MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, July 26, 2012

PENNE & CHEESE

ASSALAMUALAIKUM..

TAYANG makanan lagi.. errr..


SAYA ni penggemar pasta tau tak kiralah yang panjang, lebar, kurus, gemuk, yang macam skru, yang berpintal, macam kerang, macam straw.. pendekkata asalkan pasta tak berkelip saya membelek. Kadang tercegat lama di rak pasta tu belek-belek, suka tengok bentuk dia. Makan?? Haaa.. yang itu pasti. Bagi satu mangkuk besar pun boleh habis ;p

Masih menggunakan PM, saya cuba buat Penne & Cheese ni dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah dan tak perlu menumis bagai, semua segera. M besar masih belum hilang lagi, adeh!

PENNE & CHEESE
Bahan-bahan :)
2 cawan Penne atau sebarang pasta direbus mengikut arahan pada bungkusan
1 tin Sos Prego Keju & Herba
Parutan Keju Cheddar secukupnya (atau sebarang keju yang sesuai)
Daun Parsley Cincang
Sedikit serbuk lada sulah
Daging lebih buat pie entry lepas ;p (tak letak tak apa)
Baking paper untuk mengalas PM atau loyang muffin. Boleh juga gunakan cupcakes liner saiz L.
Cara-cara :
1. Gaul rata pasta dengan setin sos prego keju & herba.
2. Alaskan baking paper pada loyang PM atau loyang muffin. Atau alaskan dengan cupcakes liner.
3. Sudukan pasta yang sudah digaul tadi ke dalamnya. Letakkan sedikit daging cincang jika ada. (saya guna lebihan daging cincang dari resepi pie daging) Taburkan parutan keju, serbuk lada sulah dan daun parsley.
4. Rapatkan PM, 'on' suis dan biar hingga lampu hijau menyala. Set sekejap.
5. Atau bakar dalam oven 15 hingga 20 minit suhu 180 darjah.
6. Atau boleh juga dituang terus dalam loyang besar yang disapu mentega, bakar 40 minit atau sehingga masak, tunggu suam barulah dipotong.

guna cupcake liner pulak.. ;-)))).. yang ni letak inti sotong carbonara ada lebih ri tu, hihi


12 comments:

  1. kas yus...
    mas klu pasta kureng sikit...
    tapi cheese memang gemarrr...
    nengok penne dan cheese akak tu..
    tergoda lak..he3

    ReplyDelete
  2. ehhh...silap taip..
    kak yus..he3

    ReplyDelete
  3. Salam kak yusss eh? nak ikut kak mas jugak kas yus hihihi... kita tgk mood, biasanyer mmg tak kesah pasta jenis apa mcm akak ckp tuu, tp kita suke sos yg tak berat2 sgt mcm base dia guna dr tomato segar bukan sos tomato :D yg tu mmg kita suke mkn panas2 pastu tuang parmesan chese atau campur dgn apa2 chese masa panas2 tuu aissshh! campak basil 4 5 helai eeeeeee...cedappp!!! dulu2 suke yg berkrim2 ni tp sejak tekak kita dah masuk 30an ni kan, ntahlah nikmat dah kena tarik balik bab2 krim nii, boleh mkn tp tak leh abis kikiki..

    ReplyDelete
  4. akak, nampak sgt sedap. Saya pun penggemar pasta, tp suami tak suka sangat...

    leh cuba nanti InsyaAllah, nampak sgt menarik!

    ReplyDelete
  5. salam kak sari..
    owh.. ada nama baru kak yus ye.. hihi..
    biru mata hitam tun nengok nii.. tun kalau pasta ni, jenis yg cheesy kurang sket, nk kene pedas2. hihi.. tp pose2 ni semua pun terliur. hihi

    ReplyDelete
  6. memang slurpy kan.. hailah, kena buat jg ke ni? hehehe

    ReplyDelete
  7. pinjam pie maker...nak buat jugak

    ReplyDelete
  8. Salam Ranadhan buat Yus sekeluarga, amboi2 makan menu omputihlah dia puasa2 ni..sesekali layan menu mcm ni mmng sedap...tapi kalau dah peminat setia mmng ari2 pun takpe...he3...

    ReplyDelete
  9. Selagi boleh Yus gunakan PM tu sampai puas. Cari resepi lagi-lagi dan lagi. Naik terliur kakak dibuatnya:)

    ReplyDelete
  10. Sedap errrr..grrrrrhhh..rajin pulak akak letak dalam paper kecik2..

    ReplyDelete
  11. sedapnya..kita x pernah try buat lg..tp hubby suka sgt menu mcmnie..tp klu dh terhidang depan mata mau laju jew kita mkn ..he heee

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?