PUDING ROTI ASMARA... hik2
October 22, 2010
9
ASSALAMUALAIKUM wbt
HARI JUMAAT ni biasanya kita makan banyak sikit, betul tak? Bukan saja banyak, tapi istimewa. Dari sarapan sampailah makan malam. Jadi hari ini pencuci mulut kita pun istimewa juga.. hik.. hik. Maklumlah... hari Jumaattttttttt... kan... kui.. kui..
Puding roti ni dah terbang jauh dari Malaysia sampailah ke luar negara. Tak pastilah siapa empunya resepi yang sebenar sebab saya dah singgah banyak rumah blogger masakan, puding roti ni macam wajib jer tapi saya tak buat-buat juga kerana tiga sebab.
Pertama... tak jumpa-jumpa serbuk agar-agar yang tiada warna atau perisa. Kebanyakannya mesti ada tulis green.. yellow... red... ermmmmm...
Kedua... tak pandai nak derhaka gunakan agar-agar biasa. Orang Johor panggil lengkong. Karang bantai gaya lengkong jadi lenggang kangkong laks.. ahakz!
Ketiga... malas! Tulah sebab paling utama, bila baca resepi tu macam cerewet jer nak kena lapis satu persatu. Bila dah berlapis-lapis, maknanya mangkuk dan senduk pun kenalah pakai banyak juga, ishhhh!
Tapi bila ibu HadifHadifah buat dan terguna lengkong pun jadi, rasa cam terrrrrrajin nak cuba gak. Tapi syukurlah.. sebab akhirnya jumpa jugak serbuk agar-agar yang bertulis 'clear'.. jadi bolehlah mulakan projek ni. Nama puding roti asmara tu sesaja jer.. ubah selera, sebab tak cukup tujuh warna nak letak nama pelangi.. hehe..
Kalau nak resepi lengkap boleh tengok di sini, sebab saya lebih suka gunakan bahasa yang mudah. Terima kasih kepada tuan punya resepi asal ya, semoga ilmu yang dicurahkan memberi manafaat dan pahalalah ganjarannya... insyaAllah... Amin.
Bila dah buat sendiri tu rasa senanglah sangat, kalau tahu macam ni punya senang dah lama saya buat.. hehehe.
PUDING ROTI ASMARA
Bahan A:
8gm serbuk agar-agar (saya guna sepeket/10gm)
3 cawan air (saya guna 1 liter)
1/2 cawan gula pasir
~didihkan semua bahan A
Bahan B:
4 keping roti putih
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan air
170 ml susu cair
Bahan Lain:
2 sudu besar mentega/ marjerin
pewarna dan perisa ikut kesukaan anda
~ Kisarkan semua bahan B di dalam pengisar sehingga lebur... huk2
~ Apabila campuran agar-agar mendidih, masukkan bahan B, kacau rata.
~ Kemudian, masukkan mentega yang telah cair, kacau rata sehingga mendidih dan tutupkan api.
~ Bahagikan adunan kepada beberapa warna atau perisa. Sendukkan selapis-selapis ke dalam loyang acuan tanpa mengacaunya sehingga penuh loyang atau habis adunan.
~ Sejukkan dan simpan di peti ais sekurang-kurangnya dua jam sebelum dihidangkan.
Selamat Mencuba.
Tags
salam sari...meh la sikit lengkong asramadana nie....cantik kaler dia1
ReplyDeletecantiknya puding roti tu kak...suka tengokk...
ReplyDeletepergh....asmara tu..tingat drama asmara kt TV3..hehehe
ReplyDeleteMR mtk izin nk amek resepi..nk try gak..tp ntah bilanye punnn
salam...
ReplyDeletewahhh.. cantik banget puding roti ni... mmg menarik sekali gabungan warnanya... tambah pula guna acuan mcm tu.. bertambah2 cun...
minta izin copy resepi ya? T.kasih..
salam sari..macama mana letak warna2 boleh jadi cantik tu..akak rajin..juga buat..tapi tang nak letak warna2 selalu tak menjadi..bila tengok sari punya cantik je..bulat aje..terpikat pulak..
ReplyDeleteKak Atie, silakanlah lengkong saya yang manis macam Kak Atie ni..
ReplyDeleteMas, akak pun sukaaaaaaaa tengok.. hihi
Mamarempit, kalu dah amek resepi wajib buat tauuuu...
Madiha, sama2 kasih, nanti buat jangan lupa entri ya..
Kak Erna, fuhhhh... menggigil2 nak kasi warna tu tau... hehe
cik sari sayanggggggggg...bila nak buat lagi ek puding ni? nanti boleh la sis dtg seranggggg..hahahaha
ReplyDeleteSis Lin, nak serang guna apa tu? pedang, parang, pistol??? ke peruttttttttttt... hihihi
ReplyDeletesedappppnyaa..
ReplyDelete