Assalamualaikum WBT
CUACA di Tanah Jauhar sekarang tidak menentu. Kelmarin (Sabtu), hujan dari subuh sampai petang. Semalam pula, panas dari pagi sampai petang. Hari ini, kusangka panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Punyalah panas semalam, sampai Pak Inche kata, tak larat nak keluar makan malam. Dia suruh Sk masak Mee Hailam yang kononnya nak masak tuari tapi yang terjadinya Nasi Goreng, hehehehehe.
Bahan-bahan Kuah Mee Hailam
Sedikit minyak masak
5 ulas bawang putih cincang
Isi Ayam, Sotong dan Kek Ikan secukupnya
2 senduk kicap manis
1 senduk sos ikan
2 cawan air
2 tbs tepung jagung larutkan dengan 1/2 cawan air
4 pokok Sayur sawi (asingkan bahagian batang dan daun)
Bunga kubis
Putik Jagung
Kacang Peas yang macam ni ➡️ 🫛
Cili Merah Besar
Sedikit minyak bijan
Cara Memasak Kuah Mee Hailam
1. Panaskan sedikit minyak masak, tumis bawang putih hingga keemasan.
2. Masukkan isi ayam, sotong dan kek ikan, kacau sebentar.
3. Masukkan kicap manis, sos ikan dan air. Biar mendidih.
4. Masukkan batang sawi, bunga kubis, putik jagung, cili merah dan kacang peas.
5. Masukkan daun sawi, biar sekejap. Masukkan air tepung jagung, kacau hingga pekat.
6. Akhir sekali, minyak bijan, kacau skejap, tutup api.
7. Rebus Mee Lidi selama 5 minit, bilas dengan air paip dan toskan.
8. Cedok mee ke dalam pinggan mungkum, kemudian tuangkan kuah Mee Hailam. Makan dengan hirisan cili padi yang dituang kicap cair.
Cop kita mcm x nampak pun mi tu cam lidi... nmpk cam copstik je saiz nya hehe...
ReplyDelete9. Dah habis makan, pandai2lah basuh mangkuk dan gelas sendiri
ReplyDeleteSimpan dulu resepi ni. Rasa macam nak buat juga ☺️
ReplyDeleteMie lidi ini banyak juga di Medan. Biasanya utk membuat mie gomak. Makanan khas Batak. Kapan2 saya mau coba juga resep hailam 😍
ReplyDelete