Assalamualaikum...
JUS Roselle.. jus yang menjadi kegemaran Sk. Sebenarnya bukanlah gemar sangat.. hahaha. Sk tak berapa minat minuman kordial yang masam-masam macam ribena, anggur atau apapun jenis minuman yang hujungnya ada perkataan berry, kih kih kih. Tapi, roselle ni terpaksa minat sebab ibu selalu buat dan paksa Sk ambil. Di rumah tak ada siapapun yang suka. Tapi sesudah tahu khasiat roselle terus Sk bantai minum tiap-tiap hari. Nak tahu apa khasiatnya? Baca ni...
Roselle, merupakan satu tumbuhan herba semulajadi. Ia mengandungi kandungan Vitamin C yang tinggi, dianggar pada 280mg pada setiap 100gm kaliks Roselle yang telah dikeringkan. Ini menunjukkan kelebihan vitamin C yang ada pada Roselle berbanding dengan buah kismis hitam. Ia juga mengandungi vitamin-vitamin lain seperti Vitamin D, B1 dan B2. Selain vitamin, ia juga mengandungi hampir 486mg kalsium, jumlah yang cukup banyak serta mengandungi magnesium, Beta-Carotene dan OMEGA-3. Ia juga mengandungi anthocyanine (antioksidan).
Ramai saintis percaya pengambilan Roselle akan melambatkan proses penuaan dan mencegah berlakunya penyakit kronik kerana ia menghadkan kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas (Roselle kaya dengan anti oksidan). Banyak penyakit zaman moden dikaitkan dengan masalah tekanan oksidatif akibat daripada aktiviti radikal bebas yang berleluasa pada hari ini. Aktiviti radikal bebas menyebabkan berlakunya proses penuaan pantas terhadap manusia.Ia juga membantu meningkatkan daya tahan tubuh, mengatasi hipertensi, anti infeksi bakteria, membantu proses pencernaan dan mencegah kekurangan vitamin C, mencegah peradangan pada saluran kencing dan pembentukan batu ginjal, mengandungi Flavonoid yang berfungsi sebagai antibiotik pembunuh kuman-kuman penyebab penyakit serta penyaring racun dalam tubuh.
Roselle digunakan secara tradisional untuk melegakan batuk dan demam dalam masyarakat. Di Sudan, roselle diproses menjadi minuman tradisional yang dinamakan Karkadeh dan merupakan minuman kebangsaan orang Sudan. Salut bunga ini boleh diproses menjadi pelbagai jenis hasilan seperti minuman, halwa, jeli, sos, jeruk dan serbuk atau helaian minuman roselle.
Rozel (Roselle) atau dikenal dengan nama latin Hibiscus Sabdariffa, merupakan tumbuhan yang memiliki banyak khasiat untuk kecantikan dan kesihatan. Jangan terkejut, ia mempunyai 3 kali lebih banyak vitamin C daripada anggur. Dr. Abdul Aziz Sharaf dari Sudan Research Unit, Institute of African and Asian Studies telah mengadakan penelitian mengenai khasiat bunga rozel dan mendapati rozel mengandungi khasiat-khasiat berikut:
Mengandung vit.C kadar tinggi (tiap 100 gram Roselle mengandung 280 mg Vit. C);Vit.B1, B2; D, dan Niasin; Protein 1,145 gr;Lemak 2,61 gr;Serat 12gr; Kalsium 1,263 gr;Fosfor 273.2 mg;Zat besi 8,98 mg; Malic Acid 3,31%;Fruktosa 0,82%;Sukrosa 0,24%; Karoten 0,029%;Tiamin 0,117 mg;Niasin 3,765 mg; juga mengandung 18 asam amino yang diperlukan tubuh; Gossypetin Anthocyanin; Potassium, dan Flavonoid.
Sumber
- Membantu proses pencernaan, meningkatkan kelenjar usus dan berfungsi sbg tonik
- Memperlancar peredaran darah.
- Mengubati luka luar dan dalam.
- Mengubati penyakit kulit, menghaluskan kulit dan memperlambat penuaan, menyebabkan wajah nampak muda dan berseri.
- Sbg diuretic, penurun suhu dan pereda rasa nyeri (penenang alami.)
- Bersifat detoksifikasi, membuang racun.
- Mempunyai efek anti kejang otot.
- Memiliki zat anti bakteria dan anti virus.
- Membunuh bakteria penyebab TBC.
- Memiliki zat anti kejang saluran pernafasan
- Mencegah peradangan pada saluran kencing dan pembentukan batu karang.
- Mencegah penyakit jantung.
- Mengatasi masalah selsema, batuk, dan demam.
- Mengubati asma dan alergi.
