MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Iman itik jalan-jalan jeruk Johor kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik muffin myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang ngeteh no label novel nukilan untuk teman ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, July 25, 2012

PIE DAGING ALAM SARI

ASSALAMUALAIKUM...


ADA yang tergugat iman ke tengok Pie Daging ni?? Pastinya tak, kan.. baru beberapa jam tadi kita bersahur, ada yang masih sendawa lagi tu, hihi.

Suka sangat bila ada 'Pie Magic' ni sebab semua hidangan pie boleh siap dalam sekelip mata dan semudah ABC. Terap, isikan inti pilihan dan bakar. Saya sebenarnya seorang yang 'simple', ada M besar, juga jenis yang nak cepat dan tak suka membuat kerja yang remeh temeh ni. Oleh itu saya lebih suka membeli pastry 'ready made' di pasaraya. PM mencadangkan 'Short Crust Pastry' sebagai 'base' pie tetapi disebabkan saya tak jumpa 'SCP' tu, jadi saya beli Flexi Pastry Jenama Kawan. Pastry ini memang sesuai untuk membuat apa sahaja jenis puff, nak gulung, nak lipat.. suka hati ;p Untuk bahagian atas pie, kita masih boleh menggunakan flexi pastry ini tapi sebab saya ada stok Puff Pastry (setia dengan jenama Kawan sebab tu jer yang ada), saya mengikut cadangan PM untuk menggunakan Puff Pastry sebagai 'top' pie.Bagi yang tiada PM, anda masih boleh praktikkan dengan konventional oven okey.

PIE DAGING ALAM SARI
Short Crust Pastry secukupnya*
Puff Pastry secukupnya*
*boleh juga gunakan Flexi Pastry sekaligus untuk dasar dan tutup pie

Bahan Inti :
200 gm daging lembu cincang
5 sb Sos Pasta Prego (saya guna Roasted Garlic Parmesan)
sedikit minyak zaitun
Cara - Panaskan minyak zaitun, masukkan daging cincang, masak sehingga daging bertukar warna dan hampir masak. Masukkan sos pasta. Kacau rata dan sebati, tutup api.

Bahan lain :
Parutan sebarang jenis cheese (Cheddar, Mozarella, Parmesan atau boleh juga guna slice cheese) saya guna cheddar sebab murah ;p
Daun parsley cincang


Cara menyediakan pie :
1. Terapkan pastry menggunakan penerap yang disediakan. (base dan top)
2.  Letakkan base pastry ke dasar 'PM'.
3. Isikan inti. Taburkan cheese dan daun parsley cincang.
4. Tutup dengan top pastry rapatkan penutup PM.
5. Masak sehingga lampu hijau menyala.

Menyediakan pie dengan oven biasa.
1. Panaskan oven 180 darjah selsius. Terapkan pastry dengan penerap yang besar sebagai base dan kecil sedikit sebagai top.
2. Letakkan base pastry ke dasar loyang muffin.
3. Isikan inti. Taburkan cheese dan daun parsley cincang.
4. Tutup dengan top pastry, tekan kelilingnya dengan garfu supaya melekat dan bercorak.
5. Bakar 20 minit atau sehingga pie bertukar kuning keemasan.

Ops! Ada permintaan dari seseorang untuk tunjukkan rope PM tu...Puan Mazlina.. inilah Pie Maker atau Pie Magic tu ya ..
PM ini didatangkan dengan plug tiga pin standard Australia jadi disebabkan cari extension plug tu tak jumpa, saya zasss jer dengan plug standard Malaysia.. yang disahkan oleh SIRIM (tengok gambar nombor 2


P/S Daging cincang tu ada lebih... urmmm.. nak buat apa yek???

20 comments:

  1. salam Sari..nampak sedap pie tu!Guna PM tu memudahkn kerja nk membuat pelbagai pie...

    ReplyDelete
  2. adeh laa..jelesnya tengok orang ada PM ni...hik3x

    ReplyDelete
  3. amboi kak...dah rasmi dah pm nya ye....bole pinjam x ? hehehe....

    ReplyDelete
  4. kak, pos pie ke sini..nak wat berbuka

    ReplyDelete
  5. gitu rupernya pie magic.....senang kan

    ReplyDelete
  6. wow... sungguh best PM ni kan... lepas ni sure lagi byk resepi2 pie yang sedap dari dapur alam sari...nyum3x

    ReplyDelete
  7. kita pun teringat nak buat pie sardin, nak g cari pastry yang malas :)

    ReplyDelete
  8. suka mkn pie.. tp malas tul nak membuatnya... kalau ada PM ni mudah sket ye sari....

    ReplyDelete
  9. Salam kak yusss!!!! salam rinduuuu salam ramadhan juga buat akak sekeluarga ;-) moga diberi kesiahatn yg baik sepanjang ramadhan kali ini insyaAllah! jakun kita kak, pestaim tgk PM ni ehehe... waaaaa...senang betul kerja kan ada pembantu mcm ni :D pie akakpun nmpk sedap, kita ada kulit pastry sampai skrg dah nk dekat setahun tak guna lagi kikiki...

    ReplyDelete
  10. Nampak gaya selagi belum puas guna PM - asyik menge'pai' aje Yus ye...

    ReplyDelete
  11. kelengkapan tak cukup.. oven takde. microwave je ada.. oven takde sebab tak pandai buat kuih. wakakakakaka

    ReplyDelete
  12. jelesnya tgk org ada pie maker nii.. bleh slalu mkn pie..klu duk sebelah umah bleh gak pinjam kan kan kan hikhikkkkk

    ReplyDelete
  13. Salam. Kak Sariyusa, sedap nampaknya pie tu.. Nampak mudah je penggunaannya. Lepas ni kongsi lagi resepi best2 dengan kami..

    ReplyDelete
  14. uhuk uhuk.. pastry instant xde........ pastu tumpang jeles jugak nengok pie maker tu.

    ReplyDelete
  15. Assalam sari ohhh pie magic tu nak sama ngan sandwish maker gitu ya, tergugat gak iman tgk senja2 mcm ni, sedap tu, lagi sedap dari murtabak bazar ramadhan

    ReplyDelete
  16. salam ramadhan kak, dah berbuka ke? sedapnya tgk pie tu..:)

    ReplyDelete
  17. mcm pembakar roti rupanya... lia ada juga stok puff pastry yg dah jd mcm batu kat peti ais tuh...klu umah akak dekat blh pinjam PM nih...hehheee...

    daging cincang yg lebih tu blh buat bolognese @ inti karipap daging ker...

    ReplyDelete
  18. senang kalu ada PM tu kan..pestime tgk nie..tak payah susah2..he hhe nampak cantik lg puff tue..kecurr3

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?