ASSALAMUALAIKUM...
ADA yang bertanya Seri Kandi, macammana Seri Kandi punya resepi crust untuk buat Black Forest Cheese Tart tu? Sebenarnya, Seri Kandi bukan tak nak berkongsi resepi tapi serius cakap Seri Kandi dah lama tak menyukat dan menimbang bila nak buat crust untuk cheese tart ini kecuali margerin, ya.. margerin sahaja yang Seri Kandi timbang. Cara Seri Kandi, letak terus mangkuk adunan atas timbang dan timbang margerin terus kat situ, masukkan gula dua sudu BESAR lebih sikit (sudu rumah Seri Kandi memang besar), Seri Kandi dah lama tak timbang gula pun tau, cuma sukat-sukat guna sudu jer, satu sudu lebih kurang 20 gm beratnya.. kalau sudu kat rumah Seri Kandilahhh.. Untuk tepung biasanya Seri Kandi akan guna secukupnya sehingga adunan menjadi doh yang lembut. Tetapi jangan risau, dalam resepi asal crust tu, sukatan yang Seri Kandi tulis (perkongsian dari kak Azita Zain), sukatan tepung itu cukup untuk menjadikan adunan sebiji doh. Cuma mungkin saiz telur tu tak sama kalau gred B, jadi kalau agak-agak dah jadi doh jangan terus tuang tepung nanti jadi keras pula, ingat ya.
Resepi Black Forest Cheese Tart
Bahan-bahan Cara-caranya :
170 gm margerin
50 gm gula icing (2 1/2 sb)
1 biji telur gred C (Seri Kandi biasa guna gred B)
1/2 st esen vanilla
1 st perisa coklat
2 sb serbuk koko
270 gm tepung gandum
~ Pukul margerin dan gula icing dengan senduk kayu sekejap sahaja.
~ Masukkan telur, esen vanilla dan perisa coklat, pukul lagi guna senduk kayu hingga sebati.
~ Masukkan serbuk koko, pukul rata-rata.
~ Masukkan tepung sedikit-sedikit, uli sehingga menjadi doh yang lembut. kalau dah lembut berhenti tambah tepung.
~ Simpan 30 minit dalam peti sejuk sebelum ditekan ke atas acuan tart. Tak simpan pun okey.
~ Bakar pada suhu 170 - 175 darjah selsius selama 25 - 30 minit. Disebabkan crust warna coklat, jadi slepas 25 minit cuba keluarkan satu crust, trbalikkan, jika crust keluar dari acuan maknanya dah masak.
~ Terbalikkan acuan untuk mengeluarkan crust, tidak perlu dicungkil.
Filling Blueberry Masukkan dalam Piping Bag.
Krim :
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor
1 biji telur (B)
sedikit esen vanilla
Putar cream cheese dan gula kastor hingga lembut.
Masukkan telur dan esen vanilla, putar hingga licin.
Masukkan dalam piping bag, gunting sedikit hujung piping bag.
Susun crust atas dulang. Picitkan inti blueberry kemudian picitkan krim di atasnya sehingga ke tebing crust. Taburkan dengan chocolate rice dan bakar lagi selama 10 minit dengan suhu 170 darjah selsius.
sodapnyoooo...x reti buek, reti order jo...hik!hik!
ReplyDeletelawa je cheese tart akak..teringin gak nak wat walau x makan
ReplyDeletekakkkkk.
ReplyDeleteayu nak kak punya air tgn y mabeless tu, tamo bt sendiri, shell pun tak ada.. Hahhahahahahha
eh cni ada chis tart jugak la..black forest lagiye kak yus..zila mauuuu..
ReplyDeleteKenapalah semua yang Kak SAri hidangkan nie nampak perfect jer. Kalau saya? Berderai laa jawabnya.
ReplyDeletesari..
ReplyDeletepestime dgor nie..tergoda jgk akk..camne rasanye tue..mesti best nie...
ehh..sama lak menu kita..akak pun tercistat lak arini setelah bertahun lama tak buat..huhu!! tetiba teringin nk mamam homemade punyer..mmg puashatikan!!
ReplyDeletewah ,,,nak try kah ,,terima kasih Kak Serikandi ! =)
ReplyDelete