MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, October 9, 2012

16 TAHUN DULU

ASSALAMUALAIKUM...
 
KETIKA masih di sekolah
Saya masih ingat...
Borang yang saya isi...
Cikgu suruh tulis...
CITA-CITA...
Cikgu kata...
tulis tiga sahaja...
SAYA tulis...
1. PENDIDIK
2. WARTAWAN
3. AHLI POLITIK.. hiks
 
SEMASA sekolah...
Saya malas...
Suka tengok TV
Baca majalah
Buku sekolah tak nak baca
Tapi saya hormat guru
Ponteng sekolah apatah lagi
BILA periksa lulus
Markah tinggi tapi tak cemerlang
CIKGU kata
KALAU awak tak belajar pun dapat macam ini
APALAGI kalau awak belajar
SYUKUR
ALLAH beri saya pandai
TAPI orang kata
BELAKANG parang diasah lagikan tajam..
kan...
 
SAYA sambung pengajian di kolej
KERANA saya tak secemerlang orang lain
TIADA pinjaman pendidikan
TIADA tabung PTPTN (masa tu belum ada lagi pun PTPTN ni.. hihi)
AKHIRNYA saya lulus cemerlang
SAYA dapat capai cita-cita saya
JADI pendidik
JADI wartawan walaupun hanya sambilan
AHLI POLITIK belum lagi..
MUNGKIN cita-cita menjadi ahli politik terkubur bersama cinta
Sebab suami saya tak sokong saya pakai kain merah baju putih itu
Dia lagi suka saya teman dia makan
Dia juga suruh saya berhenti jadi wartawan
maka kekallah saya sebagai pendidik
 
Anak-anak yang saya didik sekarang
Tidak seperti anak-anak yang saya didik 16 tahun dahulu
Anak-anak didik saya 16 tahun dulu
Hormat pada guru
Kalau saya marah mereka tunduk
Kalau saya ajar mereka khusyuk
Kalau saya tegur mereka diam
Anak-anak didik saya sekarang
Nampak saya buat tak endah
Tak datang kelas saya buat tak kisah
Tugasan tak hantar langsung tak gundah
Saya marah di depan
Mereka gelak di belakang
 
Ahhhhh!
Saya bosan mengajar anak-anak sekarang
Rasa macam hendak berhenti 24 jam
 
:-(


kita minum duluu!!

 
 

53 comments:

  1. Memang berbeza sangat kan... Agaknya kenapa jadi begitu kan.

    Ahli politik. Samalah kita. Suami x sokong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aziela, itulah yang sy fikirkan. Mungkin terbawa-bawa perangai dari sek menengah, langsung tak hormatkan kawan2 lain yg nak belajar.. :-(

      OOO.. kita serupa rupanya.. hehe

      Delete
  2. Lebih pada luahan perasaan.
    Kadang2 memang elok luahkan apa yg terbuku di hati.

    Sekurang2nya masih ada cita2 yg kesampaian.
    Itu kita harus bersyukur kerana ramai di luar sana hingga lupakan terus perkataan cita-cita.

    Mungkin selepas ni jangan tumpukan sangat pada nama pekerjaan.
    Hanya pada kerja itu sendiri.
    Lillahita'Ala.

    InsyaAllah...semoga semuanya berjalan lancar:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cHeRyNa PiReS, anda pandai... saya sedang meluah perasaan..

      Lepas ini kerja untuk soru ajelah nampaknya & niat kerana Allah itu tetap ada supaya berkat sumber yg diperolehi.. Aminnn.

      Delete
  3. Ahli Politik....awwww....Datin Seri lah kann...hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Mat Gebu, tak jadik Datin Serilah.. tunggu abang dapat Datuk Serilah nampaknya.. hehe

      Delete
  4. Replies
    1. Kak Mah, cantikkannnn.. tapi orang punya :-(

      Delete
  5. yang penting kopi tu...dan kamera tu....meruntun kalbuku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Jun, bunyi macam tajuk drama, apa tu.. Runtun Qalbu.. hihi.. kamera adik saya tu, kopi saya punya, hehe

      Delete
  6. tak pe sari, ape2 hal pun kita minummm dulu....ekekekekekee

    ReplyDelete
  7. salam,
    kkida suka baca coretan sari yang ni....elok aje tersusun ayatnye...yelah bekas wartawan...macam kak jun juga...kkida tulis berterabur...hehe...ikut suka jari aje...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, malu lak kita Kak Ida, tu ayat spontan, betul2 masa tgh geram tu, hihi.. tapi mana boleh lawan adik kak Ida, kak Jun, otai tuuuu... Kak Ida tulis pun okey, saya suka baca..

