MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, September 21, 2015

PUDING SEDUT GUNA SERBUK DADIH

  Assalamualaikum...
 
Selalu jugak nampak puding ni dijual di dalam botol
di butik-butik yang berkonsepkan
makan dan fesyen
 
Mula
Sk tak tahupun yang dalam botol tu adalah puding
ingatkan jus buah-buahan
rupa-rupanya
puding yang boleh disedut-sedut
hihihi
 
 
 
Kelmarin
Tetiba jer hati teringin
nak cuba buat sendiri
puding sedut ini
terus selongkar kabinet dapur
cari serbuk agar-agar
rupanya tak ada
tapi
Sk jumpa serbuk dadih satu bungkus
perisa vanilla
zaman bila beli tak ingat
bolehkah serbuk dadih ni
menggantikan serbuk agar-agar
dan yang penting
bolehkah ia disedut
slurpppp
slurpppp
??
 
Sk belek bungkusan
nak tengok cara buat
padahal bukan tak pernah buat
tapi mesti nak belek dulu
kot karang terlupa
sebab tak semua jenama
sama cara penyediaanya
 
Sk bercadang
nak buat perisa
Neopolitan
macam ais krim walls
hehehe
 
Vanilla
Coklat
dan Strawberry
 
Krim
Coklat
Merah Jambu
 
tapi tersalah letak perisa yang ketiga
sebab Sk kalau ternampak perisa blueberry
selalu lupa diri
 
Mula-mula Sk timbang dulu serbuk dadih tu
400 gm
Baca sukatan untuk air, susu dan gula
jadi semua sukatan Sk bahagi tiga
 
Leceh jugak rupanya
membuat puding sedut
yang berlapis-lapis warnanya
kerana perlu menunggu
lapisan bawah sejuk
bukannya seketika
 
tapi bila dislurppp
asyiknya memang tak terkata
berpusing-pusing puding berpusing
dalam botol
macam twister
seronok rasanya
dah macam baby tua
 
Puding Sedut Versi Serbuk Dadih
Perisa Neopolitan
 
Bahan-bahan :
Satu bungkus serbuk dadih perisa vanilla
Di bahagi 3/ asingkan
Sk anggarkan setiap bahagian ada 134gms
Chocolate Emulco
Blueberry atau Strawberry Emulco
 
Lapisan Pertama/ Vanilla :
 
Didihkan 1L air bersama 134ml susu cair dan 35 gm gula pasir
Bila dah mendidih, tutup api.
Masukkan 1/3 bahagian serbuk dadih.
Kacau 5 minit.
Masukkan sedikit gula buah-buahan (jika ada dalam bungkusan dadih)
Tuangkan memenuhi 1/3 gelas atau botol.
Biarkan sejuk.
Lebih baik simpan sebentar dalam peti sejuk.
 
Lapisan Kedua/ Coklat :
 
Apabila lapisan vanilla mula membeku barulah sediakan lapisan kedua.
Didihkan 1L air bersama 134ml susu cair dan 35 gm gula pasir
Bila dah mendidih, tutup api.
Masukkan 1/3 lagi bahagian serbuk dadih dan 1/2 sudu kecil Chocolate Emulco.
Kacau 5 minit.
Masukkan sedikit gula buah-buahan (jika ada dalam bungkusan dadih)
Tuangkan ke atas lapisan vanilla sehingga memenuhi 2/3 gelas atau botol.
Biarkan sejuk.
Lebih baik simpan sebentar dalam peti sejuk.
 
Lapisan Ketiga/ Strawberry atau Blueberry :
 
Apabila lapisan coklat mula membeku barulah sediakan lapisan kedua.
Didihkan 1L air bersama 134ml susu cair dan 35 gm gula pasir
Bila dah mendidih, tutup api.
Masukkan bahagian terakhir serbuk dadih tadi dan 1/2 sudu kecil Blueberry atau Strawberry Emulco dan beberapa titis pewarna ungu (atau pink untuk strawberry).
Kacau 5 minit.
Masukkan sedikit gula buah-buahan (jika ada dalam bungkusan dadih)
Tuangkan ke atas lapisan coklat sehingga memenuhi gelas atau botol.
Sejukkan di dalam peti sejuk
 
Syok gila menyedutttt!
 
 
 

1 comment:

  1. Ini kalau Iman bawa ke sekolah memang lain kali SK kena buat lagilah
    Mesti kawan-kawan Iman nak merasa juga..

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?