SIPUT kemudi namanya. Ada sesiapa yang pernah makan? Seumur hidup Sk, inilah pertama kali Sk jumpa siput dari spesies ini dan bukan sahaja Sk, rupa-rupanya ER juga tak pernah jumpa apatah lagi menikmati keenakan daging siput ini. Siput ini mempunyai cengkerang seperti kerang, kupang, kepah, remis, retak seribu dan haiwan bercengkerang seumpamanya dan bentuknya lebih panjang dan tirus. Kulitnya nipis dan mudah dipatah-patah begitu sahaja untuk melihat isinya yang agak tebal berwarna putih kekuningan. Saiznya sebesar tapak tangan orang dewasa.
Menurut Si Pemburu Siput ini yang Sk temui di Pantai Merdeka, Sungai Petani, Kedah,
siput ini amat enak rasanya. Seekor siput ini dijual dengan harga antara RM1.80 hingga RM2.00 (mentah) dan dia mencadangkan kami untuk mencubanya di gerai makan yang berhampiran. Errrrr... walaupun Sk ni boleh dikatakan jenis makan yang cuma tolak batu dengan kayu tak kepingin pulak untuk mencubanya. Kalau lain kali tu, tak tahulah ya.. hihi. Haaaaaaaaa... ada sesiapa yang pernah menikmati siput kemudi ini???? Sedap tak???? Komenlah sikittttttt....
cantik!
ReplyDeletesayang lak nak dimakan!!
besar ye siput kemudi ni.. hmmm kalau nani tak tau nak bagi idea.. sbb tak penah makan kot.. agak2 sambal ok tak?
ReplyDeleteTempat kita ni macam tak ada kan SK.
ReplyDeleteKakak pun tak pernah rasa sebab nampak pun tak pernah lagi..
wah, kaler kulit mengelitt. sy xpnh mkn lg siput ni
ReplyDeletekalau akak teringin juga nak rasa walaupun seekor.. ehh.. nak guna penjodoh bilangan apa ya SK? hehehe...
ReplyDeletexpernah jumpa….besar sizenya.
ReplyDeleteWaktu siput kemudi mudah diperolehi dulu.., inilah alternatif untuk buat rendang, selain udang dan kerang... :)
ReplyDeletelawa warna cengkerangnya sperti warna pelangi...saya pun first time tengok
ReplyDeleteSaya pernah tengok gambar, tapi tak pernah jumpa lagi. Sedap agaknya yer...
ReplyDeletesaper x pernh makan disarankan mencubanya...siput ni sgt sedap terutama bhg scallop nya..klu nk masak jgn gunakan air terlalu bnyk..sbb siput ni pun bnyk kandungan airnya...takut mengurangkan perisa rempah yg digunakan...slmt mencuba..
ReplyDelete