MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja. Saya tidak lagi akan menjawab pertanyaan melalui email. Sebarang soalan boleh dibuat melalui panggilan/sms : 0127844524 atau Whatsapp Sahaja : 0127799705. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah bubur burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tmj tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, January 7, 2013

PETUA CHEESE TART GEBU & RESEPI

ASSALAMUALAIKUM...


ALHAMDULILLAH... selesai melunaskan tempahan blueberry cheese tart untuk minggu ini walaupun dalam jadual yang ketat. Skill mengetart pun dah mula kembali setelah lebih setahun Seri Kandi menutup kedai. Sebab itu kali ini Seri Kandi hanya membuka kedai pada setiap hujung minggu sahaja kerana takut badan Seri Kandi ini tak terbawa dan bagi melepaskan hajat penggemar-penggemar cheese tart Seri Kandi. Terima kasih Seri Kandi ucapkan kepada pelanggan yang setia dengan Seri Kandi dan juga pelanggan yang baru, terima kasih atas sokongan anda walaupun hanya melalui blog namun anda percaya dengan Seri Kandi.


Sebenarnya Seri Kandi menerima banyak permintaan tentang resepi cheese tart Seri Kandi dan ramai juga yang tanya kenapa cheese tart Seri Kandi begitu gebu dan tembam macam Seri Kandi, hehehe. Walaupun Seri Kandi dah beritahu link dan labels untuk mendapatkan resepi tersebut namun masih ada yang kata tak jumpa. Jadi Seri Kandi fikir mungkin mereka keliru kerana tidak silap Seri Kandi ada masukkan dua atau tiga resepi cheese tart yang berlainan. Baiklah, untuk pengetahuan anda, Seri Kandi sejak ligat berniaga cheese tart ini paling setia dengan resepi Kak Azita Zain iaitu resepi tart shell yang menggunakan margerin. Apa beza margerin dengan mentega?? Aaa.. yang itu Seri Kandi tak sempatlah nak jawab, google sendiri, okey.


Tentang rahsia ketembaboman krim cheese tart itu pula rasanya telahpun diberitahu oleh Kak Azita Zain iaitu jangan putar krim keju pada suhu bilik. Sebaiknya putar krim keju antara 30 hingga 45 minit selepas ia dikeluarkan dari peti sejuk. Telur pula mestilah segar dan seeloknya dari peti sejuk. Baiklah, Seri Kandi rasa setakat itulah sahaja yang dapat Seri Kandi bantu. Bagi yang masih tertanya-tanya, di sini Seri Kandi taipkan semula resepi Blueberry Cheese Tart yang Seri Kandi gunakan.


Blueberry Cheese Tart
Resepi : Kak Azita Zain

Bahan tart shell :
170 gm margerin
50 gm gula icing
1 telur C (Seri Kandi guna B)
1 st esen vanilla
290 gm tepung gandum

Cara-cara :
1. Pukul sekejap margerin dan gula icing dengan senduk kayu.
2. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul dengan senduk kayu hingga sebati.
3. Masukkan tepung gandum dan uli hingga jadi doh.

(Update : Cairan dalam telur yang berbeza mungkin menjadikan sukatan tepung tidak semestinya 290 gm. Masukkan tepung sedikit2 apabila ia hampir hendak menjadi doh. Berhenti letak tepung apabila doh menjadi lembut dan tidak melekat di jari dan mangkuk. Terus meletak tepung mungkin akan menyebabkan doh anda menjadi agak keras.)

4. Tekan doh pada acuan tart, jangan terlalu  nipis dan jangan terlalu tebal.

(Update : SK ada menjual mesin manual tart juga. Boleh tengok di SINI)

5. Cucuk-cucuk sedikit  permukaan doh pada acuan dengan garfu.
6. Bakar dengan suhu 170 - 180 darjah selsius selama 25 minit.
7. Bila suam keluarkan dari acuan. (Cuma terbalikkan dan tart shell akan keluar sendiri, jangan cungkil)

Bahan Krim:
250 gm krim keju
50 gm gula kastor
1 telur B
1 st esen vanilla/ esen lemon

Cara-cara :
1. Pukul krim keju dan gula kastor menggunakan hand mixer.
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan dalam piping bag.
4. Ambil sedikit adunan krim keju dan letakkan pewarna biru atau ungu.

5. Masukkan filling blueberry dalam piping bag, picitkan secukupnya ke dalam tart shell.
6. Picitkan pula adunan krim keju tadi sehingga memenuhi ruang tart shell.
7. Gunakan lidi yang bersih dan lorekkan adunan krim yang berwarna di atas krim keju bagi membuat coraknya mengikut citarasa anda.
8. Bakar dengan suhu 170 darjah selsius selama 5 - 10 minit. Sentuh sedikit permukaan krim dengan jari jika tidak melekat bermakna telah masak. Jika masih melekat, tambah masa 1 atau 2 minit lagi.

Selamat mencuba.

