RESIPI MEE HAILAM SEDAP GILER

Seri Kandi Tanah Jauhar
2
Assalamualaikum...

PETANG semalam,  masa Sk bertanya dengan Encik Rizar tentang juadah makan malam,  
dia tanya Sk balik, "Masak apa?"
Hurmm..  Kalau dah tanya baliknya macam tu,  maksudnya kena masaklah kan..  
Penatnyalah asyik masak aje,  alangkah bestnya kalau ER jawab,  makan luar,  kahhhhh!


Lepas tu dengan yakinnya ER cakap,  masak Mee Hailam.  
Apa???  Mee Hailam?????  
Tak pernah seumur Sk masak mee hailam,  
dia punya order macam makan kat warung tomyam pulak ya,  kui kui.

Sebenarnya,  masa pembukaan Mydin Mutiara Rini hari tu 
kami ada beli mee kuning yang viral 88 sen sebungkus tu. 
 Dah berapa hari terdampar dalam peti sejuk, tu agaknya ER teringat nak makan mee hailam.  
Ingat Sk tahu masak mee hailam.  Okey tak apa,  tak tahu kita google,  hehehehe. 

Sk sebenarnya dah lama tertarik dengan resipi Mee Hailam
bekas wartawan terkenal Kak Fauziah Samad.  
Resipi mee hailam Kak Gee tidak menggunakan sos tiram 
tetapi dikatakan sangat sedap dan setanding dengan mee hailam di kedai kopitiam. 
Jadi,  semalam Sk ambil kesempatan untuk mencuba sendiri keenakan resipi ini..  
Perghhhh!  Memang terangkat kaw kawww!

Kak Gee kata,  untuk mendapatkan rasa mee hailam yang piau
 kita kena masak sepinggan-pinggan..  
Aduh..  Kuasalah pulak Sk nikan.. Huhu.  
Kita lebur ajelah sekali arung dalam satu kuali besar, 
 cepat siap,  cepat makan,  cepat kemas,  gituuuuu.

'
Tuuuu dia Mee Hailam yang pertama Sk masak selepas 18 tahun kahwin. 
Selama ni kalau nak makan mee hailam,  order kat kedai jer lepas ni kita masak sendiri. 
Giler senang masaknya pun lebih kurang je dengan Cantonese Kuey Teow yang biasa Sk masak sebelum ni cuma kena tambah kicap manis. 
Nah...  Salin resipi versi masak sekali arung. 


Mee Hailam
Sumber : Dapur Kak Gee

Semangkuk kecil daging dihiris nipis
12 ekor udang sederhana besar (buang kulit di badan tapi jangan togel)
3 ekor sotong dipotong bulat
1 - 2 keping fishcake 
3 pokok sayur sawi
Seketul kecil bunga kubis
Carrot secukupnya dihiris
2 1/2 senduk kicap manis
1 senduk sos ikan
2 - 3 sb minyak bijan
Air rebusan daging
Sebungkus kecil mee kuning dibilas dengan air sejuk
4 - 5 ulas bawang putih cincang
Sedikit minyak untuk menumis
Setangkai cili merah dihiris nipis
1 mangkuk kecil air + 2 sb tepung jagung kacau rata

Cara - cara :

1. Hirisan daging lembu direbus bersama sedikit halia,  asingkan air rebusan dan halia. 
2. Panaskan minyak,  tumis bawang putih hingga naik bau. 
3. Masukkan udang,  sotong,  daging lembu (boleh ganti ayam) dan fishcake.  Kacau sekejap. 
4. Masukkan air rebusan daging.  (Sk letak 1 koleh besar) 
5. Masukkan kicap manis dan sos ikan. Kacau sebati.  Rasa jika tak cukup manis atau masinnya. 
6. Masukkan sayur-sayuran yang keras dan batang sawi. 
7. Bila dah mendidih,  masukkan daun sawi dan mee,  kacau rata. 
8. Masukkan air + tepung jagung,  kacau sampai pekat. 
9. Masukkan hirisan cili hidup dan minyak bijan,  kacau rata. 


Siapppp!! 

Hidangkan bersama cili jeruk untuk lebih nikmat..  Aummmm. 



Tags

Post a Comment

2Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!