MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Iman itik jalan-jalan jeruk Johor kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik muffin myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang ngeteh no label novel nukilan untuk teman ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Sunday, March 25, 2012

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES




ASSALAMUALAIKUM...

SALAM hujung minggu. Hari ini jom kita pergi main salji di Hokkaido, Jepun. Isk.. betul ke tengah musim sejuk sekarang, kalau tengok pada cuppies ni, macam salji turun sepanjang masa, hiks!

Sudah lama hati saya terpaut dengan kejadian Hokkaido Chiffon Cupcakes ni setelah diperkenalkan oleh ANNLUV CAKES. Masa mula-mula Ann post gambar cuppies ni di fb, saya hanya mampu menelan liur, masa tu mood nak membako memang betul-betul tak ada kerana mixer cap ayam saya berbunyi agak-agak pilu. Rasa macam nak nangis tak berlagu, nak mati tak mati, seram juga kalau tiba-tiba dia buat hal saat kita hendak sediakan meringue. Karang tak jadi HCC, jadilah ia telur dadar bergula, ahakz! Setiap kali bersembang dengan Ann, topiknya tak lari dari HCC ni, dan setiap kali saya berjanji dengan Ann untuk merealisasikannya. Maklumlah, Ann jauh di Kepong, kalau dekat, tentu saja saya akan tempah dengan Ann terus, tidaklah kita telan liur saja, ya tak?

Bila saya postkan gambar RV minggu lepas, Ann tanya saya lagi, "Mana Hokkaidonya???" Hiks, rasa tebal kulit muka, janji.. janji.. tapi masih tak buat lagi.. kih kih. Jadi hari ini saya nekad, kalau agak-agak mixer tu mati masa saya putar putih telur, anggaplah memang tiada rezeki nak berhokkaido dan Alhamdulillah, walaupun mixer tu menjerit nyaring macam kucing, saya kata, lagi sikit.. lagi sikit.. hihi, memutar asal kental. Putar adunan kedua pun saya cepat-cepat, takut mixer kojol sebelum adunan siap, hahaha. Takut juga tak jadi, tapi macam saya kata tadi, kalau ada rezeki saya, dapatlah saya menjamah keenakan HCC yang diwar-warkan oleh Ann ini dan hasilnya Alhamdulillah, syukurrrrr nikmat.

Rasanya??? Memang betul sedap, nak nak pula dengan adanya krim kastard dan strawberry tu. Macam tak boleh berhenti tau... tak percaya, cuba okey. Untuk Ann terima kasih kerana selalu mengingatkan akak tentang HCC ni, kalau tak memanjangnya buat-buat lupa, hiks!

Resepi Bahasa Omputih la.. Saya terjemahkan ikut ayat saya sendiri ya, kalau ikut ayat omputih tu meleret-leret sampai besok tak habis saya translate, hihi....

Hokkaido Chiffon Cupcakes
Sumber : ANNLUVCAKES

Ingredients
-----------
4 egg yolks
30g caster sugar
1 teaspoon vanilla extract
40ml milk
40ml canola & sunflower oil
55g cake flour
20g custard powder
1 teaspoon baking powder

4 egg whites
1/4 teaspoon salt
80g caster sugar

Custard Filling
---------------
100g Instant Pudding (Vanilla Flavoured)
700ml cold milk
or
100g Instant Pudding
600ml heavy cream

Make the custard according to instructions on the package.

Chiffon Cupcakes
----------------
1. Preheat oven to 170°C. Prepare about 8 one-cup-capacity ramekins or dariole moulds; use Texas muffin tin if you do not have individual ramekins or dariole moulds. If you are using Texas muffin tin, line with paper cases. Sift cake flour, custard powder and baking powder three times and set aside.

2. Beat egg yolks and 30g sugar briefly to combine, add vanilla, milk and oil, beat well to combine. Sift flour mixture in a few batches into the yolk mixture and lightly fold in to combine.

3. Whisk egg whites and salt until foamy. Gradually add 80g sugar, spoonful by spoonful, and continue beating. Beat until soft peaks.