- Mengubati insomnia.
- Menormalkan kadar gula darah, tekanan darah, kolestrol, dan asam urat.
- Mengatasi penyakit kardiovaskular/darah tinggi.
- Vitamin C dan serat yang tinggi yang terdapat dalam rozel mampu bertindak sebagai anti oksidan dan sebagai anti kanser.
- Meningkatkan stamina dan daya tahan tubuh
- Menyihatkan mata
- Menyeimbangkan berat badan.
- Mengurangi panas dalam .
- Menurunkan tingkat penggumpalan lemak di hati.
- Mengubati pening kepala/migraine.
- Membantu memulihkan dari ketergantungan ubat dan alkohol.
- Menghilangkan sakit sakit di badan.
- Membantu mencerdaskan otak pada anak-anak kerana mengandungi Omega 3 dan DHA
- Dapat mengurangi risiko osteoporosis.
- Mengubati sakit tenggorokan dan sawan.
- Mengatasi masalah stress/tekanan.
Mengandung vit.C kadar tinggi (tiap 100 gram Roselle mengandung 280 mg Vit. C);Vit.B1, B2; D, dan Niasin; Protein 1,145 gr;Lemak 2,61 gr;Serat 12gr; Kalsium 1,263 gr;Fosfor 273.2 mg;Zat besi 8,98 mg; Malic Acid 3,31%;Fruktosa 0,82%;Sukrosa 0,24%; Karoten 0,029%;Tiamin 0,117 mg;Niasin 3,765 mg; juga mengandung 18 asam amino yang diperlukan tubuh; Gossypetin Anthocyanin; Potassium, dan Flavonoid.
Sumber
Jus Roselle diproses dari kelopak bunganya sahaja ya.
Kopek kelopak bunga tu dan rebuslah bersama gula dan air.
buahnya tu kita boleh keringkan dan ambil bijinya untuk disemai semula.
Jus yang dah siap tu bolehlah kita tapis untuk mengasingkan kelopak bunga dan kordial.
kelopak bunga itu boleh dikisar dan dijadikan jem.
Tapi Sk lebih suka masukkan dalam jus.. atau ratah begitu saja macam halwa rasanya.
Inilah pokok roselle yang ditanam ibu
tanam dalam pasu jer ni
gambar ni diambil selepas buah-buah roselle dipetik
sebelumnya meneritip buah pada pokok roselle ni tau.
Buahnya berwarna merah maroon.
Bila ia direbus ia akan menghasilkan warna semulajadi.
Tak perlu tambah pewarna atau perisa lagi.
Cantikkan...
dah lama jugak ibu Sk menanam pokok roselle dan membuat jus ni
cuma Sk tak cerita jer.. huhu.
Pokok roselle ini akan mati selepas keseluruhan buah dituai.
Maknanya kenalah rajin menanam semula kalau nak selalu minum jusnya.
Tempoh penanaman dan menuai hasil cuma sekejap sahaja asalkan ia mendapat air dan cahaya matahari yang cukup.
Ibu Sk ada juga memberikan biji-biji benih untuk disemai.
Sampai sekarang masih tak bersemai.. aduyai.
Urmmm.. dah tahu ni, apalagi.
Jom tanam roselle.
sedapnyer...
ReplyDeleteAda sesetengah hotel yang menggunakan jus daripada roselle ni sebagai 'welcome drink' untuk tetamu yang baru sampai....not bad actually!
ReplyDeleteAda sesetengah hotel yang menggunakan jus daripada roselle ni sebagai 'welcome drink' untuk tetamu yang baru sampai....not bad actually!
ReplyDeleteKalau kakak rebus semua sekali SK
ReplyDeleteDah tu tapis...
Kakak pun dah jemu sejak selalu buat ambik kat rumah bapak kakak.
Boleh buat jem juga SK. Dah rebus, lecek aje dgn gula, letak jus limau sikit pun sedap:)
Bunga kantan yg kembang kalau kakak tak jadi masalah SK
DeleteBiasa kalau yg kat rumah kampung tu memang sampai kembang sebab bapak manalah guna
Kakak suka aje kembang lagi aromanya naik.
oooo... masih bermanafaat lagilah.. hehehe
DeleteAkak pun suka Jus Roselle ni..
ReplyDeleteRasa masam2 manis tu..
Pastu bila gigit buahnya krap krup ..
Ems sedapnya..
Macam nak buat juga ni..
Pokok roselle pun tengah berbunga tu :)
pernah dulu ada yg kasi roselle ni
ReplyDeletetapi dah tak reti nak buat apa
simpan dlm petiais sampai hitam haha
lepas ni kena buat jus lah macam seri mesti berseri2 raya nanti hehe