MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Saturday, July 17, 2010

UDANG LEMAK CILI PADI

ASSALAMUALAIKUM wbt



ADA yang panggil lemak cili padi, ada juga yang panggil lemak cili api tapi rasanya tetap sama. Ini merupakan lauk kegemaran saya sejak dolu-dolu lagi walaupun saya anak jati Johor tapi masakan orang Negeri Sembilan ni cukup dekat di hati saya. Ini kerana ibu saya merupakan surirumah yang suka mencuba pelbagai jenis masakan dari pelbagai negeri. Apa saja yang dimasak cara begini alamat memang boleh menaikkan bukan saja selera tetapi perut.. hahaha.

Udang Lemak Cili Padi ni walaupun suami tak berapa gemar tapi saya tetap memasaknya dan memaksa dia makan.. hehe. Ialah, takkan kita je yang nak ikut selera dia, ye tak. Dia pun tak kisah asalkan ada lauk sampingan lain.

Jom layan lemak cili padi saya style saya..

Masak sikit je untuk tiga beranak makan..

Bahannya:
Semestinya udang sederhana besar dalam 250 gm@ 20 ekor
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
15 biji cili padi* (tak mo pedas sangat.. terbakar perut.. hehe)
1/2" halia*
1/2" kunyit hidup*
(tumbuk halus semua bahan bertanda*)
1 batang serai dititik
3 helai daun limau purut
2 cawan santan cair
1 senduk santan pekat (saya guna santan kotak)
1/2 sudu garam
sedikit serbuk perasa
2 keping asam gelugor

Caranya:
1. Bersihkan udang, ketepikan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat, asam gelugor dan daun limau purut ke dalam periuk, panaskan hingga mendidih dan kacau selalu.
3. Apabila mendidih, masukkan udang. Kacau sentiasa sehingga udang kemerahan, masukkan asam gelugor. Kacau lagi.
4. Masukkan santan pekat dan daun limau purut, biarkan mendidih, kacau sentiasa dan boleh dihidangkan.

2 comments:

  1. sedapnya...laponya..lambat pulak nak tunggu makan kenduri ni..hehe

    ReplyDelete
  2. Kalo org nogori, gulai lomak cili api guno 2 bahan jor.... tumbuk cili api n kunyit hidup...x yah campur bwg apo pun...Kalo gulai ikan, tambah asam koping Kalo gulai ayam/daging bubuh sorai...

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?