Assalamualaikum..
SAYUR yang sesuai digandingkan dengan apa juga hidangan sama ada asam pedas, kari, masakan siam, korea, jepun atau apa sahaja. Juga penambah rasa dalam hidangan mee goreng, soto, laksa dan pelbagai lagi. Satu lagi keistimewaannya, ia adalah sayur yang tersangat murah dan amat mudah pula jika hendak ditanam sendiri.
Hari ini saja nak kongsi cara masakan taugeh yang paling Sk gemari
iaitu menggorengnya bersama daging pekasam.
Sk juga selalu menggoreng taugeh bersama ikan pekasam,
ikan masin atau ikan kering.
Jom kita memasak...
Bahannya.. taugeh.. dibersihkan.. tos
Bawang besar sebiji dimayang
bawang putih 3 ulas diketuk
Cili merah setangkai dihiris
Daging Pekasam hiris nipis
Panaskan minyak di kuali
Masukkan daging pekasam
Goreng hampir garing
Ketepikan daging
masukkan bawang besar dan bawang putih
Cili merah
Goreng bersama hingga bawang layu
Goreng lagi
Masukkan taugeh
Gaul rata-rata
Siap!
Perahkan limau kasturi sebelum menghidang.
Wassalam.
SK kakak ni ketinggalan sebab tak pernah jumpa daging pekasam hihi... (malu ni)
ReplyDeleteMana SK beli? Atau buat sendiri ke? eh.. banyak tanya dah kan:)
TQ share resepi....
ReplyDeleteSelamat berpuasa..