SEPIT KETAM GORENG BERCILI

Seri Kandi Tanah Jauhar
3

ASSALAMUALAIKUM wbt

JUMAAT lepas, selepas kerja kami pergi ke Pasar Borong Pandan. Orang kat bandaraya nikan memang pelik-pelik. Orang lain pergi pasar pagi-pagi, tapi kami pergi malam-malam. Di Pasar Borong Pandan ni, makin malam semakin meriah dan makin sempit nak bergerak. Jadi waktu yang paling sesuai lepas kerja, orang belum begitu ramai. Lepas tu, Encik Rizar terberkenanlah dengan sepit-sepit ketam yang gemuk-gemuk tu. Bukan ketam, tapi sepitnya jer.. Dah terbayang kat matanya nak masak goreng bercili. Masa makan tukan, wow! Macam nak berperang... wakakah! Dahlah pedas sebab kami potong cili api kampung rendam kicap cair, nak lawankan dengan ketam tu, pas tu memang bersilatlah nak memecahkan kulit ketam tu walaupun dah diketuk pada awalnya... kih... kih... kih. Jom layan resepi...

Bahan-bahan:
1 kg sepit ketam (ketam yang besar-besar tu ya.. bukan ketam bunga tataw namalah.. hihi)
2 sudu besar cili kering dikisar
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1" halia*
1/2 batang serai* (tumbuk halus bahan bertanda*)
2 sb sos tiram
1 sk garam
1 1/2 sb gula
1/4 cwn jus lemon
2 sb minyak masak

Cara-caranya:
~ Bersihkan sepit ketam dan diketuk-ketuk manja, goreng atau kukus 15 hingga 20 minit.
~ Panaskan minyak masak, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk. Tumiskan sekali cili kisar hingga agak garing.
~ Masukkan sos tiram, garam dan gula. Biarkan agak mendidih, masukkan sepit ketam. Gaulkan rata sehingga semua sepit ketam disaluti sambal. Masukkan jus lemon.
~ Biarkan sebentar dengan api kecil hingga terbit minyak. Tutupkan api dan bolehlah dihidangkan.

Post a Comment

3Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. salam kak yus..sedapnya ketam....terliur mas tengok....

    ReplyDelete
  2. Yus... kepit udang tu... mak2 budakje boleh makan... bebudak tak boleh makan sebab menyusahkan mak dia kena gigitkan...hahahah...kejamnya mak dia ni...

    ReplyDelete
  3. salam sari..
    aiyooooo tgk itu ketam punyer sepit wa talak tahan wooooooo....

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!