      Delete
  8. lia dulu tulis

    1.cikgu
    2.pramugari ( kahkahkahhhh..x agak2 x sedor diri x cukup ketinggian n mata rabun...)
    3.lupa plak kak.....hehee

    sama mcm kkida lia suka sgt2 baca ayat2 kat n3 ni...t'susun je ayatnya,klu lia tulis n3 b'kali2 edit pun ada spelling error bagai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lia, tak apalah, namanya pun cita-citakan, impian tu, dapat capai dalam mimpi pun syok gak tu, terbang di awan biru. Sekarang jadi pramugari utk abg komando pun okey apa.. terima kasih suka baca, ntah apa2 yg akak tulis tu, rasa malu plak, hiks

      Delete
  9. cita-cita saya sama dengan kerja saya sekarang. cuma bezanya dulu rasa macam best, bila dah rasa sendiri tanggung la....hihihi~

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaaaaa, samalah gadisBunga ngan akak, skrg sendiri tanggunglahhhh.. hehe

      Delete
  10. cantik camera tuu...
    cita2 nak jadi guru tapi sekarang lain plk jadinya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ainnoraini, tak apalah, asalkan pekerjaan yg halal pasti ada ganjaran di sisi-Nya.. insyaAllah..

      Delete
  11. Bukan senang menajadi guru pada zaman sekarang..

    Kak, cantik kamera pink.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur, Nur sendiri mesti dah masak dgn kerenah budak skrg, kan.. kamera pink adik punya, kita tumpang posing jer, hehe.. kebetulan lak letak atas meja, sebenarnya nak ambil gambar kopi tu, bila dah jadik gambar cantik lak ada kamera pink..

      Delete
  12. cita-cita lya nk jd doktor..
    tp skarang jd dop betol... hehhehe...


    woww..cunnyer kamera pink tu..kiut laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. LYAfrina, kiut kan...
      tapi sekurang-kurangnya LYA jadi orang yg berguna, Alhamdulillah..

      Delete
  13. salam kenal...http://my-mintroom.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga Marsita, nanti sy singgah blog anda ya..

      Delete
  14. betul tu, bkn senang nak didik anak2 zaman skrg.

    ReplyDelete
  15. Akak ni cikgu rupanya, ke pensyarah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zul, nak kata cikgu bukan, pensyarah pun bukan.. kalau ikut jawatan penolong pensyarah tapi tugas hakiki tu mengajar untuk program kemahiran, gitulah ceritanya.. ;-)

      Delete
  16. Comel kamera kaler pink tu :)


    Zaman sekarang tugas pendidik bukan mudah, anak2 zaman sekarang susah nak dengar kata..

    Minta dijauhkan dari terjadi pada keluarga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myra Jay, tulah yg takut mengenangkan anak cucu kita akan datang macammanalah pulak rupanya..

      memang comel, tambah kaler pink..

      Delete
  17. Betul kak.. setuju, Budak zaman skrang x macam dulu.. kalau zaman nurul belajar dulu nurul yg takut ngan cikgu..

    Cantiknya kamera warna pink gitu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul, ialah, kita dulu takut dan hormat, zaman sekarang tak takut tu satu hal, hormat langsung tidak, seramlah..

      sayangnya kamera cantik tu bukan akak yg empunya :-(

      Delete
  18. Cabaran pendidik sekarang memang besar bukan saja pada guru hatta pada ibu-bapa juga. Semakin maju kedepan kalau agama selalu dipinggirkan tidak mustahil di masa depan lagi dahsyat dari sekarang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakzakie, itulah, semakin maju ke depan, semakin jauh kita tinggalkan adat resam.. isk!

