MAJLIS PERKAHWINAN ANAK SEPUPU

Assalamualaikum...

AMBOIIIII..  dua kali dalam tempoh dua bulan Sk menghadiri majlis perkahwinan di Putrajaya & Cyberjaya. 16 Julai lepas,  Sk sekeluarga hadir ke Majlis Perkahwinan Ellyz & Ahmad Auzaie bertempat di Bora Ombak, Putrajaya manakala tengahari tadi pula menghadiri Majlis Perkahwinan Nasreen & Amin yang diadakan di Dewan Masjid Raja Haji Fisabilillah, Cyberjaya. Ellyz merupakan anak sepupu Encik Rizar manakala Nasreen pula anak sepupu Sk,  Kak Susilawati.

Alhamdulillah,  dua majlis yang memberi kenangan yang sungguh manis.  Maklumlah cuma di majlis-majlis seperti ini barulah keluarga dan saudara-mara dapat berkumpul.  Masa inilah kita jumpa sepupu-sepupu zaman sepermainan dulu yang masing-masing telah mempunyai komitmen sendiri. Bila seorang demi seorang anak saudara melangsungkan majlis perkahwinan masa ini kita semakin sedar bahawa kita sudah semakin berusia.  Melihat anak-anak meningkat remaja menandakan kita sudah menghampiri usia purba.. Begitulah lumrah kehidupan yang pernah dilalui ibu bapa kita kan.


Mula-mula kita cerita pasal makan dulu lah..  Hahaha. 
Dalam majlis tadi tetamu diberi pilihan sama ada hendak makan nasi beriyani atau nasi putih namun bagi Sk tak sah makan nasi kenduri kalau tak makan nasi beriyani.
Disebabkan ada dua jenis nasi maka banyaklah pulak lauk pauknya. 
Ayam goreng berempah,  daging beriyani,  sambal udang galah, sayur labu masak lemak,  dalca,  ulam-ulam dan sambal belacan. 
Tetamu juga turut dihidangkan dengan 4 jenis minuman,  teh tarik,  kopi o,  sirap ais dan sirap bandung. Memang berat bawa balik perut tadi,  kah kah kah.  Lupa segala diet miet..  Lantak situ. 

Begitu juga dengan segala aneka manisan dan pencuci mulut yang disediakan betul-betul meraikan tetamu yang hadir. 
Pendek kata siapa diet memang rugilah,  isnin aje kita diet,  okey. 
Apam balik pun ada,  pop corn,  gula kapas,  ais krim, puding caramel, cendol..  Sampai tak tersebut dibuatnya. 
Win betul koci pulut hitam ni. 
Sejak jadi cikgu pastri ni Sk memang suka belek kejadian kuih muih untuk meningkatkan tahap kemahiran Sk. 
Ini antara koci terbaik yang pernah Sk makan dengan kelembutan dohnya dan intinya yang penuh dan manis secukup rasa. 


Telur Pindang Resepi Asli Johor
Buah tangan dari keluarga pengantin perempuan. Lebih istimewa telur pindang ini ditempah khas dengan kakak Sk sendiri dan Sk sendiri turut sama merewang semasa kerja-kerja menyediakan telur pindang ini. 

Alhamdulillah.. 
Sk lima beradik juga dapat berkumpul di majlis ini kalau tak memang susah jugak nak kumpulkan semua. Pelik betul..  Hahaha. 
Dari kiri,  Angah,  Along,  Sk,  Azwa dan Aini. 
Jelita kan semuanya,  hahaha. 
Bersama sepupu yang membesar bersama di zaman kanak-kanak,  Fina dan Suria. 
Haiiii..  Kalau dikenang masa lalu banyak sungguh kenangan mengusik jiwa. 
Banyak lagi nak cerita & gambar nak kongsi ni nanti Sk sambung ya. 
Tungguuuuuu!!! 

3 comments:

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih