Assalamualaikum...
BEIGNET disebut Bei-nei adalah sejenis dessert yang enak dimakan ketika masih panas dan terkenal di kalangan penduduk di New Orleans. Disebabkan ramai yang berminat dan bertanyakan resipinya, maka Sk kongsikan di sini. Sk pasti ia pasti menjadi kesukaan anak-anak terutama yang suka makan donut, hahaha sebagaimana kata Chef Leenn Hazleena, beignet ni selalu dihidangkan dalam watak kartun disney, hehehe.
Beignet
1 1/4 tsp yis kering
175 ml air suam
1/2 cwn gula kastor
1/2 tsp garam
1 biji telur (A @ B)
1/2 cwn susu cair
500 gm tepung gandum ayak bersama 1/2 tsp baking powder
30 gm mentega / margerin dilembutkan
Cara-cara :
1. Dalam mangkuk yang besar, satukan yis kering bersama air suam, kacau sebentar.
2. Masukkan gula kastor, garam dan telur, pukul sedikit.
3. Masukkan susu cair, kacau sebati.
4. Masukkan 300 gm tepung yang dah diayak tadi. Gaul sebati.
5. Masukkan mentega atau margerin, gaul sampai sebati.
6. Masukkan baki 200 gm tepung, gaul sebati guna jari sehingga menjadi doh.
Nota : Doh agak melekat dan basah, jangan risau ya.
7. Tabur tepung yang banyak di atas meja canai.
8. Panaskan minyak di kuali sedalam 2".
9. Canai doh sehingga nipis anggaran 5 mm.
10. Potong segiempat dengan ukuran 2" x 2" (kalau nak besar lagi pun boleh)
11. Goreng dalam minyak yang cukup panas, jaga api kerana beignet cepat hangus.
12. Apabila bahagian atas beignet sudah menggelembung, cepat-cepat terbalikkan.
13. Golekkan beignet dalam icing sugar.
Sedia dimakan.. Sedappp.. Percayalah.
Alhamdulillah.
ini sudah mengecurkan ni..
ReplyDeletehmmm.. menarik ni.. boleh cuba nanti..
ReplyDeleteapa ye ni..memang tak tahu makan obersi ni..tapi memang nampak sedap...mohon pos ke rumah sepotong dua
ReplyDeleteJanjiKita