ASSALAMUALAIKUM wbt
CEH2... ni nak tayang kek yang menjadi kegilaan masa kini. Kek Karamel ni dah lama saya teringin nak membuatnya, dan perasaan itu semakin membuak-buak bila terpandang Qaseh-AzZahra dok menayang keknya tu di facebook, adoiii! Tak tahan. Lebih-lebih lagi apabila menggunakan idea beralun kasih tu... Meh salin resepi, resepi asal kek karemel boleh tengok di sini resepi Puan Munirah manakala resepi asal kek Alunan Kasih boleh tengok di sini resepi Puan Mastura. Tak silap ada jugak terpandang di rumah Kak Yatie, Alunan Kasih ni. Ana punya boleh tengok di sini. Versi Alam Sari boleh tengok di sini. Maaflah puan-puan punya resepi yang asal sekiranya saya terderhaka ya... Ampooooonnnn... hik2.
Kek Karamel :
kak yus, brp lama ek nak buat nie dr penyediaanye sampai siap?..nak bakar nanti guna api atas bawah ke?
ReplyDeletehai..dah jadi baja baru nak tayang ni..mana aci....
ReplyDeletehehe...
to Ayu : masa buat kek karemel saja kejap je, tapi kalau nak beralun kasih tu bertambah masala, nak melapis koko tu yg lambat..bakar api bawah dulu, 20 minit akhir baru atas bawah..takut karemel tak masak & kek hangus kalau guna api ats bwh...wallahua'lam
Ayu, jwpn Anna dah beri tu... hehehe
ReplyDeleteAnna, hehehe.... tgh cari mood.. kih3
Salam Yus,
ReplyDeleteCantik beralun kasih kek karamel tu..rajinnya melapis...keknya bkn main naik gebu...pudingnya plk yg nipis sikit...akak nak buat naik seramlah, tkt tak jadi...
cantiknya kek tu kak....teror la akak buat....he..he..
ReplyDeleteKak Yatie, loyang saya besar, takde loyang 7x7, tu yg karamelnya agak nipis.
ReplyDeleteMas, hahaha.. terror2 akak pun tak leh lawan keterroran Mas tau