      Delete
  19. betul2 sangat2 kak...terlalu byk cabaran nak mendidik anak2 zaman skang ni yg terdedah dgn pelbagai arus kemodenan..kesian rasanya pada ibu bapa yg sentiasa ingat anak2 mereka g sekolah untuk belajar tetapi hakikatnya takde satu ilmu yang lekat dikepala..jaja harap..jaja akan terus bertahan untuk 20thn lagi..letih rasanya melayan perangai2 mereka skang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaja, mungkin anak2 skrg hidup dalam zaman yg selesa sebab itu mereka tak sedar masa depan mereka masih panjang, kalau sekarang main2 macammana mereka nak mentadbir keluarga satu hari kelak, sedihkan..

      Delete
  20. cabaran kan nak mendidik anak2 zaman skrg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Lia, tulah, tercabar betul rasanya...

      Delete
  21. cabaran sentiasa ada dimana2 sari..yg penting jgn pernah jemu mendidik ank bangsa kita..:)tp mmg btl kkdg mmg tertekan..

    ReplyDelete
  22. Salam kak yus! akak cikgu ya? ketinggalan sungguh ler kita ni kak ehehe... zaman masa kita jadik ank murid masih 50 50 lagi mungkin lepas tu kot yg ank murid skrg ssh nak dengar kata patut lerr akak kita yg sorang tu stress sungguh tengok :D tapi kerja pendidik lahhh yg paling kita respect sekali ;-)) tak yah lah akak jadik ahli politik ssh lerr nanti nak blogwalking hihihi..

    ReplyDelete
  23. hi salam kenal, dari bloglist KA, done follow, hit me back ya..

    ReplyDelete
  24. indah sari bermadah dalam marah..cool daling, niat lillahitaala..everythin shd be ok, doa cikgu utk anak murid ..priceless, doakan mereka kembali taat n berjya..aamiin :))

    ReplyDelete
  25. salam sari.Sedapnya madah berhelah ni.hikhik.TP skrg anak murid xramai hormat kat guru...kdg2 guru lak yg jadi takut ngan anak murid.Habih tu camna ilmu nk dpt?

    ReplyDelete
  26. Yus...hehehe..hebatlah ko yus.. Masa sekolah rendah pun dah tau profession "Ahli Politik". Naz dulu tak tau pun wujud profession tu..Hahaha.. Cita2 Naz masa tu, 1.Cikgu sebab ayah masa tu cikgu, 2.Kerani sebab mak kerani JPN, 3.Tak ingat sbb main tulis jer..hahahaha.. Punyalah tak tinggi cita2 ku..huhuhuuu..

    Yus, tang jadi pendidik dan murid2 zaman skrg tu, mmg Naz setuju sgt.. Coz my sister jadi cikgu. Mcm2 cerita yg tak best jer yg Naz dgr pasal murid2 zaman skrg.. sampai mak Naz cakap, "Lang, Kau pergi kerja, ajar je la.. Tak payah pening kepala. Biar je lah dia nak belajar ke tak, nak lulus periksa ke tak. Tak payah susah2 marah2 dia org.." hhuhuhuuu..sampai cam tu dah nasihat mak. Bukan apa, sister Naz ni kategori garang gak kat sekolah tuh. Mak takut jer kalau dia selalu marah or denda budak2 tu, nanti dia org wat apa2 ker kat sister I tu.Tau je la budak2 zaman skrg. Ermmm..anyway, tahniah pada ko Yus sbb dah berjaya w/pun masa sekolah dulu tak struggle.. Ko memang genius!

    ReplyDelete
  27. Bro pernah bercita-cita untuk jadi professor.. Malangnya pelajaran terkandas pada Ijazah je. Nak sambung macam kurang berminat.

    Tapi ok la,

    Sebab bro masih diberi perluang untuk beri ceramah atau jemputan untuk bagi talk.

    ReplyDelete
  28. Singgah sekejap. Pn Sari kakak nie busy atau pergi honeymoon..

    ReplyDelete
  29. salam sari...akak dulu cita2 1)cik gu...2)cik gu...3)cik gu...haha...Alhamdulillah sekarang akak telah pun jadi cik gu pada anak2 akak sahja...tu pun mcm nak kena heart attack lepas mengajar sorang2 anak tau..
    byk2 bersabar yek...apa2 profession pun ada pros n cons jugak...tapikan nasib baik jugak sari ada kerja...sekarang ramai betul graduan yg nak mintak jadi cik gu tapi tak dapat!

    ReplyDelete
  30. Salam.. Kak Sari, akak gi mana ye..? Lama tak update entri.. kami rinduuuu..♥♥

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?