Assalamualaikum...
HARI tu Sk dan Pak Inche menonton satu rancangan masak memasak. Tak ingat slot apa dan di tv mana. Almaklumlah, dah tua-tua ni kerap pulak hilang ingatannya.. huwa huwa huwa. Dalam rancangan tu, chef menunjukkan cara yang unik untuk menyediakan Mee Sup Vietnam Style. ER pun apa lagi, disuruhnyalah Sk buat.. tak agak-agak. Macamlah kita ni rajin sangatkan.. aduyaiii.
Sebenarnya dulu-dulu, jika hendak menikmati Mee Sup Vietnam ni, kami akan singgah di Restoran Singgah Selalu kerana di sana ada gerai yang menghidangkan Mee Sup Vietnam yang saaaaaaaangat sedap hao liaooooo... hahaha. Tapi semenjak RSS ditutup, dah tak ada arah mana nak makan Mee Vietnam ni. Mujurrrrr tetiba tertengok rancangan tu.. jadi adalah idea bagaimana hendak menyediakan hidangan sup vietnam yang asli. Cuma.. cuma... apalah pandai sangat tak salin resepi.. hurmmm. Nasib baik jadik Vietnamese Beef Noodle Sk ni walaupun tak cukup bahan.. burpppp... Alhamdulillah.
Vietnamese Beef Noodle
Bahan-bahan :
1 kg tulang lembu
300 gm daging batang pinang
1 sup bunjut (sup tulang)
2 biji bawang holland
Seketul lengkuas (anggaran 2")
Kuey Teow Vietnam (kuey teow kecil)
Tiga tangkai daun ketumbar
2 senduk sos ikan
Jus dari 3 biji limau nipis
1 sk garam
Air secukupnya
Cara-cara :
1. Bakar atau panggang tulang lembu lebih kurang 10 minit.. ketepikan.
2. Bawang holland dan lengkuas dibelah dua.. kemudian panggang.
3. Masukkan tulang lembu, bawang dan lengkuas yang telah dipanggang tadi ke dalam periuk, masukkan air secukupnya dan rebus hingga daging tulang empuk.
(Sk guna pressure cooker)
Jika guna pressure cooker boleh rebus mengikut cara penggunaan pressure cooker kita hingga cukup masa.
4. Cukup masa merebus, keluarkan tulang, bawang dan lengkuas dari periuk. Kalau suka, boleh je biarkan tulang tu dalam periuk. Tujuan untuk memudahkan kita mencelur bahan-bahan lain menggunakan air rebusan tulang tadi. Biarkan ia terus mendidih dengan api kecil.
5. Masukkan kuey teow vietnam dalam penapis mee dan celur seminit dalam air rebusan radi. Masukkan dalam mangkuk.
6. Celurkan juga jika ada menggunakan sayuran seperti taugeh, sawi atau kangkung. Celur sekejap sahaja dan letakkan atas kuey teow dalam mangkuk tadi.
7. Hiris daging batang pinang nipis-nipis dan celurkan juga dalam air rebusan kira-kira seminit dan letakkan dalam mangkuk mee. Ketepikan.
8. Masukkan sup bunjut dan rempah sup tulang dalam air rebusan, api sederhana.
9. Masukkan sos ikan, jus limau nipis dan garam.
10. Potong bahagian batang daun ketumbar seinci-seinci dan masukkan juga dalam periuk.
11. Rasakan masinnya, jika perlu boleh tambah garam.
12. Sendukkan kuah ke dalam mangkuk kuey teow tadi.
13. Taburkan hirisan daun ketumbar.
14. Hidangkan bersama cili jeruk, sambal kicap atau serbuk lada cincang.
Sk buat sambal cili.
Sambal Cili
5 tangkai cili hidup
3 ulas bawang putih
Jus dari 2 biji limau nipis
2 sb cuka
1/2 sk garam
2 1/2 sb gula
kisar semua bahan dan masak sebentar atas api kecil.
wow, cuaca sejuk2 ni, sedap hirup sup panas2,, tak pernah wat sup vietnamase lagi.. nanti leh try.. :) smlm dah wat sup ayam.. :D
ReplyDeleteassalamualaikum seri...sedapnya mkn mee sup daging vietnamase ni...resepinya mcm mee sup juga... sambalnya pula cili merah...
ReplyDeleteJimat.
ReplyDeleteXpayah pegi Vietnam
Sejak balik vitnam asyik resepi tu jer yg keluar ye SK..
ReplyDeletetengok mengancam juga sup vitnam ni..