RESIPI BEIGNET

Seri Kandi Tanah Jauhar
3

Assalamualaikum...

BEIGNET disebut Bei-nei adalah sejenis dessert yang enak dimakan ketika masih panas dan terkenal di kalangan penduduk di New Orleans.  Disebabkan ramai yang berminat dan bertanyakan resipinya,  maka Sk kongsikan di sini. Sk pasti ia pasti menjadi kesukaan anak-anak terutama yang suka makan donut,  hahaha sebagaimana kata Chef Leenn Hazleena, beignet ni selalu dihidangkan dalam watak kartun disney,  hehehe.


Beignet

1 1/4 tsp yis kering
175 ml air suam
1/2 cwn gula kastor
1/2 tsp garam
1 biji telur (A @ B) 
1/2 cwn susu cair
500 gm tepung gandum ayak bersama 1/2 tsp baking powder
30 gm mentega / margerin dilembutkan

Cara-cara :

1. Dalam mangkuk yang besar,  satukan yis kering bersama air suam,  kacau sebentar. 
2. Masukkan gula kastor,  garam dan telur,  pukul sedikit. 
3. Masukkan susu cair,  kacau sebati. 
4. Masukkan 300 gm tepung yang dah diayak tadi.  Gaul sebati. 
5. Masukkan mentega atau margerin,  gaul sampai sebati. 
6. Masukkan baki 200 gm tepung,  gaul sebati guna jari sehingga menjadi doh. 
Nota : Doh agak melekat dan basah,  jangan risau ya. 

7. Tabur tepung yang banyak di atas meja canai. 
8. Panaskan minyak di kuali sedalam 2".
9. Canai doh sehingga nipis anggaran 5 mm. 
10. Potong segiempat dengan ukuran 2" x 2" (kalau nak besar lagi pun boleh) 
11. Goreng dalam minyak yang cukup panas,  jaga api kerana beignet cepat hangus. 
12. Apabila bahagian atas beignet sudah menggelembung, cepat-cepat terbalikkan. 
13. Golekkan beignet dalam icing sugar.
Sedia dimakan..  Sedappp..  Percayalah. 

Alhamdulillah. 






Post a Comment

3Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. hmmm.. menarik ni.. boleh cuba nanti..

    ReplyDelete
  2. apa ye ni..memang tak tahu makan obersi ni..tapi memang nampak sedap...mohon pos ke rumah sepotong dua
    JanjiKita

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!