RESEPI BLACK FOREST CHEESE TART

Seri Kandi Tanah Jauhar
8
ASSALAMUALAIKUM...


ADA yang bertanya Seri Kandi, macammana Seri Kandi punya resepi crust untuk buat Black Forest Cheese Tart tu? Sebenarnya, Seri Kandi bukan tak nak berkongsi resepi tapi serius cakap Seri Kandi dah lama tak menyukat dan menimbang bila nak buat crust untuk cheese tart ini kecuali margerin, ya.. margerin sahaja yang Seri Kandi timbang. Cara Seri Kandi, letak terus mangkuk adunan atas timbang dan timbang margerin terus kat situ, masukkan gula dua sudu BESAR lebih sikit (sudu rumah Seri Kandi memang besar), Seri Kandi dah lama tak timbang gula pun tau, cuma sukat-sukat guna sudu jer, satu sudu lebih kurang 20 gm beratnya.. kalau sudu kat rumah Seri Kandilahhh.. Untuk tepung biasanya Seri Kandi akan guna secukupnya sehingga adunan menjadi doh yang lembut. Tetapi jangan risau, dalam resepi asal crust tu, sukatan yang Seri Kandi tulis (perkongsian dari kak Azita Zain), sukatan tepung itu cukup untuk menjadikan adunan sebiji doh. Cuma mungkin saiz telur tu tak sama kalau gred B, jadi kalau agak-agak dah jadi doh jangan terus tuang tepung nanti jadi keras pula, ingat ya.



Resepi Black Forest Cheese Tart


Bahan-bahan Cara-caranya :

170 gm margerin
50 gm gula icing (2 1/2 sb)
1 biji telur gred C (Seri Kandi biasa guna gred B)
1/2 st esen vanilla
1 st perisa coklat
2 sb serbuk koko
270 gm tepung gandum

~ Pukul margerin dan gula icing dengan senduk kayu sekejap sahaja.
~ Masukkan telur, esen vanilla dan perisa coklat, pukul lagi guna senduk kayu hingga sebati.
~ Masukkan serbuk koko, pukul rata-rata.
~ Masukkan tepung sedikit-sedikit, uli sehingga menjadi doh yang lembut. kalau dah lembut berhenti tambah tepung.
~ Simpan 30 minit dalam peti sejuk sebelum ditekan ke atas acuan tart. Tak simpan pun okey.
~ Bakar pada suhu 170 - 175 darjah selsius selama 25 - 30 minit. Disebabkan crust warna coklat, jadi slepas 25 minit cuba keluarkan satu crust, trbalikkan, jika crust keluar dari acuan maknanya dah masak.
~ Terbalikkan acuan untuk mengeluarkan crust, tidak perlu dicungkil.

Filling Blueberry Masukkan dalam Piping Bag.

Krim :

250 gm cream cheese
50 gm gula kastor
1 biji telur (B)
sedikit esen vanilla

Putar cream cheese dan gula kastor hingga lembut.
Masukkan telur dan esen vanilla, putar hingga licin.
Masukkan dalam piping bag, gunting sedikit hujung piping bag.

Susun crust atas dulang. Picitkan inti blueberry kemudian picitkan krim di atasnya sehingga ke tebing crust. Taburkan dengan chocolate rice dan bakar lagi selama 10 minit dengan suhu 170 darjah selsius.

Tags

Post a Comment

8Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. sodapnyoooo...x reti buek, reti order jo...hik!hik!

    ReplyDelete
  2. lawa je cheese tart akak..teringin gak nak wat walau x makan

    ReplyDelete
  3. kakkkkk.
    ayu nak kak punya air tgn y mabeless tu, tamo bt sendiri, shell pun tak ada.. Hahhahahahahha

    ReplyDelete
  4. eh cni ada chis tart jugak la..black forest lagiye kak yus..zila mauuuu..

    ReplyDelete
  5. Kenapalah semua yang Kak SAri hidangkan nie nampak perfect jer. Kalau saya? Berderai laa jawabnya.

    ReplyDelete
  6. sari..
    pestime dgor nie..tergoda jgk akk..camne rasanye tue..mesti best nie...

    ReplyDelete
  7. ehh..sama lak menu kita..akak pun tercistat lak arini setelah bertahun lama tak buat..huhu!! tetiba teringin nk mamam homemade punyer..mmg puashatikan!!

    ReplyDelete
  8. wah ,,,nak try kah ,,terima kasih Kak Serikandi ! =)

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!