<strong><em>Muffin Hawflakes</em></strong> - Alam Sari Di Tanah Jauhar

Muffin Hawflakes

SALAM SEJAHTERA... dah beberapa hari tak update blog. Entah kenapa minggu ni rasa macam sibuk dan letih. Dah berapa hari juga En Zanussi bercuti, tak tahulah apa perasaan dia ek, seronok ke tidak tak membakar.. haha.. Tiba-tiba teringat janji saya nak memasukkan resepi Muffin Hawflakes yang saya buat minggu lepas. Konon-konon resepi ciptaan sendiri ya.. haha, perasan. Tak tahulah sedap tak sedap di tekak tuan-tuan dan puan-puan. Kalau tekak saya ni, semuanya sedap belaka.. hehe.

Muffin Hawflakes
Bahan-bahan:
250gm tepung gandum*
1 sudu kecil serbuk penaik* (* gaul dan ayak bersama)
170gm mentega
150 gm gula halus
140ml susu segar
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar oren sunquick
70gm hawflakes

Cara-cara:
1. Pukul mentega, gula dan esen vanila hingga kembang dan sebati.
2. Masukkan telur satu persatu, putar lagi hingga kembang.
3. Perlahankan kelajuan mesin, masukkan susu segar.
4. Matikan mesin, masukkan tepung, kaup balik sehingga sebati, masukkan oren sunquick dan hawflakes, kaup balik sebati.
5. Sudukan dalam mangkuk muffin pilihan anda kurang 3/4 penuh. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 170C selama 25 hingga 30 minit.

Selamat Mencuba

No comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih