ASSALAMUALAIKUM wbt
SALAM hari minggu. Ramai yang dah siap memasak tu nampaknya supaya dapat'blogwalking' lebih awal.. hehe.
Untuk tengahari saya belum sediakan bahan lagi, tadi pagi dah bagi makan suami dan anak-anak (anak sendiri dan anak kucing.. huhu) kasi kenyang, jadi lambat sikitlah masak untuk tengahari. Jadi kalau bagi makan masa lapar gila, barulah berselera, ye tak?
NI sajalah nak tunjuk ayam panggang yang saya masak sebagai pengubat hati suami gara-gara saya masak udang lemak cili padi yang bukan kegemarannya itu. Resepi dapat dari sini, cubalah ya.. sangat sedap. Saya buat empat ketul je, pasal ayam memang tinggal empat ketul masa tu... haha.. layanzzzzzzz!
Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ dibersihkan
3 ulas bawang putih
1 sb rosemary
1/2 sk ketumbar biji
1/2 sk serbuk lada hitam
1 sk serbuk cili
1 sk rempah campuran
1 sk serbuk kunyit
1 sb madu
1 sk minyak zaitun
garam secukup rasa
Caranya:
Lumurkan semua bahan dan perap sebentar. Bakar dengan suhu 180'C selama 1 jam atau hingga masak.
Haa... nilah 'breakfast' yang saya suap kat mulut diorang pagi ni.. cukup kenyangkan... hehe.
salam kenal sari yusa.betul la pulak tekaan sari tu kan..hari ni..akak memang masak awal..lepas siap semua..memulakan BW..sambil rehat2 depan tv..
ReplyDeleteSalam Yus,
ReplyDeleteMasak 4 ketoi tu...ada lebih seketoi...mailah bagi akak rasa je seketoi tu...