4. Scoop 1/3 of the egg white mixture into the yolk mixture and fold in with the balloon whisk. Repeat two more times with the remaining egg white mixture.

5. Divide batter into the ramekins or dariole moulds, filling to about 70-80% full.

6. Give each ramekin or dariole mould a light tap on the kitchen bench to get rid of any large bubbles in the batter; do the same if using muffin tin.

7. Bake for about 20 minutes for muffin tin or metal dariole moulds, or 25-30 minutes for ceramic ramekins, until cooked. Remove from oven and tap again. Let cool (no need to cool upside down).

8. When the cupcakes are cold, use the nozzle of the piping bag to poke a hole on each cupcake and pipe in custard. Stop piping as soon as you see custard oozing out from the hole. Serve straight from the cup with a spoon.


Kalau susah nak faham Mat Saleh tu tulis, meh baca sini.. ;p

Bahan-bahan A :
4 kuning telur (saya guna gred A)
30 gm gula castor (1 1/2 sb)
1 st esen vanila
40 ml susu (saya guna low fat milk)
40 ml minyak jagung/ bunga matahari (guna minyak masak pun boleh tapi berat sikitlah)
55 gm tepung kek
20 gm tepung kastard
1 st baking powder

Bahan B :
4 putih telur
1/4 st garam halus
80 gm gula castor (4 sb)

Cara-cara Alam Sari buat ;-))
1. Panaskan oven 170 darjah selsius. Susunkan cup muffin (jenis keras) ke dalam loyang.
2. Dalam mangkuk adunan yang kering, putarkan putih telur dan garam pada kelajuan tinggi sehingga berbuih. Tambahkan gula sedikit-sedikit. terus memutar sehingga adunan kental dan bertanduk. Ketepikan.
3. Putar kuning telur dan gula hingga agak kembang, masukkan susu dan minyak, terus putar sehingga kembang. (Boleh sambung guna pemukul putih telur tadi, tak yah susah2 cuci :-))
4. Masukkan tepung, putar dengan kelajuan perlahan sehingga sebati.
5. Masukkan 1/3 adunan putih telur tadi. Kaup balik guna spatula sehingga sebati. Masukkan lagi lebihan dan adun sebati.
6. Sudukan (guna senduk kecil cepat sikit) adunan ke dalam muffin cup sehingga 70% atau 80% penuh. hentak-hentakkan muffin cup.
7. Bakar selama 25 hingga 30 minit, gunakan api atas bawah, letakkan tray di tingkat paling bawah.
8. Keluarkan kek apabila masak, hentakkan lagi loyang/ muffin cup anda. Biarkan sejuk sebentar.

Inti ( Saya guna inti kastard)
Bahan-bahan :
300 ml susu sejat/segar/low fat/full cream semua boleh
2 kuning telur (A- kalau B guna 3)
2 sb gula pasir
2 1/4 sb tepung kastard
1 sk esen vanila

Campurkan semuanya ke dalam periuk, kacau guna whisk hingga gula hancur. Panaskan atas api perlahan, gunakan senduk kayu, kacau hingga adunan kental dan meletup kecil. Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam piping bag yang dipasang nozel bulat atau bintang.

Cara memasukkan inti ke dalam kek :
Cucukkan hujung nozel ke dalam kek (tengah). Picitkan kastard sehingga inti kastard keluar. Hiaskan dengan strawberry/ blueberry atau mengikut citarasa. Boleh juga picitkan inti blueberry di atas kastard.
Ayakkan icing sugar di atas kek (konon-kononnya saljilaaaaa.. hahaha)

Selamat Menerai ya..

Wassalam.

30 comments:

  1. salam kak sari.. mmg kat sini (kg tun) tgk femes hokkaido chiffon cc nih.. mahal betul sebijik. adik tun duk suruh buat, x buat2 lagi.. dh lama usha resepi ni kat blog asal dia. tgk akak buat lg berkobar2 nk buat nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tun, betul ke mahal? Mgkin sbb pmbuatannya agak leceh sikit & benda baru, kan.

