MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Wednesday, August 27, 2014

CHOCOLATE CHEESE TART

ASSALAMUALAIKUM...

APA khabar semua rakan bakers Sk sekelian teristimewanya kepada Cheese Tart Bakers. Wowwww!! Bukan main seronok lagi ber-cheese tart' setiap hari ya. Tambah-tambah lagi kepada yang guna mesin tu. Aktif betul menekan mesin ya. Masyukkkk gitu. Kan Sk dah cakap, berbaloi kalau dah ada mesin tu. Sekejap jer siap satu adunan. Haishhh.. takkanlah buat satu adunan jerkan.. mesti itu jam tekan sekilo tepung habis nih!

Yang belum lagi ada rezeki untuk memiliki mesin tart sendiri, jangan putus asa. InsyaAllah, kita semua ni dah ditetapkan rezeki masing-masing. Sk doakan nanti anda akan dapat memiliki mesin tart anda suatu masa nanti. Masa tu bolehlah pulun sakan, ya tak. InsyaAllah, dapat tu nanti.

Dalam dua minggu ni dapur Sk dilanda viral chocolate cheese tart. Sk ni sebenarnya memang dah tak buka tempahan sangat macam dulu-dulu. Dah sejuk.. hehehe. Sekarang ni masa untuk meluruskan pinggang. Tengok rumah Sk zaman-zaman aktif menge'tart' dulu dah macam kapal karam. Terbiar macamnya nakhoda dah tenggelam, hahaha. Kain baju bertimbun malas dilipat. Nak cari barang dalam kena menyelam, hahaha. Jadi sekarang ni dah ada banyak masa diperuntukkan untuk hal-hal rumah tangga. Pasu-pasu yang dulu penuh lalang pun dah mula rata, tinggal lagi nak cari pokok-pokok yang sesuai untuk surirumah yang bekerja macam Sk ni.

Sekarang ni dah rajin pulak ke Romantika membelek bunga-bunga. Duluuuu.. Sk tak minat bunga. Buat tampung habuk jer. Sekarang dah suka. Rasa sejuk jer mata. Walaupun bunga pelesu. Bunga yang tak bernyawa.. tak ada jiwa.. tapi kita suka ajer. Duluuuu.. berejam-rejam membelek loyang di Bakeri C Siang. Sekarang kalau lalu pun cuma lambai-lambai kot ada yang kenal :)))

Tapi.. disebabkan ada pelanggan setia yang masih mengingini cheese tart Sk, yang masih suka dengan snow cheese cake Sk, kadang tu tak sampai hati. "Akak, boleh buatkan cheese tart tak? Teringinlah..." dalam malas-malas, rajin juga mencatat tempahan. Nanti, tetiba macam ada deria keenam gitu, kawan yang lain pulak bertanya,"Kak, minggu ni ada orang tempah cheese tart tak? Kalau ada, saya nak selit order," gitu. "Kak.. kek yang ada bulu-bulu tu, akak buat tak? Naklahh.." Jadi, kalau dah tiga empat orang menyelit, sebati jugaklah dua kilo cream cheese, Alhamdulillah. Taklah sampai berkulat dalam peti. Perancangan Allah itu sungguh cantik, kannn.

Chocolate Cheese Tart ini ditempah oleh seorang kawan sepejabat SK. Mulanya, beliau tempah crust sahaja untuk raya bersama Blueberry Cheese Tart. Tup tup beliau terkena pulak sakit buatan orang. Loya.. muntah.. melepek jer dia. Lalu dia mintak Sk letakkan coklat filling macam dalam gambar ni. Sk pun tanya, bila nak makan tartnya. "Sabtu, anak nak bawa ke sekolah untuk jamuan raya," jawabnya. Sk garu kepala, nak ambil Khamis, nak makan Sabtu.. nak bawa pergi sekolah pulak tu. Terbayang dua anaknya terkedek-kedek bawa chocolate tart dalam kotak. Ada kawan tengah main 'ram ram rit'.. terlanggar.. kotak jatuh, tart berderai, coklat????

Errrr... ada lagi ke budak zaman sekarang main Ram Ram Rit????


Lalu, Sk bagi cadangan untuk buatkan Choc Cheese Tart ni. Boleh simpan lama. Tahanlah sikit lasaknya berbanding tart yang intinya semata-mata coklat. Beliau terus setuju. Janji ada makanan yang boleh dibawa ke sekolah nanti, katanya. Lalu terjadilah Choc Cheese Tart ini. Lepas tu, kawan yang lain tumpang semangkuk, nak rasa. Terus jatuh cinta. Yang lain pun kata sedap, nak jugak.. Sk.. senyum sampai telinga :)))))


Chocolate Cheese Tart

Sediakan tart shell/ crust macam biasa.. boleh tengok di SINI.

Untuk chocolate filling, SK cairkan Milk Chocolate Compound Jenama Beryls jer secara double boil. Sk gunakan yang macam siling tu, senang, cepat dan bersih dapur.

Caranya :

Panaskan air dalam periuk kecil hingga mendidih. Kemudian tutup api.
Letakkan Milk Chocolate Compound dalam mangkuk tahan panas. Biarkan mencair. Kemudian sudukan dalam crust/ tart shell. Biar sejuk seketika. Kalau suka, boleh masukkan dalam peti sejuk sekejap.

Krim

250 gm cream cheese
2 sb gula kastor
1 biji telur
sedikit esen vanilla
sedikit chocolate emulco

Caranya :

Putarkan cream cheese bersama gula kastor sehingga lembut dan gula hancur (dalam satu minit)
Masukkan telur, chocolate emulco dan esen vanilla. Putar lagi sehingga licin dan sebati. Jika perlu kaup keliling mangkuk dengan spatula dan putar sampai licin tapi jangan terlalu lama. Dua tiga minit sudah memadai.

Masukkan ke dalam piping bag dan picit ke dalam tart shell yang ada coklat tadi. Picit sehingga ke tebing acuan. Kemudian picit lagi sampai kembung sikit (jangan sampai melimpah)

Hias ikut citarasa.

Bakar 170 darjah selsius selama 10 minit. Pastikan oven telah dipanaskan 20 minit awal,

Tips :

Untuk mendapatkan krim yang berkilat seperti dalam gambar, gunakan gula kastor sahaja.

Untuk mendapatkan krim yang gebu, jangan putar cream cheese terlalu lama. Sebaiknya gunakan telur dari peti sejuk. Keluarkan cream cheese 15 - 20 minit sebelum ia diputar.

Sekiranya anda menggunakan cream cheese jenama Tatura dalam bungkusan bunjut, putar cream cheese 10 minit selepas keluar dari peti sejuk.

**Jenama cheese bukan faktor gebu tetapi faktor suhu krim ketika dipicit ke dalam tart shell. Pastikan krim anda tidak mengalir dari spatula selepas diputar.

Nak tempah Mesin Tart??
Whatsapp 0127799705
SMS 0127844524




4 comments:

  1. Kakak percaya SK memang dah expert hal cheese tart ni..

    ReplyDelete
  2. Kenapa saya buat cheese tak licin mcm tu ye...cam berkedut gitu..

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah. Tips yg sgt berguna utk pengemar cheese tart.

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

FESKO KPYPJ 2017

Assalamualaikum... Sk ingin mengajak anda yang tinggal berhampiran Kulai atau sekitarnya untuk sama-sama memeriahkan Festival Konvokesy...