BERBEKALKAN pengalaman membuat kuih seri muka yang saya belajar sebelum ini dari nenek kawan saya yang berasal dari Kelantan (tak ada dalam blog sebab masa buat tu belum ada blog, hehe) maka saya pun kisarlah daun pandan, bawang merah dan jintan manis tadi dengan satu cawan air. Eh, sangkut-sangkutlah pulak daun pandan ni, agaknya air sikit sangat kot, jadi saya tambah lagi setengah cawan, ahh, baru pusing laju sikit ;-))))
Santan letak satu cawan ok kot. Saya pun tuang setengah cawan santan kotak (senang) dalam cawan dan tambahkan air sampai penuh, ceh! Dapatlah satu cawan santan, kacau-kacau letak tepi. Bahagian pulut tu sedang dalam pengukus, siap seri kaya nanti saya tuang terus kat pulut. Telur dan gula saya 'blend' terus sebab malas nak putar guna mixer
30 minit berlalu, saya yakin kuih saya dah masak tapi bila angkat tutup pengukus tu.. kuang.. kuang.. kuang. Pandangan mata kasar tidak berbohong. Adunan seri kaya macam kuah yang sedang pekat likat mendidih atas api. Aik! Takkan tak masak lagi dah setengah jam ni??? Saya cepat-cepat lari ambil tablet. Adoilaaa... lupa nak buat kajian dulu tadi sebab yakin sangat guna pengalaman lalu. Saya google resepi 'Pulut Seri Kaya Sinar Kehidupanku'. Biar betul, kena masak dulu adunan seri kaya tu sekejap atas api??? Dulu rasa-rasanya saya terus tuang jer tak yah nak masak dulu. Dah sudah... dengan perasaan bengang saya pun keluarkan semua adunan seri kaya tu.. laaa.. bahagian bawahnya tu rupanya dah agak kental juga, cuma bahagian atas tu yang masih cair. Agaknya belum cukup 'time'. Sedih.. sangat sedih tapi saya akan berjuang sehingga ke titisan darah yang ke penghabisan ;p
Dalam kepala.. nak masak dulu ke nak masukkan balik kukus... nak masak dulu ke nak masukkan balik kukus... nak masak dulu ke nak masukkan balik kukus... Eh! Mana boleh fikir lama-lama. Masak sekejaplah, apa nak jadi-jadilah. saya tambah air kukusan. Sementara tu adunan seri kaya yang saya tuang tadi saya masak dalam kuali lain. Agak-agak dah kental.. errrr... ikut hati jer, nampak macam kental saya tuang balik dalam loyang pulut tadi dan kukus lagi 20 minit dengan penuh debaran. Apa punya bengonglahkan... huhuhu.
Bila dah siap tu, Ya Allah, dia punya muka... memang langsung tak berseri. Berlopak-lopak aiiiii... ni kalau hantar rumah mak mertua yang tak sebulu haruslah disindir macam-macam.. hahaha. Sedih.. sedih.. takpa.. tunggu sejuk dulu naaaa....
Bila dah sejuk tu konon-kononnya bolehlah diposingkan tapi asyiklah jatuh terjelepuk dalam pinggan. Pulutnya jer yang kukuh berdiri, seri kayanya... aiiii... kita makan dengan sudulah.... hahaha. Tapikan.... sedappppppppppppppp... ialah, sebab saya yang buatkan... (tiru ayat Kak Ida 1001 Resepi, hehehe). Sudahnya malas dah nak ambil gambar posing dalam pinggan, suruh dia posing gitu ajelah sudah.. hahaha.
Sekian...
p/s Agak-agak kenapa ya saya punya adunan jadi macam tu??... Nanti saya cerita di episod akan datang ya... daaaaaaaa..
p/s Zulfikar Hazri, sama tak serupa kot.... mungkin dari segi penggunaan telur tu sebab Seri Kaya guna telur banyak dari Seri Muka.
lebih air la makcik oiii...adeh laaaa
ReplyDeletesalam sari
ReplyDeleteklu sy buat pun entah jadi apa kot..mmg x pernah buat lg nie..tp sedappppp kira ok apa..:)
Kakak buat seri muka telembik pulut Yus. Tak boleh potong juga mekekit so makan pun pakai sudu juga. Tapi bapak suka sebab lembut katanya (tak tahu sebenarnya lembik bukan lembut hihi...)
ReplyDeleteJanji makan sedap sudahlah...
Salam kak...bole wat drama nie...berepisod plak cite kuih nie ye...hehe....tp klau akak kata sedap tu...kira ok la kan sbb bole di mkan lagi tu...klau x leh mkn lansung tu...kira x best dah la tu....hehe...
ReplyDelete"Bila dah siap tu, Ya Allah, dia punya muka... memang langsung tak berseri. Berlopak-lopak aiiiii... ni kalau hantar rumah mak mertua yang tak sebulu haruslah disindir macam-macam.. hahaha. Sedih.. sedih.. takpa.. tunggu sejuk dulu naaaa...."
ReplyDeletetergelak habis baca ayat nieh...
tapi takpe...slalunya hasil yg sedap kena bermula macam nieh dulu:)
good luck!!!
apa ada pd rupa cik puan yusa. yg penting rasanya. akk pn sik pandei molah. hehehe
ReplyDeletekuih ni kalau saya makan... saya makan yang pulut je, yang ijau saya tak makan...
ReplyDeletekak yus...
ReplyDeletemas pun tak pas betul2 buat serimuka nie...
asalkan sedap...
bolehh lah..he3
hihihi.. sabar menunggu..
ReplyDeletesalam kak....err...nak try buat nanti....
ReplyDeleteKukus, grill, panggang...kukus, grill, panggang... Hahahhahahahaha...senak perut saya gelak...
ReplyDeleteAssalam sari, akk pernah juga buat pulut seri muka ni tanpa kacau atas api dulu ok je, tapi kena buh tepung jagung sikit, agaknya terlebih air tu..hurmm tak sabar nk tgk peyebab tu
ReplyDeletecerita ni penuh suspens la...ceritalah lagi...hehehe
ReplyDeletetak kesahlah rupenya macam mana, asal rasa kat tekak sedap pun cukup. ngeh~
ReplyDeleteah keliru lagi pasal kuih seri muka dengan seri kaya.
ReplyDeleteahhhhh, lapar, nak makan kuih seri kaya kak sari!
alamak riso lak shida nak mencuba buat pulut sekaya nie...huhu..tp apa pun nak kena jugak cuba buat tp tatau la bila...suka pulut sekaya
ReplyDelete