      Delete
  2. Salam kak sari! semalam pun kita buat HCC ni, tp kita guna cream chese frosting ehehe... ringan ajerr keknyer makan pun sedap ajerr lah ngap2 abis :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ijayuji, guna cream cheese frosting mesti.lg sedapkn, memang ringan dan gebus, suka sgt2 ;-)

      Delete
  3. bila cerita pasal kek bertype 'chiffon' ni memang berfikir 2 3 kali nak buat...nak kata camana banyak yang jadi bingka dari kek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheq Su, kena usaha lebih sikit, sy pun pnah gak mngalami kejadian2 pahit tu ;-)

      Delete
  4. Buat2 tak nampak.....erkkk..hehe

    ReplyDelete
  5. waduhhh....mmg m'goda N t'guda.... :) naik lah berat lia lps nih...heheheeee..

    lia copy resepinya kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mamamya, tak apa, nanti pas brsalin bleh kurus balik. Masa preggy nilah kita bantai je nk mkn apa, hihi

      Delete
  6. salam,

    wah, nampak menarik... sure rsnya pun menarik kan... meleleh ayaq liuq ni, heehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Areef Ibn Naim, memang menariks, isk, lap ayaq liuq tu, malu ah! Hiks

      Delete
  7. wah sudah jadik hokkaido akak yer... sgt bagus mixer itu m'berikan kerjasama yg sgt baik! hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Annluvcakes, serammmm jugak sbnrnya Ann, kalu takat berenti takpe, takut meletups je, huhu

      Delete
  8. yus.. boleh akak panggil nama tu kan? dari FB terus lompat ke sini coz dah tergoda...akak copy n print resepi nya yea... harap ada free time tuk akak mencuba nanti hehe...tq yus..

    ReplyDelete
  9. Kak Su, besar hati sy kak, terima kasih sudi mncubanya nanti

    ReplyDelete
  10. ok pn yus sy salin yea... kalu sempat minggu depan nk buat... hehehe hero sy dh turu so sy bole salin ngan aman... tq..

    ReplyDelete
  11. ok pn yus sy salin yea... kalu sempat minggu depan nk buat... hehehe hero sy dh turu so sy bole salin ngan aman... tq..

    ReplyDelete
  12. betul.. barangsiapa melihat pasti menelan air liur kekekekeke

    ReplyDelete
  13. wahh mana tahan sana sini hokaido cake... huhuhu nak jugaak

    ReplyDelete
  14. sana sini sinun duk tayang HCC ish.. nak buat tp nanti si tukang masak jer yg kena perabiskan.. makin gumuks la si tukang masak camni hehe

    ReplyDelete
  15. uwwwaaaa! tak jumpa pon kek nii kat sana....nak jugak!

    sekrang memang salji lagi...masa nani kat sana seminggu sempat la merasa 3 hari salji turun dari langit..

    ReplyDelete
  16. sangat menggoda rupa dia. saya naik risau sebab takut makan pun tak boleh berhenti jugak. isk!

    ReplyDelete
  17. Tie'85, agak2 nak buat nanti pun kena tunggu sang hero tu turu jugak ya.. hiks

    ReplyDelete
  18. Izahdaut, sekejap lagi mesti smpi kat dapur Izah.. compom!!

    ReplyDelete
  19. K.Nor, hehehe.. rezeki tukang masak nak gemuks.. huhu..

    ReplyDelete
  20. Nuwairani, haha.. tadi nak tanya jugak, ada ke jumpa HCC ni kat Jepun sana?? Takde rupanya ya.. macam mee bandung tak ada kat Bandunglah, hehe

    ReplyDelete
  21. gadisBunga, makan tak berhenti tak apa, janji perut kenyang, hati senang.. kannnn..

    ReplyDelete
  22. Knape sy buat x mnjadi.. x naik gebu.. kuih x rgan.. berat sgt.. afakh faktor tepung kastard?? Atau teknik pukulan..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?