Update 30 Jun 2014 :

Senarai produk terkini :

1. Blueberry Cheese Tart - RM16/ 25pcs
2. Black Forest Cheese Tart - RM17/25pcs
3. Red Velvet Cheese Tart - RM18/25pcs

* Perkhidmatan penghantaran ke kawasan berdekatan rumah sebanyak RM5 - RM8 (mengikut destinasi)
* Cara menempah : Hantar mesej ringkas ke facebook Seri Kandi Tanah Jauhar ATAU ke talian 012-7799705 dan Seri Kandi akan jawab, terima kasih.

MESIN TART SHELL

Lagi nak update : Disebabkan SK dapati, ramai sekali yang menjadikan entry ini sebagai rujukan, SK ingin ingatkan kepada kawan-kawan bahawa cheese tart ini perlulah dibiarkan sejuk di luar dahulu dan disimpan di dalam peti sejuk (chiller). Cheese Tart boleh bertahan sehingga 5 hari jika diletakkan di luar peti sejuk dan sehingga sebulan di dalam peti sejuk (jika tidak dimakan.. hehehe)




48 comments:

  1. petua yg di tunggu2!! t.kasih kak yus :) lia dah lama x buat cheese tart kak... klu dekat mmg dah order da...

    ReplyDelete
  2. yus..cuba tepek gambar marjerin keluaran Buttercup tu..dalam tin ke?

    ReplyDelete
  3. Assalam sari mmg montoks cistat tu, mekasih berkongsi ilmu

    ReplyDelete
  4. Salam Sari, Terima kasih kerana memberi tips di atas. Tapi di sini saya ingin membuat pembetulan sikit, saya mohon maaf terlebih dahulu, mungkin saya silap selama ini, setahu saya dan seingat saya, Buttercup memang tidak pernah memgeluarkan product Butter, kerana ianya adalah Margerine...Buttercup hanya lah satu nama Brand sahaja dan bukan Butter.ramai yg confuse tentang isu ini kerana ingat Buttercup itu adalah Butter.

    Sekali lagi saya mohon maaf. Jika saya silap tolong perbetulkan info ini kerana semasa saya di Uni lagi dan saya telah diberitahu oleh pensyarah Marketing saya yg Buttercup hanyalah Jenama product keluaran syarikat itu dan bukan Butter.

    Terima kasih. Sila delete komen saya ini jika ianya salah atau menyinggung Sari.

    Kak Surya.

    ReplyDelete
  5. Wah...Kak Sari nie memang betul lah ikhlas. Biasanya orang berniaga semua tak nak share resipi. Tapi w/pun dah ada resipi, saya tetap tak akan buat sebab ada berbagai2 jenis vitamin yg seangkatan dengan M ada. Hihihi. Kalau dekat, teringin juga nak rasa.

    ReplyDelete
  6. Kakak semalam beli di Angsana Seri. Kakak memang suka cheese tart. Tak kiralah sedap tak sedap tekak org malas memang sedap memanjang.

    Belum kena yg Seri punya tu...

    ReplyDelete
  7. salam kak sari.. baru terfollow blog ni.. terlambat...alahai... sedapnya tart tu.. kalau dekat harus ku order..

    ReplyDelete
  8. salam yus, timekasih memberi tips...mmg teringin nk buat..tq sekali lagi..mintk izin amik resepi..zila66 :)

    ReplyDelete
  9. tips yg berguna nie seri..mmg x semua org boleh buat yg gebus ..smoga trus brkmbang biz tu:)

    ReplyDelete
  10. Nanti kalau Nur nak order.. Nur kol akak yek.. Nampak sedap sangat!

    ReplyDelete
  11. memang tembum dan sgt2 best dpt layan cheese tart time gini he he
    tq share resepi siap dgn petua2 tu semoga bertambah-tambah rezeki ye lepas ni..amin
    org yg tak kedekut ilmu ni tentu disenangi dan dipermudahkan rezekinya

    ReplyDelete
  12. tun x bertahun duk teringin nk buat cheesetart nih, smp skrg x buat2 lagi. hihi

    ReplyDelete
  13. teringin nak mencuba tp itu la shda xmakan cheese bagai nie..huhu

    ReplyDelete
  14. Salam..sis da mention tlur from peti ais kan..means gunakan sejuk or biar suhu biik dulu after kuarkn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh gunakan terus atau biarkan pada suhu bilik dulu. Telur simpan dalam peti ais supaya ia sentiasa segar sebelum digunakan. Tq atas soalan diberi... :-)

      Delete
  15. Salam..sis da mention tlur from peti ais kan..means gunakan sejuk or biar suhu biik dulu after kuarkn :)

    ReplyDelete
  16. Salam, Nizzeme, utk putar krim gunakan telur sejuk dari peti ais, utk pastri letakkan telur pada suhu bilik dahulu..

    maaf, lambat jawab soalan Nizzesme

    ReplyDelete
  17. Salam sis nk tanye acuan tart gune saiz apa ye?

    ReplyDelete
  18. alhamduillah...jumpa pla resepi ni...mohon copy resepi ye...tq....in shaa allah nak cuba...(kalo dtg rajin le..h.he..)

