UDANG GALAH MASAK LEMAK CILI API VS IKAN TALAPIA PANGGANG AIR ASAM

Seri Kandi Tanah Jauhar
5

 Assalamualaikum WBT

SEJAK kebelakangan ni Pak Inche dah rajin tapau nasi campur untuk makan tengahari di pejabat. Bila dah makan nasi siang, malamnya tu, dia tak mahu dah makan nasi, nak jaga kesihatan katanya. Tapi, dalam pada tu, terbabas jugak makan Nasi Lemak 🤭. Bila Pak Inche tak mahu makan nasi malam, biasanya kami pergi makan di luar la. 


Semalam, cakap dengan Pak Inche, kena jugak masak udang galah yang beli tahun lepas. Dah rupa kayu dah dalam freezer tu. Ikan talapia yang dibeli saing udang tu pun kalau letak sebelah papan, dah keliru, mana papan mana ikan 😆.
Disebabkan hari tu dah masak Udang Galah Masak Sos ala Leban Chondong, kali ni kena ikut selera Tuan Tanah Kedaung la.. masak lemak cili api.

Udang yang tinggal ni saiz sederhana, ada doblas ekor. Ada lagi saiz S, yang tu Sk asingkan, nak masak tomyam, hahaha. 

Udang Galah Masak Lemak Cili Api

12 ekor Udang Galah
2" kunyit hidup*
15 biji cili api* (*tumbuk bersama)
2 batang serai diketuk
1 keping asam gelugor
3 helai daun limau purut
1 kotak santan (250ml)
Air secukupnya

Cara Memasak :

1. Masukkan kunyit dan cili api yang telah ditumbuk ke dalam periuk bersama serai dan sedikit air, panaskan.

2. Tambahkan 1/2 cawan air dan sesenduk santan. Kacau sebati hingga mendidih.

3. Masukkan udang, biar ia berubah warna, terbalikkan.

4. Tuang lagi santan kotak dan tambah air jika perlu agar tidak terlalu pekat atau cair. 

5. Masukkan asam gelugor, garam dan daun limau purut.

6. Biar seketika, kemudian tutup api.


Masa beli udang galah tu, Sk ngendeng ikan talapia ni sekor. Pak Inche kata, dia tak makan. Eh, tak apalah.. bonda nak makan. Pak Inche pun belikan sekor, alaaa.. baru RM7. Terbayang, sedapnya masak lemak cili api atau goreng berlado sekali Pak Inche boleh tanya, bila nak masak. Rupanya, dia pun nak jugak makan sekali. 


Tu la yang Sk kawankan talapia ni dengan udang. Sk fikir, lebih senang panggang jer cicah dengan air asam. Eh, macam tahu-tahu pulak Pak Inche, dia boleh tanya semalam, ada buat air asam tak? 

Talapianya Sk lumur garam kunyit jer kemudian panggang atas grill pan. Air asam pun memang ada bahan-bahan kat rumah tak payah singgah kedai dah. Cuma yang tak ada, budu, tu Sk ganti dengan belacan. Tapi, guna budu lagi sedap.



Memang sherashi bersama la dua lauk ni. Dan memang betul abang jual ikan ni cakap, rasa talapia ni sedap, tak sama dengan rasa talapia kolam atau tasik kerana talapia ni hidup dalam air payau. Tak ada rasa hanyir atau berpasir langsung. Nampak gayanya memang kena repeat la beli ni nanti.
Tags

Post a Comment

5Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. eh..eh..dah tengok video kat FB, Tiba hari ni ada plak kat sini erk versi blog...mencongkam kalbu kato orang Nismilan..ikan talapia tu gebunyaaaa.....

    ReplyDelete
  2. Uishh…menggoda sungguh masakan Sk 😋

    ReplyDelete
  3. Sedapnya nampak gulai udang dan talapia goreng tu.
    Bertambah hebat duduk dalam pinggan mangkuk kayangan heheheee...

    ReplyDelete
  4. Masa mengandungkan khilfi mengidam ikan talapia size gedang goreng garing2. Tak jumpa yg gedang sebab semuanya size manja2 je

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!