah tajuk ke???
(Garu dagu...)
 
 
Sabtu...
Encik Rizar mengajak Sk makan mee kolok
ada port baru katanya
"cuba buka fb Kak Su," suruh ER
urmmm.. men'stalker' la kita di wall Kak Surahati Abu Hasan
yang rajin makan di luar
bersama anak-anak dan kawan-kawan
nampak gambar Kak Su makan di sebuah kafe
kita kasi satu like dulu.. hehhehe
Lepas tu baca komen-komen
nak tahu lokasi kafe
"Ooooo... tahu-tahu.." kata Sk.
"Ni dekat dengan Salsabila la..." dan kami terus tuju ke sana
Komen Junita (kawan Kak Su).. dekat dengan 7E
jadi Sk cari 7E.. yeyyyy! Jumpa!
 
Sebaik berhenti depan kafe berdinding kaca
Nampak kelibat seseorang yang duduk membelakang tiga suku
sekilas ikan di air Sk dah kenal karektor personaliti tersebut
panjang umur Kak Surahati.. heheheh
Haaa... depa-depa ni memang bff
Kak Su yang di sebelah Sk
yang belakang sekali tu kawan ER, En Jamal dan isterinya Kak Roslina
(pinjam gambar ya Kak Roslina)
 
 
 
Sama macam ER
Sk memilih untuk makan Mee Kolo
banyak sebenarnya cara sebutan kolo tu..
ada yang sebut koloh.. ada yang sebut kolok dan ada yang sebut konlo
menurut pemilik kafe yang berasal dari Lahad Datu, Sabah
sebutan tu ikut tempat
Ko dan Lo tu pun ada maknanya
haaa... tak boleh masuk dalam kepala Sk masa dia jelaskan
sebab tak sabar nak menikmati Mee Kolo
mee tu dah digaul dengan kicap
dan kita boleh pilih sama ada hendak makan kering begitu
atau dihirup bersama sup
atau nak tuang sup terus dalam mangkuk mee kita
dan setiap cara kita makan tu pun
berubah jugak nama makanan kita tu..
anda faham...??
tak faham???
ok.. tak apa... tak masuk dalam soalan periksa pun.. hehehe.
di sini ada dua pilihan
daging atau ayam
Sk pilih daging
urmmm.. lembut giler dagingnya
 
 
 
 
Bukan sahaja Mee Kolo
Pelbagai lagi makanan bercitarasa kantonis
boleh anda nikmati di Eleven Kitchen
datang jangan tak datang
 
Lokasi : Kebun Teh (bangunan baru berhampiran Affin Bank)
Waktu Operasi : Setiap hari 9.30 pagi hingga 10 malam.

6 comments:

  1. Kiranya ini memang airtangan org Sabahlah ye:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Kakzakie, mula sy ingatkan Sarawakian.. rupanya Sabahan.. tapi mmg sedap sangat

      Delete
  2. Oohh makanan dari Sabah ye SK..
    Tentu kak ipar yg di Sabah tahu tentang Mee Kolo ni..

    ReplyDelete
  3. OK, noted. Balik JB nanti ada masa saya try mee kolok tu.

    Makan lewat malam mmg puncanya! hahahaha. Saya ada pengalaman!

    ReplyDelete
  4. Slm knl..sedapnyer xpernah mkn mee kolok ni...sudilah jenguk blog sy..ainmizi22.blogspot.my

    ReplyDelete
  5. Slm knl..sedapnyer xpernah mkn mee kolok ni...sudilah jenguk blog sy..ainmizi22.blogspot.my

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

INAYAH - AKU MAHU PULANG

Assalamualaikum... Alhamdulillah. Akhirnya, Telemovie INAYAH akan ditayangkan di Astro Citra pada hari Ahad,  22 Oktober 2017 jam 10 ma...