BIHUN GORENG NOXXA

Assalamualaikum...

BIHUN Goreng Noxxa
Sempena ada periuk noxxa..  Kah kah kah.
Punyalah semangat memasak sejak ada periuk noxxa ni kan,  kita cubalah masak bihun ni,  tak payah rendam katanya.  Masuk dalam periuk,  tekan high pressure,  bunyi bib bib..  lepaskan wap.. buka-buka tutup periuk nampak bihun goreng.
Magik kannnn.


Disebabkan baru pertama kali nak gunakan periuk ni untuk goreng mee,  maka kenalah cari rujukan.  Sebab masa ni tak pergi kelas demo lagi.  Alhamdulillah,  dapat rujuk di sini. 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1391482390946907&id=1096393913789091

Terima kasih pada akak yang sudi berkongsi cara  ya. 



Mula-mula kenalah sediakan bahan-bahannya. 
Sebab periuk ni masak cepat kan,  jadi janganlah masa tumis baru terhegeh-hegeh nak potong daging,  kopek udang,  potong fish cake,  siang sayur semua,  sebab ia tak ada api yang kita boleh kawal,  gituuu. 

Bihun Goreng Noxxa

Bahan-bahan ikut citarasa sendiri :
Minyak masak
Bawang merah
Bawang putih
Cili kisar
Sos tomato
Sos tiram
Seafood,  daging dan sebagainya

Cara :
Tekan fungsi stir fry
Tekan on
Masukkan minyak dalam inner pot
Biarkan panas dan tumis bahan ikut citarasa anda. Gaul rata. 

Keluarkan bihun dari bungkusan dan bilas jika perlu. 
Masukkan dalam inner pot,  gaul sedikit. 
Masukkan 4 cawan air.  
(gunakan cup yang disediakan)
Tutup periuk. 
Off stir fry.  
Letak tombol pada fungsi steam. 
On Fungsi steam 6 minit.
Bila dah selesai,  ia automatik akan bertukar ke fungsi warm. 
Off fungsi. Biarkan sehingga wap habis keluar. Kemudian tekan stir fry,  on.
Masukkan sayuran,  tauge dan lain-lain. 
Gaul sampai rata. 
Siapppp!! 

Memang mula macam pening banyak sangat fungsi. 
Tapi kalau dah masak nanti pandai sendiri,  hehehe.  




1 comment:

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih