Assalamualaikum...
MASIH tak mai lagi ka idea nak masak untuk berbuka hari ini? Meh cuba resepi Sotong Kari Mamak Narlekerk yang adik Sk kongsikan dalam group kami adik-beradik. Jadi, bila dia datang rumah minggu lepas, Sk masakkan la bagi dia makan, kah kah kah. Nahhh.. Nak narlekerk sangat. Tapi Sk masak ikut style Sk la kan.
Dipetik dari fb Anoor Bilmas:
Bagi yg mintak resepi ku yg x seberapa ini..semoga ianya dpt dimanfaatkn pd yg lain ....in shaa Allah..😙
"SOTONG KARI MAMAK NARLEKERK"
Bahan2:-
-2 biji bawang besar
- 5 biji bawang putih
- halia sebesar ibu jari
*kesemua diatas...tumbuk separa lumat
-sekilo sotong size besar@sederhana besar/udang/seafood2 lain
- 2 keping asam keping gunting kpd 4 bahagian/ ikut suker / guna air asam jawa pekat2 pon xper sbb guna sikit jerk buat raser masam2 sikit...ikut suker...k
-1 paket kecil rempah kari daging Adabi/aper jua jenis...ikut suker...tp saya guna Adabi
-1 packet kecil rempah kari ikan sama jenama
-2 sudu serbuk lada atau klu rajin blender lada kering campor bawang2 spt diatas...tp klu nk cepat pakai serbuk lada pon ok/lada kisar beli dh siap -bukan cili boh tau/korang kisar ler sendiri ikut suker tp klu nk pedas letak ler 4 sudu..
*rempah kari tu semua gaul dgn lada kisar 2 sudu tadi..campur air sikit, gaul.pekat2 letak tepi...
-daun kari
-bawang holland sebiji sederhana besar hiris2kn
CARA2:- lepas dh siang sotong,cuci semua bersih2, goreng sotong tanpa minyak utk keluarkn air sotong...sbb nakkn kuah kari nie pekat,xnk kuah cair dgn air sotong...biler dh agak2 masak...angkat dan toskn, letak tepi....guna kuali lain/cuci jerk kuali masak sotong tadi bersih2..panaskn minyak agak2 korang ler..sbb aku masak nie main agak2...main campak2 jerk....hehehe...zikir YA LATIFF jgn luper baca....lepas dh panaskn minyak, masukkn bawang merah & bawang putih yg ditumbuk separa lumat tadi...tumis agak2 naik bau...masokkn rempah kari yg dicampor dgn serbuk lada/lada blender tadi tu...tumis...masukkn garam gula ikut suker...gula melaka sikit ikut suker....maaf, saya x guna santan, saya guna air asam jawa pekat2 sikit jerk...sbb kuah mmg dh pekat...so letak ler air asam jawa tu...jika guna asam keping, air letak sikit jerk...agak2...sbb sotong dh xder air dh biler kita dh goreng sotong tanpa minyak awal2 tadi....biler dh naik bau...agak2 pecah minyak...masokkn sotong, kacau2kn...masuk/taburkn daun kari letak bnyk pon xper sbb daun kari bagus sebenornyer utk kesihatan ditambah bau daun kari tu yg perghhh semerbak harum mewangi narlekerk..last sekali letak ler bawang hollad buat cantik2...tp smlm aku x letak...luper nak beli....k...kecilkn api...kacau2....x lama tu...tutup ler api....siap...selamat mnjamu selera....
Ini gambar yang Anoor Bilmas masak.
Nampak sedap kan.. Dah.. Pi masak lekaih!
uiii sedapnya boleh buat menu berbuka..
ReplyDeletePerghhh nalerkerk..kerk kerk kita tengokkk....
ReplyDeleteboleh cuba ni. nampak bahannya mudah.
ReplyDeleteJanji Kita