MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Thursday, April 23, 2015

AGORA PLACE TO EAT MORE... KEMPAS

Assalamualaikum...
 
SALAM Khamis. 
Cerita pasal makan lagi! Boleh, kan?
Jemu ke asyik cerita pasal makan? Harap tak ada yang jemu ya.
Kepada yang berpuasa, Sk harapkan post ini tak akan mengganggu mood puasa anda,
kalau ya.. maafkanlah hamba insan yang penuh kealpaan ini.
 
Kali ini Sk ingin mengajak anda untuk menjamu selera
di Agora Place yang terletak di Taman Kempas, Johor Bahru.
 Sk sebenarnya tak tahu nak kategorikannya sebagai apa, sebab nak kata warung..
ia ada kelas macam restoran..
 nak kata restoran atau kedai makan, tak ada dinding.
Konsep cafe-cafe terbuka ('open air') yang amat diminati warga kota untuk bersantai
bersama kawan-kawan atau keluarga tercinta
sambil menikmati makanan kegemaran dan melayani internet..
gitewww..
 
 
Agora Place ini betul-betul terletak di tepi jalan yang menuju ke Taman Setia Tropika
dari arah Larkin. 
Kiranya anda tak perlu masuk ke Taman Kempas.
Lepas simpang Taman Kempas tu dah boleh nampak cahaya dari Agora Place ini
di sebelah kiri jalan.
 Pertama kali sampai mesti kagum tengok warung-warung comel ala-ala rustic gitu.
Lepas tu anda akan kagum pulak dengan meja dan bangku yang disediakan dari bahan-bahan yang dikitar semula.
 
 
Lepas tu kagum lagi sebab Agora Place ini diusahakan oleh sekumpulan anak-anak muda (mungkin). Semuanya begitu bersemangat mengambil 'order' dan menyediakan hidangan
yang diminta pelanggan.
Di sini mereka menyediakan dapur yang berasingan untuk hidangan western dan
 masakan panas  goreng-gorengan serta minuman. 
 
 
Ini dapur untuk hidangan western.
Suka sangat tengok pondok yang comel ni.
Kata ER, ni kalau lalu siang-siang nampak macam reban ayam.. sabar ajelah.. hehehe.
Walaupun tempoh menunggu makanan agak lama tapi tak terasa sebab terleka melihat cara mereka bekerja selain persekitaran yang lain dari yang lain ditambah pula irama lagu 'country' yang diputarkan.
 
 
Sk rasa ini pun salah satu dapur mereka juga cuma ia belum beroperasi lagi. 
Bestnya kalau ada tanah luas Sk pun nak buat satu dapur kat luar macam ni.. hahaha.
Bila makanan siap tekan loceng suruh Iman sediakan meja makan dan ambil makanan yang Sk hulur dari ruang terbuka depan dapur tu.. hihi. 
 
 
Falsafah tukang masak mungkin...
 
Disebabkan Sk duduk agak mengadap dengan dapur ni, jadi setiap kali chef tu tekan loceng,
mesti Sk ingat, eh, dah siap makanan aku...
rupanya orang punya.. hahaha.
Macam Sk cakap tadi, makanan sampai agak lambat juga tapi tak terasa.
Ditambah lagi sikap staf yang berbudi bahasa setiap kali meletakkan makanan atas meja,
dia akan meluahkan maaf kerana lambat menunggu... sejukkkk hati kita.. kikiki. 
Tapi makanannya macam mana pula ya... tungguuuuuu!
 
 
Pergi makan kat mana-manapun asyik ambil makanan yang sama jerkan.
Ini 'Grilled Chicken Chop'. Ada tiga pilihan sos untuk masakan 'grilled' iaitu 'Black Pepper', Mushroom dan satu lagi Sk lupa... maaf ya. 
Sk pilih 'mushroom'... urmmm... Ayam tu sedap dah, ia dimasak sempurna dan agak 'juicy' tapi 'mushroom sauce' agak cair. Ada kecewa di situ.
 
 
Sebenarnya, dalam pinggan tadi ada juga ini iaitu 'Lamb Chop'.
Daging kambingnya juga di'grill' agak sempurna tapi.... nanti Sk komen di bawah.
Sebenarnya ini adalah hidangan kombinasi 'Mix Grill'.
Kononnya makan berkongsi dengan Imanlah, ambil 'mix' tapi tak kenyang pun rupanya.
Dasar betullah kannn... 
 
Sk bagi tiga bintang.
Kenapa tak bagi empat bintang?
 Sebab sos agak cair, sayur kurang segar dan 'fries' agak kurus dan sangat sedikit.
Mintak sos cili untuk dua pinggan hidangan sepatutnya hantarlah dua piring kecil,
tapi dia hantar satu jer.
Malas nak mintak banyak kali, huhuhuhu.
 
 
Masa staf Agora letak pinggan Fettucini ni atas meja, Sk dah keliru. 
"Errr... ni apa?"
 Lepas tu dia pun macam dah tergagap-gagap.
"Saya nak Spaghetti," Sk kata.
"Takpe... takpe... bolehlah..." sampuk Iman. Sebenarnya dia yang mintak Spaghetti Bolognese. Nasib baik Iman ni jenis tak cerewet, tapi Sk ada sedikit 'temper' (cemana eja??)
 
Pastanya sejuk dan berair mungkin tak ditoskan dengan sempurna.
Sos Bolognese tu ala-ala jerlah.. so-so aje.. tapi ada 'chewing gum cheese' situ..
ok, itu lain dari yang lain. Dua setengah bintang.
 
Jangan risau, banyak lagi makanan lain yang masih boleh anda terokai di sini
seperti Laksa Penang dan pelbagai laksa yang lain (tapi bila tanya, tak ada pulak.. huhu)
Masakan goreng Sk belum cuba lagi.. nak juga cuba lain kali nanti, insyaAllah.
 Orang kata sedap itu subjektif... betul tak??? 
 
Jom!
 

3 comments:

  1. Setia Tropika selalulah kakak pergi tapi Taman Kempas kakak ada sekali (hantar anak ada motivasi) masuk tak perasan pulak.
    Mungkin dibuka malam aje. Nantilah kalau teringat nak juga merasa..

    ReplyDelete
  2. Saya percaya dengan selera akk. Selera kita kan ala2 sama gitu...hihihi

    ReplyDelete
  3. Nampak cantik & bersih restoran dia.. menarik deco restoran ni. orang muda kot kreatif katanya

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

RETREAT DI MERSING - HARI PERTAMA

Assalamualaikum... APABILA diberitahu bahawa Sk akan dihantar mengikuti satu kursus di Mersing terus rasa senak perut  hati jadi li...