MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, April 25, 2016

AYAM SAMBAL BALI

  Assalamualaikum...
 
ORANG lain semua dah sendawa panjang 
menikmati Ayam Sambal Bali ni 
tapi Sk baru sahaja diberi rezeki dan kesempatan
untuk memasaknya malam tadi.
Sebenarnya bukan tak teringin
tapi stok serai selalu tak cukup
begitu juga daun kari
maklumlah
orang yang ada M besar macam Sk ni
jangankan pokok serai..
atau pokok kari..
pokok bunga ke'embung yang main campak-campak tu pun
tak ada di halaman rumah
mih mih mih
 
Sk pasti ramai yang tahu tentang Ayam Sambal Bali
yang viral di fb
hasil perkongsian FB Puan Aisha Shukor
yang dikatakan resepi turun temurun keluarga di sebelah mamanya
menurut Puan Aisha, ini adalah hidangan wajib setiap kali raya
15 ekor ayam.. licin..
wallaaaaaaaaa...
 
Sebelum Sk teruskan,
marilah kita sama-sama menghadiahkan surah Al-Fatihah
buat Arwah Mama Puan Aisha Shukor
Allahyarham Hamidah Adam
Al-Fatihah...
 
Aminnnn Ya Rabbal Alamiinnn.
 
Sk perhatikan
resepi ayam sambal bali ini
tidak jauh bezanya dengan ayam sambal yang biasa Sk masak
cuma uniknya
penggunaan banyak serai
dan paling unik yang tak pernah Sk letak bila masak sambal
adalah daun kari
sebab tu Sk pastikan juga
semua bahan lengkap
sebab tak mahu rasanya lari
atau sama sahaja dengan ayam sambal yang biasa Sk masak
 
untuk rujukan di masa akan datang
Sk catatkan resepinya di bawah...
 
 
Ayam Sambal Bali
 
Seekor ayam (Sk potong 12)
perapkan seketika bersama
1 sk serbuk kunyit
1 sk garam
 
Segenggam cili kering*
6 biji bawang besar (merah)*
1 labu bawang putih*
sedikit sahaja halia*
belacan sebesar setengah ibu jari*
Kisar halus bahan bertanda *
8 batang serai dititik
6 tangkai daun kari
Kicap Tamin beberapa renjis (Sk guna kicap manis)
2 camca kecil garam (Sk tak berani letak 2.. letak 1 camca sahaja)
3 sb gula
 
Caranya :
 
Goreng ayam sekejap sahaja (Sk goreng 5 minit di setiap bahagian dengan api sederhana kecil dan angkat sebab nak dapatkan ayam ber'juicy' gitu)
 
Kurangkan minyak goreng ayam,
masukkan serai.. goreng sampai bertukar warna keperangan dan wangi
masukkan daun kari.. goreng lagi hingga bertukar warna dan naik bau.
Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar
goreng (tumis hingga naik minyak)
renjiskan kicap sehingga bertukar warna maroon
masukkan garam dan gula
gaul rata dan masukkan ayam
masak lagi 10 minit
(Sk tambahkan masa 20 minit)
 
Macam biasa, Sk derhaka sikit bab bahan kisar tu
Sk gunakan stok cili dan bawang kisar yang dah siap dalam peti sejuk
Sk letak dalam satu setengah cawan jer..
lain kali rasanya kena lebihkan dalam dua cawan
sebab Pak Inche komplen tak berkuah
laaa.. dah namanya sambal
memanglah tak berkuah.. kan.. kan..
tapi sedapppp.. ayamnya lembut dan berjus tau
 
disebabkan cili kisar Sk tak ada bawang putih
dan belacan
jadi Sk cuma ketuk-ketuk bawang putih
masukkan selepas daun kari wangi
hancurkan pula belacan
 dan tumis bersama bahan kisar tadi
 
rata-rata komen di fb
menyatakan masakan ini sangat sedap
Sk akui
10 bintang okehhhhh!
 
Jumpa esok.. insyaAllah
Wassalam
 
 
 
 

3 comments:

  1. Sekejap hari itu sana-sini buat sambal bali ini kan
    Kakak sampai sekarang tak terbuat lagi

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum SK...wah mmg terbaik la....cedapnya...;)

    ReplyDelete
  3. puasa2 ni duk jamu mata dgn makanan sedap2...tertelan air liur aihh

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?