Assalamualaikum WBT
IMAN minta buatkan kek batik yang crunchy dan chewy. Iman kata, kadang jumpa orang jual, kek dia lembik, tak nak yang lembik tapi nak rangup macam biskut. Kalau rangup macam biskut, namanya biskut batik la kannn.. hahahaha.Ku turutiiiii.
Kek Batik Crunchy & Chewy Sk
125 ml butter (1 buku butter, potong 2)
Biskut marrie (anggaran 25 -30 keping)
1/4 tin Susu pekat
10 sudu milo
Cara-cara :
1. Cairkan butter.
2. Masukkan susu pekat, sebatikan.
3. Masukkan milo, kacau hingga milo larut dan sebati.
4. Masukkan biskut marrie yang telah dipatahkan, gaul sehingga setiap biskut bersalut.
5. Pindahkan masuk bekas yang dialas dengan baking paper. Mampatkan rata-rata.
6. Biar ia set pada suhu bilik. (Tidak perlu masuk fridge)
Bila dah keras, bolehlah dipotong kecik-kecik. Biskut tu masih rangup dan nanti kat bahagian milo tu dia chewy tau.
Makan time moreh, bancuh Hot chocolate, pergghh!
Favourite jugak ni...senang nk buat...
ReplyDeleteDi bulan Ramadan ni, saya masih melihat kek batik tu sebagai kek, bulan ular sawa batik.. Haha
ReplyDeleteWalau macam mana senang pun nak buat..namanya kalau SA yang buat,x kan pernah la menjadi
ReplyDeletesaya pula suka yang lembut chewy..tapi bila buat selalu jadi crunchy...
ReplyDeleteUncle pun suka. Tapi takleh banyak. Manis
ReplyDeleteSuruh mambang hantar sikit ke LD ye SK.
ReplyDeleteSuka kek batik yang ada coklat ganace tu.
ReplyDelete