KEKAPIS MASAK CILI

Seri Kandi Tanah Jauhar
6
Assalamualaikum...

LAMA tak post resipi di sini.
Kalau tengok di side bar Blog Che Mat Gebu
CMG ada letakkan link Blog Sk sebagai Blogger Dapur
Ya Allah, malunya... ni Blogger Dapur Tak Berasap namanya
kah kah kah
Eh, macam best pulak nama Blogger Dapur Tak Berasap tukan..
hahahaha.

Image may contain: food

Nahhhh..
Sk nak kembali perasapkan blog ini dengan resipi-resipi
Tak kisahlah kalau tak ada siapa yang heran
atau tak ada sesiapa yang nak tiru resipi Sk
kikikiki
Sebab ini masakan favourite Iman dan Encik Rizar
jadi kita tampal resipi di sini.

Kekapis ni Sk beli di Tapak Jualan Makanan Laut Orang Asli
yang terletak bersebelahan Bayu Marina Resort di Bakar Batu.
Sekilo RM14, tak ingat dulu beli berapa
Sk pernah post di sini
Kekapis ni sedap dari kebanyakan haiwan laut bercengkerang
yang bersepupu sepapat dengannya tau
Sebab dagingnya tebal dan berisi
Kali ni Sk kopek semua kulit siap-siap
Senang kerja nak makan.. hehehehe.

Kekapis Masak Cili
Resipi : Sk

Bahan-bahan:
1 kg kekapis (kopek kulitnya siap-siap, bilas dan toskan)
Sedikit minyak masak untuk menumis
2 ulas bawang putih*
4 ulas bawang merah*
5 tangkai cili hidup*
3 - 4 hirisan halia
3 - 4 pokok daun ketumbar
3 sb sos tiram
2 sb sos tomato
1 sb sos ikan
3 sb jus limau nipis
1 sb cuka makan
2 sb gula pasir

Cara-cara:

Kisar halus bahan bertanda * dengan sedikit air.
Panaskan minyak masak dalam kuali.
Tumiskan bahan kisar dan hirisan halia hingga naik bau.
Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos ikan.
Kacau rata.
Masukkan gula dan biarkan ia merenih sekejap.
Masukkan jus limau nipis dan cuka makan.
(Tidak perlu masukkan garam sebab semua sos dan bergaram)
Masukkan tangkai pokok ketumbar, 
(asingkan daunnya untuk ditabur bila hendak dihidangkan)
Kemudian masukkan kekapis, gaul rata.
Biar ia masak anggaran 6 - 8 minit.
Tutup api.
Taburkan daun ketumbar ketika menghidang.

Selamat mencuba.
Wassalam.





Post a Comment

6Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Kakcik tak pernah masak kekapis. Makan pun kakcik tak ingat sama ada pernah makan atau tidak... :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Pedih perut kita kalau datang blog Kak Sari

    Jemput Datang Blog <a href="http://suzlinazreena.blogspot.com/>#TheRealBloggerMak</a>

    ReplyDelete
  4. Petang2 ni asal tenguk makanan aje, terus jadi lapo

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!