AIS KRIM GORENG

Seri Kandi Tanah Jauhar
6
ASSALAMUALAIKUM...

HATI teringin menikmati Ais Krim Goreng yang diluarnya masih rangup dan panas manakala dalamnya sejuk membeku. Duluuuuuuuuuuu... pernah mencuba sekali tapi tak berapa nak jadi bila kulit ais krim terburai dalam kuali... hihihi. Kali ini mencuba lagi bersama Iman. Tak sabar nak makan punya pasal, ais krim digoreng terus sebaik sahaja selesai ditekap dengan roti. Hasilnya ais krim meleleh bila dipotong dengan sudu.. satu percubaan yang gagal walaupun kulit ais krim tak pecah kali ini. Sk pujuk Iman, kita buat lagi.. kali ini kita kena kuatkan tahap kesabaran. Ya, sabar tunggu satu hari atau dua puluh empat jam untuk ais krim mengeras kembali dalam salutan roti.. hihi.

Ais krim yang siap ditekap Iman, Sk celup dalam telur yang dipukul dan dicampur sedikit garam. Kemudian golekkan dalam nestum. Sepatutnya guna serbuk rotikan.. tapi mahallah serbuk roti tu. Guna jer apa yang ada dalam rumah... huhu.. kedek betullah! Menyalut dengan serbuk roti atau nestum akan menjadikan ais krim goreng lebih rangup kulitnya. Dah golek dalam nestum sekali lagi celup dalam telur dan digolek semula dalam nestum. Kemudian simpan dalam peti beku semalaman atau seharian.

Sk gunakan cara konvensional untuk menggoreng. Maklumlah.. semua peralatan kat dapur tu zaman kuno... haha. Nasib dah guna dapur gas. Petua untuk dapatkan ais krim goreng yang baik adalah dengan memanaskan minyak masak dalam periuk kecil. Masa ni jangan keluarkan dulu ais krim kita. Bila minyak dah cukup panas, barulah keluarkan dan digoreng satu persatu dalam periuk dengan merendam keseluruhannya ke dalam minyak. Tekan dengan hujung sudip jika perlu. Sk gunakan senduk yang macam penapis tu. Biar terendam dalam minyak panas antara 8 - 12 saat sehingga ia bertukar kuning keemasan dan terus angkat keluar dari minyak. Buat satu persatu. Hasilnya... tadaaaaaaaaaaaa....!!!


Tags

Post a Comment

6Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. 'Tersilap' buka catatan ini di pepagi buta...kan dah teringin ni...hehehe

    ReplyDelete
  2. x pnh buat sdiri, beli siap je balik goreng
    anak2 suka

    ReplyDelete
  3. memang menarik..terasa tertarik dgn cara kak sari

    ReplyDelete
  4. Meleleh air liur tgk !

    Ayah saya terror buat ice cream goreng ni....dia belajar kat mana ntah...nanti saya nak belajar dgn dia ;)

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!