SHELL GORENG BERCILI

Seri Kandi Tanah Jauhar
1


ASSALAMUALAIKUM wbt

TAHU tak apa nama benda ni? Saya pun tak berapa pasti dalam bahasa Melayu, tapi orang putih panggil scallop, cengkerangnya tu memang sama sebijik macam lambang minyak Shell tukan. Pernah tak tengok satu iklan minyak Shell yang tunjukkan kerang ni ditemui di pantai yang bersih apabila ombak meninggalkan pantai? Ia adalah antara binatang bercengkerang yang paling bersih kerana tiada pasir di dalamnya dan sangat mudah untuk dibersihkan. Kulit cengkerangnya halus dan licin serta tidak berlumut seperti sesetengah haiwan laut yang bercengkerang.

Kami ni sebenarnya baru saja pulang berjalan-jalan dari pantai timur, tak jauh pun.. Kuantan jer, hehehe. Pergi pun tak lama, tujuannya cuma Encik Rizar rindu nak makan di Kuantan dan memancing di Endau. Hahaha, dia kaki pancing tau, tapi bukan kat laut tapi kat pasar.. wakakakah. Perjalanan kali ini amat tenang dan tidak memenatkan kerana cuaca yang begitu redup yang sesekali disapa hujan renyai. Walaupun langit agak mendung tapi hujan seolah-olah malu hendak turun.. hehehe. Eh, banyak menceceh pulak.. meh layan resepi Encik Rizar kita ni ya..

Bahan-bahan:
1 kg shell (macam dalam gambar tu... hehe)
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1/2" halia*
3" serai*
15 tangkai cili padi kampung* (tumbuk halus bahan bertanda*)
1 sdb pes tomyam
1 sdb sos tiram
1/2 sk garam
1 sdb gula
1/4 cawan jus limau nipis
3 helai daun limau purut dihiris
sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:
~ Panaskan minyak masak. Tumiskan bahan tumbuk sehingga agak garing. Masukkan pes tomyam, sos tiram, garam dan gula. Gaulkan semuanya hingga sebati.
~ Masukkan shell, gaul rata dan masukkan jus limau nipis. Taburkan daun limau purut dan biarkan sehingga shell masak dan bolehlah dihidangkan bersama hirisan cili dan kicap cair.

Post a Comment

1Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. sedapnye...setahu sy dipanggil jugak nama kekapis

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!