MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Iman itik jalan-jalan jeruk Johor kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik muffin myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang ngeteh no label novel nukilan untuk teman ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, March 15, 2010

tapai pulut daun getah

SALAM SEJAHTERA, dah lama tak makan tapai pulut. Ibu saya kalau buat tapai pulut tu, kalau rajinnya datang, rajin betul. Habis, buat, habis, buat. Sampai anak-anaknya jemu makan tapai. La ni, lama dah pulak ibu tak buat tapai. Rindu pulak nak makan tapai ibu. Ibu kalau buat tapai, lebih suka buat tapai pulut, lebih mudah katanya. Kalau tapai ubi tu kan, nak kena kupas lagi kulitnya. Harapkan anak-anak, anak-anak lagi malas.. hehe.
Nasib baik masa orang sebelah rumah ibu, rewang (bahasa Johor untuk gotong-royong sesuatu kenduri) untuk majlis perkahwinan anaknya tu, diorang bagilah tapai pulut ni. Bukan main kreatif lagi, sebab tapainya dibungkus dengan daun getah tiga serangkai. Kenal ke dengan daun getah? Hehe,saya tak kenal.. nasib baik ibu bagi tahu.

Jadi terlanjur tu, saya pun ngecek resepi dengan ibu. Cemana nak buat tapai pulut ni?
"Senang jer.. beras pulut tu dalam sekilo kau masak, kau kirai-kirai.. taburkan ragi.. bla.. bla.. bla.."
"Alamak.. pelan-pelanlah cakap, orang nak tulis resepi ni, masuk dalam blog.. hehe", jom salin resepi.

Tapai Pulut Daun Getah
Bahan-bahan:
1kg beras pulut (dicuci bersih)*
air secukupnya*
1 biji ragi (50sen)
daun getah secukupnya
(kalau nak guna daun lain pun boleh, tapi taklah namanya tapai pulut daun getah.. hehe)

Cara-cara:
1.(*masak pulut dan sejukkan di dalam dulang (dikirai2))
2. Apabila pulut telah sejuk, taburkan ragi di atas pulut dan dikacau secara kaup balik sehingga rata.
3. Sudukan pulut ke dalam daun getah, dan lipatkan serta disemat dengan lidi.
Tapai boleh dinikmati dalam tempoh 24 jam.

Kalau tak ada daun getah, boleh gunakan daun pisang. Kalau nak letak dalam periuk jer pun boleh. Alaskan periuk dengan daun pisang dan tutupkan pulut yang telah diragi dengan daun pisang.

Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?