SAMBAL TOTOK

Seri Kandi Tanah Jauhar
5
Assalamualaikum...
 
HARI yang paling Sk tunggu-tunggu setiap minggu adalah hari khamis.
Sejak kerajaan Johor mengumumkan
dan mengembalikan Jumaat dan Sabtu
sebagai hari kelepasan am Negeri Johor,
hari Khamis menjadi hari yang paling membahagiakan
kerana waktu pulang ditetapkan pada jam 3.30 petang..
 awal satu jam setengah dari biasa.. syok gilerrr!
 
Tapi, tulah sahaja yang syok
sebab hari Jumaat akan menjadi hari yang paling sibuk.
 Dari celik biji mata ada sahaja kerja rumah yang perlu dibereskan.
Kena buat semua laju-laju
kerana di sebelah malamnya,
akan menghantar Iman ke kelas tuisyen pula
bersambung sampai hari Sabtu.
Bertabah sahajalah.. huhuhu.
 
Haaa... ni cerita malam tadi.
Atas permintaan Iman yang nak sangat makan nasi panas-panas
dengan sambal ikan bilis ni.
Dia belajar makan sambal ni dari kawan sekolahnya..
"sedap sangat bonda," kata Iman.
Sk pun suruhlah minta resepi.
Rupanya kata kawan fb, Sue.. ianya mirip kepada sambal totok.
Oooo.. patutlah sedap..
makan nasi sah-sah dua pinggan baru puas katanya.. huhu.
 
 
Amboiii.. bukan main kasar lagi Iman menumbuk cilinya tu.
Bak komen kawan-kawan fb,
macam kain percalah,
macam nak buat selimutlah.. gitu.
Tapi rata-rata komen kata, yang kasar-kasar nilah yang sedap..
sungguhlahhhh!!
 
Kawan Iman cuma beri senarai bahan
dan cara.. sukatannya kita agak-agaklah ya.
di bawah ni sukatan cara Sk
Sk percaya ramai yang tahu dan biasa buat sambal ni
tapi mesti ada jugak segelintir yang baru nak mencuba
macam Sk ni jugaklah..
dah 41 tahun
baru pandai buat sambal totok
atchummmm!!
 
Sambal Totok
 
1 mangkuk ikan bilis dibersihkan dan digoreng (ketepikan)
3 labu bawang besar *
4 ulas bawang putih*
1 mangkuk kecil cili padi*
Bahan bertanda * ditumbuk dahulu tapi  jangan terlalu lumat
minyak gorengan ikan bilis tadi untuk menumis
2 sb air asam jawa
secubit ajinomoto
 
Caranya :
Panaskan minyak bekas gorengan ikan bilis tadi.
Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk hingga naik bau dan wangi serta pecah minyak.
Masukkan ikan bilis dan air asam jawa
kacau rata-rata
masukkan ajinomoto.. kacau lagi
sedia untuk dihidang.
 
Tak perlu tambah gula dan garam
sebab rasa ikan bilis yang sudah cukup masin
dan manis dari air bawang yang kita tumbuk tu.
 
Jumpa esok...
Wassalam.
 
Tags

Post a Comment

5Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Kecur pulak air lioq ni! tp malas pulak nak masak... ni nak g tapau jer!

    ReplyDelete
  2. Ohhh.... sambal ini memanglah tak boleh tumbuk lumat
    Betullah iman buat ni
    Kakak selalu juga buat sambal ni.

    ReplyDelete
  3. Kalau akak jumpa sambal totok ni mau tiga pinggan nasi bertambah SK 😀😂

    Pandai iman makan sambal ye..

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!