RESEPI SEAFOOD PADPRIK

Assalamualaikum...

APA khabar semua?
Harapnya sihat dan sejahtera di samping menjalani ibadah puasa dan ibadah sunat yang lainnya. Sk,  Alhamdulillah,  bulan puasa kali ni diberikan kesihatan yang baik seperti tahun-tahun yang lepas.  Semoga dapat bertemu dengan aidilfitri nanti.

Seafood padprik,  tapi cuma guna sotong dan udang sahaja sebab itu sahaja yang ada. Lagipun kalau nak masuk semua seafood pun leceh juga sebab feveret dorang dalam rumah ni cuma sotong dan udang.  Kebetulan itu sahaja yang masih berbaki. 

Kadang tengok macam seronok aje orang lain berbuka dengan pelbagai jenis mee dan makanan lain  tapi kat rumah Sk ni tak boleh tidak mesti kena makan nasi juga untuk berbuka.  Tak macam beberapa tahun dulu,  Encik Rizar suka berbuka dengan mee rebus dan sebagainya,  kali ni baik ER atau Iman,  mesti kena masak nasi.  Kalau tak muka temperlah masing-masing...  Sendu gitu,  hehehe.

Resepi Seafood Padprik 

Beberapa ekor sotong dan udang dibersihkan
4 ulas bawang putih dicincang
3 - 4 hirisan halia
1/2 labu bawang holland dipotong baji
5 - 6 tangkai cili padi diketuk
3 tsb sos cili
2 tbs sos tomato
1 tsp gula pasir
1/3 cwn air
2 - 3 helai daun limau purut
Sedikit sayuran jenis keras.
(Sk guna kacang buncis) 

Cara - Panaskan sedikit minyak dalam kuali. 
Tumis bawang putih hingga naik bau. 
Masukkan cili padi,  sos cili & sos tomato. 
Kacau rata,  masukkan daun limau purut,  kacau lagi hingga naik bau. 

Masukkan udang,  sotong, bawang holland, sayuran,  garam dan gula pasir. 
Masukkan sedikit sedikit air,  jangan terlalu cair. 
Kacau hingga mesra. 

Tutup api dan taburkan daun ketumbar semasa menghidang. 

1 comment:

  1. Nanti kita nak try masak paprik ni, sebabnya kalau masak menu ni, si Yana yang suka buat, kita takprnah lagi buat heheheh

    ReplyDelete

Tak nak komen ? .
Urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :) ..