Assalamualaikum...
SELALU rasa beruntung bila berjodoh dengan orang utara ni.
Sebab di belah-belah utara ni banyak IKS yang menawarkan rempah ratus yang sedap
yang sukar ditemui dijual di pasaraya-pasaraya besar.
Setiap kali balik ke kampung Encik Rizar
Setiap kali itulah masanya untuk membeli pelbagai jenis rempah dan belacan
Ikan kering, ikan masin dan ikan pekasam.
Beli aje dulu
Masaknya entah bila, hahaha.
Perencah Daging Bakar ni kami beli di Pasaraya Mutiara
yang terletak di Kuala Ketil.
Memang tak ada cawangannya di JB
Jangan terperanjat jika ke sini
kerana harga barangnya lebih murah jika dibandingkan dengan pasaraya gergasi
yang mendakwa menawarkan harga terendah.
Walaupun namanya perencah daging bakar
tapi Sk gantikan daging dengan ayam
sebab tak dan nak tunggu daging beku cair
Mudah saja, cuma perapkan sahaja rempah bersama ayam
sekurang-kurangnya setengah jam sebelum dibakar.
Tips :
Semasa mengangkat daging/ayam dari perapan
tentu ada bahagian rempah yang berair
yang tu ketepikan dulu,
Dan semasa membakar daging/ayam, kadang-kadang berkuah, kan
kuah tu keluarkan dari pemanggang dan ketepikan.
Bakar daging/ayam dan balikkan sekali sekala sehingga masak
Kemudian bolehlah diangkat dan diletakkan dalam pinggan.
Akhir sekali lebihan perapan yang berair dan kuah daging/ayam yang dipanggang tadi
Kita panaskan semula dalam kuali sehingga mendidih dan pekat
Kemudian curahkan atas ayam
Sedapppppp.. sehingga menjilat pinggan tau.
Hahahaha.
Jumpa lagi di sesi masak dan makan yang lain.
Wassalam.
Kat sana pun ada jual ikan pekasam kan.
ReplyDeletesana tu, JB ke?
DeleteJB ada juga pekasam tapi tak sama mcm di utara yg guna ikan sawah, mabeles!!
Sana tu maksud saya utara.
Delete