Assalamualaikum...
BILA dah siang malam pagi petang memasak, maka banyaklah gambar makanan dalam handphone ni. Nak snap pic bukan main lagi, klik klik klik, nak blog tak ada idea pulak 😜
Tak ingat pulak beli siakap ni kat mana, saiznya tak berapa nak besar jadi Pak Inche beli dua ekor. Sekor dia pesan, nak masak stim Hong Kong stail. Lagi seekor, suka hatilah nak masak apapun, stim nyonya atau tiga rasa. Sk tanya Iman, nak masak apa, sebab Iman kurang sikit Hong Kong Style ni.
Ini pun Sk masak guna pes Hong Kong. Caranya, kukus dahulu ikan, pes tu panaskan dan curah atas ikan yang telah dikukus. Kemudin tumis halia yang dihiris halus dengan sedikit minyak masak, curah dengan minyaknya sekali. Taburkan daun ketumbar. Sk bukan tabur, letak terus berpokok-pokok sebab nanti pun akan layu disimpan 😂
Iman minta Siakap Goreng aje, nak makan dengan kicap. Kicap potong bawang dan cili banyak-banyak. Haaa.. kalau kicap macam ni atau sambal kicap, Iman makan. Tapi kalau ikan ke, ayam ke, sotong ke, masak kicap, memang dia kurang suka dan sanggup tak makan 😂
Yang dalam mangkuk putih dua biji kat tengah-tengah tu, tomyam dan ayam paprik, lauk lebih masa tapau kat Senoko tu. Cerita masak siakap dua rasa ni dah berminggu lepas tapi baru hari ni nak cerita, hahahahaha.. adeh 😅
Dua.rasa pun xpe janji sodap kan
ReplyDeletePI pun mesti suka ada ikan goreng...hahaha
ReplyDeleteOooo.. begitu ceritanya siakap dua rasa.
ReplyDeleteRajin SK layan selera keluarga.
Kalau ada 10 ekor, bolehlah dapat 10 rasa
ReplyDeleteKalau budak umh ni suka ikan masak steam.. buat 2 3 rasa diorg x brp.. huhu.. kena ikut selera budak2 pulak
ReplyDelete