MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, October 19, 2010

PUDING KARAMEL

ASSALAMUALAIKUM wbt

SUBUH-subuh tadi saya dah menyantap puding karamel ni. Rasanya nilah puding karamel yang paling enak dan lemak pernah saya buat... hehehe. Dan Yaya pun turut bersarapan puding ini, bukan seketul, tapi dua ketul! Resepinya inspirasi dari Lydia from mykitchen yang telah saya sesuaikan dengan saiz tekak yang ada kat rumah saya... hehe. Salin resepi jom..


Puding Karamel

Panaskan ketuhar suhu 180'C. Lapkan minyak masak pada permukaan acuan menggunakan tisu.

Bahan & cara menyediakan karamel:
2 sb gula pasir
20 ml air panas

~ panaskan gula pasir hingga keperangan. Masukkan air panas. Tutupkan api. Biar sebentar sahaja dan tuangkan ke dalam acuan. (saya kurang suka gula yang terlalu perang, nanti pahit jer kat tekak ni... hehe)

Bahan & cara menyediakan puding:
300 ml susu segar
1 1/2 sb gula pasir
beberapa titik esen vanilla
~ panaskan susu segar dan gula hingga gula larut. Tutupkan api dan masukkan esen vanilla.

3 biji kuning telur
1 biji telur
~ pukul semua telur dengan 'hand whisk' sehingga sebati. Tuang perlahan-lahan susu yang disediakan tadi. Pukul rata dan tapiskan terus ke dalam acuan yang telah dimasukkan karamel.

~bakar di dalam loyang yang berisi air selama 30 hingga 35 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan.

Selamat mencuba.

2 comments:

  1. salam kak yus, mas suka puding karamel...nak sikitt...

    ReplyDelete
  2. amboiii.. amboiii.. selera western pepagi ahaksss :)

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?