    ReplyDelete
  19. Tahniah sari sbb kembali buka kedai! sy pulok tutop kedai kejap sbb skrg ni tgh alahan..huhuhu... by the way, semoga trs sukses dgn produk br awak ye!act,br je tergrk nk tnya kt fb cemana cheese tu leh montoks+tembam... nt nk trylah.... :)

    ReplyDelete
  20. salam, kak Seri nak tanya,
    krim keju tu disimpan dalam peti sejuk? maksudnya freezer atau refrigerator?
    telur pulak? freezer atau refrigerator?
    sebab Kak Sari mention peti sejuk dan peti ais.. saya konfuse :p
    saya suka buat cheese tart di rumah, sebab mak saya suka makan.. :-) untuk kurangkan rasa lemak sebab makan banyak keju, saya letakkan sikit jus lemon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      Krim tu simpan dalam refrigerator jer..
      Telur - refrigerator

      ooo.. peti sejuk ngan peti ais tu sama kok.. tak sama ye?? hihi.. ok, nanti akak edit ya.. terima kasih sebab prihatin..

      Delete
  21. assalamualaikum..resepi dan tips yg dicari dh ketemu..saya nk mahir buat tart sbb hubby sya mmg gemar mkn tart..lgipun sya ni baru brjinak2 dgn dunia pastry..tq kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga akan bertambah mahir nanti, pasti husband makin sayang nanti :-)))

      Delete
  22. salam kak, saya nk mintak izin nk amik resepi akk yer...tq kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan Intan, memang resepi ini untuk dikongsi..

      Delete
  23. As salam... Mohon bertny... Hehehe
    Erm akak knp yerk slps siap sumenye, n bl mkn kulit tart sy agak lembut n kurang ranggup bl dah di piping filling n cheese nye... Knp ye.. Mane slp sy ye??ada Any solution n tips x, kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, luv 2 b ibu...

      kena simpan dalam peti sejuk.. akak ada update kat entry ini..

      Delete
  24. salam kak...timaakasih sbb akk sudi share tip2 berguna dlm blog akk ni....seronok sgt dpt baca tips3 berguna...kak nk tny...nape ye bile dag siap bako..cheese sy jd menurun...tenkiu kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, Wawawiwi... sepatutnya kalau gunakan cheese yg tinggi kualiti ia tidak menurun. Pastikan ia diputar sejuk.. sebaiknya kalau cuma 250gm, lepas keluarkan dari peti sejuk, potong2 sikit dan terus putar. Cuba lagi ya :-))))

      Delete
  25. assalamualaikum kak,.. tq share resepi y mmg sgt sedap nih! heee,, tp kan kak, knpe cheese sy ade y merekah di tengah dan kdg2 cheese tu mendap bila da siap di bakar,, xpun die mendap dr sehari ke sehari..? mohon penjelasan dr akak.. :)TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, Adrenalin.. cheese merekah di tengah2 mungkin disebabkan terlebih bakar. Suhu oven tak sama, so lain kali lepas bakar dlm 7 - 8 minit, sentuh sikit (dengan jari) pmukaan krim, kalu tak melekat di jari maknanya dah masak. Kalau melekat tambah seminit dua masa bakar. Sentuh jer tau, jangan tekan kuat sgt. Cheese memang akan menurun selepas 4 hingga 5 hari tapi jika keterlaluan mendapnya mungkin ada kesilapan ketika menyediakan cream cheese.

      Delete
    2. sis seri..saya pun ada masalah cheese mendap selepas beberapa hari..berapa lama perlu putar cream cheese? berapa kelajuan yg diperlukan?

      Delete
  26. Sis yg ni crust dia rangup x sis?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isniza, rangup macam mana tu ya? Hihihi.. oklah.. crustnya sedap, cubalah. Tapi kalau dah lepas taruk cheese, hilanglah rangupnya tu.. kena simpan dalam peti sejuk ya..

      Delete
  27. Sis yg ni crust dia rangup x sis?tq

    ReplyDelete
  28. Sis yg ni crust dia rangup x sis?tq

    ReplyDelete
  29. kak.perluker masa dipukul cream cheese tuh kena sampai kembang? lepas siap pukul, adakah perlu didimapn dldm peti sejuk dulu atau boleh terus filling.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, Nie Za
      Cream cheese tidak perlu pukul sampai kembang (lepas letak telur). Pukul sehingga adunan menjadi licin (tak berketul2). Kalu dah licin bleh terus masuk dlm piping bag dan picit dlm crust. Jgn smpi adunan bleh mengalir dari spatula, nanti krim tak gebu dan akan penyek bila sejuk

      Delete
  30. Saya dah try ...mmg best ..tp nak tanya la sis....lepas letak inti dan chess...
    Crust memang akan jd lembut ye?masa baru dibakar rangup...

    ReplyDelete
  31. salam kak,
    nak tanya nk adunan benda ni memang kena guna senduk kayu ke?? tak boleh guna mixer ye??

    ReplyDelete
  32. Sis.. nk beli shell tart ni.. mls nk g cari kat tmpat lain..alang2 dh ade kat cni.. leh la ye.. email kat saya leh.. ila2608@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Wow! Byknya tips. Tq Kak. Mohon share ye!

    ReplyDelete

komen anda amat dihargai... terima kasih

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?